Π. Μαντάς: «Αδιανόητη η καθυστέρηση δημοπράτησης των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος»

Π. Μαντάς: «Αδιανόητη η καθυστέρηση δημοπράτησης των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος»

Για τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην υλοποίηση των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, καθώς και για το τρέχον χρονοδιάγραμμα του έργου, πραγματοποίησε παρέμβαση ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, μέσω ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «κρίσιμες συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης», αλλά και για «επιτακτική ανάγκη για άμεση δημοπράτηση των δικτύων».

Ο κ. Μαντάς στην ερώτησή του σημειώνει τη τεράστια σημασία του έργου για τη Δυτική Μεσσηνία και τη Τριφυλία, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής» της περιοχής, το οποίο όμως δυστυχώς παραμένει «απολύτως αδρανές» και «αναξιοποίητο».

Αιτία για αυτό είναι η μη κατασκευή των αρδευτικών δικτύων μέσω των οποίων το νερό του φράγματος θα μπορέσει να οδηγηθεί στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με αποτέλεσμα «παρότι το φράγμα εδώ και καιρό έχει γεμίσει, να μην υπάρχει τρόπος το νερό να φθάσει στους ελαιώνες, τα καρπουζοχώραφα, τις διάφορες υπαίθριες καλλιέργειες και τα θερμοκήπια». Όπως σημειώνει μάλιστα ο βουλευτής, «λόγω της υπερχείλισης του φράγματος ένας νέος άναρχος υδροβιότοπος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται», τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το φράγμα αρχίζει να εμφανίζει σημάδια «παρακμής» και «εγκατάλειψης», παρότι κατασκευάστηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Ο κ. Μαντάς κάνει, επίσης, λόγο για τις εύλογες ανησυχίες των παραγωγών, των συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων της περιοχής και ειδικά των Φιλιατρών, οι οποίοι μιλούν για συνθήκες καύσωνα, ανομβρίας και παρατεταμένης ξηρασίας κατά τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με το βουλευτή, είναι πλέον φανερό ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει εμφανώς και αυτή την περιοχή, στοιχείο που κάνει ολοένα και περισσότερο επιτακτική την ανάγκη διασφάλισης της επαρκούς άρδευσης των καλλιεργειών μέσω του φράγματος.

Τέλος, ο κ. Μαντάς αναφέρεται στην κατά τα φαινόμενα “παγωμένη” διαδικασία δημοπράτησης των δικτύων, «παρά τις διαβεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης των εργασιών κτηματογράφησης, προετοιμασίας του φακέλου του σχετικού έργου, σύνταξης των προδιαγραφών και των τευχών δημοπράτησης και έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του Σεπτεμβρίου 2022». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ένα έτος μετά η διαδικασία φαίνεται να έχει σταματήσει «για αδιευκρίνιστους λόγους» και ζητά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση τόσο γιατί αυτό έχει συμβεί όσο και για το τρέχον χρονοδιάγραμμα του έργου.