Να παρθεί πίσω η απόφαση συγχώνευσης τμημάτων στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος

Να παρθεί πίσω η απόφαση συγχώνευσης  τμημάτων στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος

Να παρθεί πίσω η απόφαση συγχώνευσης τμημάτων στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας. 

Όπως εξηγεί σχετικά: «Την Πέμπτη 7/9/2023 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων συναντήθηκε με τη διευθύντρια και τις εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Ασπροχώματος στο χώρο του σχολείου. Αφορμή ήταν η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας του νομού μας να συγχωνεύσει τμήματα, με αποτέλεσμα το 6θέσιο σχολείο να μετατραπεί σε 5θέσιο. Η δικαιολογία της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κας Σιούτη, δεν είναι η αριθμητική μείωση των μαθητών, αλλά η πεποίθηση ότι πολλοί απ’ αυτούς δε θα έρχονται συχνά σχολείο!

Στην ουσία θα συγχωνευτούν οι τάξεις Γ’ & Δ’ Δημοτικού, που πρακτικά σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να συνωστίζονται σε πολύ μικρές αίθουσες 27 μαθητές, παιδιά διαφορετικών επιπέδων, που μάλιστα στην καθημερινότητά τους μιλούν μία άλλη διάλεκτο και γι’ αυτό λειτουργεί και ζώνη ΖΕΠ 1, ώστε να ξεπεράσουν τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκμάθηση των κλασικών μαθημάτων. Μία τέτοια συνένωση 27 μαθητών, και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ξεκάθαρο ότι είναι αδύνατη και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην τεράστια διαρροή των παιδιών.

Το Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος επιτελεί διπλό παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο, γιατί είναι σχολείο στο οποίο κατά συντριπτική πλειοψηφία φοιτούν παιδιά Ρομά, με έντονες οικογενειακές και κοινωνικές δυσκολίες, και αποτελεί νίκη για ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό το κάθε ξεχωριστό παιδί που παλεύει και κατακτά βήμα βήμα τη ζωή και την ομαλή ένταξή του στην κοινωνία. Οι παιδαγωγοί μάς παρουσίασαν το πλούσιο έργο που συντελείται και το οποίο μας θυμίζει ότι το σχολείο δεν υπάρχει μόνο για να μεταδίδει γνώσεις, αλλά κυρίως για να δημιουργεί ανθρώπους χρήσιμους στην κοινωνία, ολοκληρωμένες προσωπικότητες και ότι είναι δικαίωμα όλων μας να έχουμε πρόσβαση χωρίς προσκόμματα σε αυτό το βασικό αγαθό.

Με το παραπάνω σκεπτικό δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί, ώστε να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία το έργο που επιτελείται και στο συγκεκριμένο σχολείο, ελπίζοντας συνεχώς να αυξάνει τον αριθμό μαθητών του.

Ζητάμε από τη διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Μεσσηνίας να πάρει πίσω την παράλογη απόφαση και να βοηθήσει από την πλευρά της για την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου».

Περί σύσκεψης για εργασίες στα σχολεία

Στο μεταξύ, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας αναρωτιέται για τη σύσκεψη που ήταν να γίνει όσον αφορά στις εργασίες στα σχολεία εν όψει νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως σχολιάζει: «Στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Δήμος στις αρχές του καλοκαιριού με τους διευθυντές των σχολείων σχετικά με τις εργασίες που σκοπεύει να κάνει στα σχολεία, δεσμεύτηκε ότι γύρω στις 25 Αυγούστου θα γινόταν εκ νέου σύσκεψη για απολογισμό των πεπραγμένων. Ακόμα αναμένουμε!

Και από μια βασική εικόνα που έχουμε, ελάχιστα από τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα των σχολείων έχουν επιλυθεί! Ελπίζουμε ότι τα επόμενα 24ωρα θα ενημερωθούμε επισήμως για το τι έχει προχωρήσει!».