Π. Τατούλης: «Αν στις εκλογές επικρατήσει το κομματικό κριτήριο, χαμένοι θα είναι οι πολίτες και ο τόπος»

Π. Τατούλης: «Αν στις εκλογές επικρατήσει το κομματικό κριτήριο, χαμένοι θα είναι οι πολίτες και ο τόπος»

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης μιλά στο «Θ» και δηλώνει έτοιμος να οδηγήσει την Πελοπόννησο στη νέα της σελίδα

Έτοιμος για μια νέα θητεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που θα την οδηγήσει σε ένα φωτεινό μέλλον, δηλώνει με συνέντευξή του στο «Θάρρος» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος απαντά τόσο στο πώς βλέπει την Πελοπόννησο των επόμενων χρόνων όσο και στο πώς κρίνει τον απερχόμενο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Πιστεύει πως στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αν επικρατήσει το κομματικό κριτήριο, τότε οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι πολίτες και ο τόπος, ενώ θεωρεί τον κομματισμό στην αυτοδιοίκηση τη μεγαλύτερη τοξικότητα.

Αναφέρεται στο «σύστημα Σαμαρά», που κατήγγειλε ο κ. Νίκας, και χαρακτηρίζει το συνυποψήφιό του Δ. Πτωχό ως υπάλληλο του πρώην πρωθυπουργού.

Για τον νυν περιφερειάρχη, ο κ. Τατούλης δηλώνει πως, παρά τις αντιπαραθέσεις που είχαν, οι δρόμοι τους ήταν πάντοτε παράλληλοι, χαρακτηρίζοντας ως ατιμία και αδικία τα όσα έγιναν με την υποψηφιότητά του.

Το δε ανανεωμένο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του «Νέα Πελοπόννησος» πιστεύει ότι είναι πιο ισχυρό, πιο ανεξάρτητο και πιο αυτοδιοικητικό από τότε που δημιουργήθηκε ο θεσμός.

Κλείνοντας καλεί τους Μεσσηνίους σε μια κοινή πορεία και τους συνύποψηφίους του σε δημόσιο διάλογο.

-Λιγότερος από ένας μήνας μάς χωρίζει από τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Τελικά, οι περιφερειακές εκλογές είναι κομματικές; Με ποιο κριτήριο κατά την άποψή σας πρέπει να ψηφίσουν οι Πελοποννήσιοι;
Κυρία Βετουλάκη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια βαθιά πολιτική μάχη. Αν επικρατήσει το κομματικό κριτήριο, τότε οι μόνοι χαμένοι είναι οι πολίτες και ο τόπος μας. Η αυτοδιοίκηση, ανέκαθεν, από τη συνταγματική επιταγή έως την ίδια της τη λειτουργία είχε πάντοτε πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι έπρεπε να εκφράζει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να τους ενώνει και, κυρίως, να έχει τη δύναμη, την παρρησία, το ανάστημα να διεκδικεί από τις κεντρικές κυβερνήσεις προς όφελος των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών. Ο κομματισμός στην αυτοδιοίκηση είναι η μεγαλύτερη τοξικότητα που μπορεί να εισχωρήσει σε μια τοπική κοινωνία. Και αυτό, εδώ στην Πελοπόννησο, το βιώνουμε με μια πρωτοφανή σφοδρότητα αυτήν τη φορά. Το πανηγυρικό αποτέλεσμα που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές πριν από 100 μέρες περίπου, άφησε κάποιους να φαντάζονται ότι μπορούν να επιβάλλουν με βίαιο τρόπο τις προσωπικές τους επιθυμίες και προσδοκίες στην Πελοπόννησο. Το «σύστημα Σαμαρά», όπως ανέφερε και ο κ. Νίκας, και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, φερόμενος ως τοπάρχης, σε ένα ρόλο που τον μειώνει θεσμικά, επιχειρεί να εγκαταστήσει έναν πολύ δικό του άνθρωπο, έναν υπάλληλό του, στην Πελοπόννησο, εκμεταλλευόμενος την επιλογή των πολιτών στην εθνική κάλπη.

Στη μάχη των Περιφερειών, ωστόσο, οι πολίτες της Πελοποννήσου είναι εκπαιδευμένοι, είναι μαθημένοι, από εμάς και μαζί με εμάς, σε έναν διαφορετικό και υψηλού επιπέδου πολιτικό πολιτισμό. Οι πολίτες θέλουν να έχουν άποψη για τα πρόσωπα. Να γνωρίζουν το έργο τους, τις απόψεις τους, τη γνώση των προβλημάτων και το ενδιαφέρον τους για τον τόπο. Θέλουν προσωπικότητες με δυναμισμό που να διεκδικούν για εκείνους τα μέγιστα. Θέλουν ανεξάρτητα πρόσωπα που να μη δεσμεύονται από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και ισχυρές ομάδες που με το κύρος τους να μεγαλώνουν το θεσμό και να αυξάνουν το κύρος του. Θέλουν ρεαλισμό, αποτελεσματικότητα και στο τέλος της μέρας, θα εμπιστευτούν όποιον μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια μέσα στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε και καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν αντέχουν οι πολίτες πειράματα. 

-Οι Πελοποννήσιοι σας εμπιστεύτηκαν τις δύο πρώτες θητείες της Περιφερειακής Αρχής. Τώρα ζητάτε να σας δώσουν μια τρίτη. Τι περισσότερο ή καινούργιο έχετε να προσφέρετε σε αυτή την τρίτη φορά; Γιατί οι Μεσσήνιοι να επιλέξουν να σας ψηφίσουν;
Θέλω να πω δυο λόγια για τους Μεσσηνίους. Έχουν την τύχη να μένουν σε έναν εξαιρετικά προικισμένο τόπο και οι ίδιοι να είναι εξαιρετικά πετυχημένοι, όπου κι αν έχουν αποφασίσει να δραστηριοποιούνται. Προσωπικά, για τη Μεσσηνία, αλλά και για την Καλαμάτα, είχα πάντοτε την άποψη ότι έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα εξωστρεφές, κοσμοπολίτικο περιβάλλον, όχι με την έννοια της χλιδής και του πλούτου, αλλά υπό το πρίσμα της αυθεντικότητας και της υπεροχής ενός τόπου που έχει αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Και αυτή είναι η άποψή μου και δεν αλλάζει. Καλώ, λοιπόν, τους Μεσσήνιους συμπολίτες μου να προχωρήσουμε μαζί, με την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση που μας αξίζει, σε ένα πολύ φωτεινό μέλλον.  Πατώντας στην εξωστρέφεια που μαζί οικοδομήσαμε για τον τουρισμό μας και τα αγροτικά μας προϊόντα, δημιουργώντας υποδομές που έπειτα από χρόνια είδαμε να ξεκινούν επί των ημερών μας, βοηθώντας τους τοπικούς επιχειρηματίες με τα μικρά και τα μεσαία κεφάλαια να επεκταθούν περισσότερο, πλέκοντας ένα δίχτυ προστασίας για την κοινωνία οριζόντια, για εκείνους που ζουν δύσκολα.

Και για όλα αυτά εγγυώμαι προσωπικά απέναντι στους Μεσσήνιους συμπατριώτες μου.

-Το ψηφοδέλτιό σας απαρτίζεται από παλιά στελέχη που έχουν δοκιμασθεί σε θέσεις ευθύνης, αλλά και από πολλά νέα. Σε τι διαφέρει η τωρινή σύνθεση του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» από τις προηγούμενες φορές και πού εστιάσατε στην επιλογή των προσώπων;
Αυτή η «Νέα Πελοπόννησος» είναι η πιο ισχυρή, η πιο ανεξάρτητη και η πιο ανανεωμένη αυτοδιοικητική παράταξη από την αρχή που δημιουργήθηκε ο θεσμός. Νέοι άνθρωποι, πετυχημένοι στον επαγγελματικό τους τομέα και καταξιωμένοι στην κοινωνία, με κάποιους από τους οποίους γνωριζόμασταν από παλιά, υπηρετώντας σε άλλα μετερίζια, και σήμερα ήρθε η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις, άλλοι πάλι που για πρώτη φορά αποφάσισαν ότι αξίζει να ασχοληθούν με την πολιτική και την αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή, γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρία, πολύτεκνοι γονείς, εικοσάρηδες που μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους, αγρότες, γιατροί, επιχειρηματίες, δημόσιοι λειτουργοί. Και δίπλα τους, σαν ραχοκοκαλιά, οι βετεράνοι της «Νέας Πελοποννήσου». Εκείνοι που πήραν στην πλάτη τους δύσκολες αποφάσεις και λοιδορήθηκαν για αυτές, από τους ίδιους που σήμερα καμαρώνουν σε εγκαίνια έργων που πετροβόλησαν, εκείνοι που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματικά χρώματα και αντιστάθηκαν σε αθέμιτες συναλλαγές, εκείνοι που με τη σκληρή δουλειά τους και την εμπειρία τους έχτισαν μαζί με τους πολίτες το θεσμό και μια Πελοπόννησο με ενιαία ταυτότητα και ισχυρό brand.

Στη «Νέα Πελοπόννησο» μπορούν όλες και όλοι να διακρίνουν τον εαυτό τους. Είμαι πολύ υπερήφανος για τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά, γιατί βρέθηκαν μαζί, από ελεύθερη επιλογή, κάνοντας με φυσικό και αβίαστο τρόπο τη δική τους υπέρβαση, και από τη βαθιά τους αγάπη για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Η υπέρβαση είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων της «Νέας Πελοποννήσου».  

-Με τον απερχόμενο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα είχατε αυτά τα χρόνια της θητείας του έντονες αντιπολιτευτικές συγκρούσεις, που κάποιες φορές ήταν και «αιματηρές». Τώρα που αποχωρεί από τα αυτοδιοικητικά, πώς τον κρίνετε ως αντίπαλο, αλλά και ως περιφερειάρχη;
Τον Παναγιώτη Νίκα τον γνωρίζω, όπως καλά ξέρετε, από παλιά. Πριν εκλεγώ περιφερειάρχης, ως βουλευτής Αρκαδίας και ως υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση της Ν.Δ., όταν εκείνος θήτευε ως αντινομάρχης, μετά και ως δήμαρχος Καλαμάτας. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που έκρυβε τα λόγια του, είχε τις απόψεις του και γνώριζε πάντοτε να επιβιώνει και από την πλέον δύσκολη για εκείνον πολιτική συγκυρία. Είχαμε ασφαλώς αντιπαραθέσεις. Δώσαμε μάχες και σας καλώ να θυμηθείτε το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ήμουν υπέρμαχος του έργου, που για εκείνη την εποχή ήταν πρωτοπόρο στη χώρα, το σχεδίασα, βρήκα το μοντέλο της χρηματοδότησης, πάλεψα με κάθε κυβέρνηση να πειστεί και να μη διακόψει το εγχείρημα, τρέξαμε το διαγωνισμό, το δημοπρατήσαμε, υπέγραψα τη σύμβαση και σήμερα ο Παναγιώτης Νίκας υλοποιεί τις εγκαταστάσεις. Δε μένω ποτέ ποιος ήταν μαζί και ποιος απέναντι. Το θέμα, όμως, είναι ότι το έργο υλοποιείται και ο τόπος μας και οι πολίτες βγαίνουν κερδισμένοι.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ασφαλώς και υπήρχε οξύτητα. Στο τέλος, όμως, για τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα είχαμε συνεννόηση. Και αυτό το έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος. Θα σχολιάσω, όμως, και τα σημερινά θέματα. Υπήρξε ατιμία και αδικία στον τρόπο που φέρθηκε στον Παναγιώτη Νίκα το σύστημα. Τον «άδειασαν», γιατί δεν έγινε ο υπάλληλος που είχαν σκεφτεί ότι θα έκανε για τη θέση, επαναλαμβάνοντας το ρεσάλτο στην εξουσία που επιχείρησαν απέναντί μου το 2019. Αυτό ήταν, βέβαια, αστείο να το πιστεύουν, γιατί ήξεραν το πρόσωπο.

Θα έλεγα, λοιπόν, κλείνοντας ότι οι δρόμοι μας ήταν πάντοτε παράλληλοι, χωρίς διασταυρώσεις, με διαφορετικές απόψεις για την πολιτική και τη ζωή, αλλά σέβομαι την πορεία του Παναγιώτη Νίκα.

-Αν η «Νέα Πελοπόννησος» στις εκλογές του Οκτωβρίου ηγηθεί της νέας θητείας της Περιφερειακής Αρχής, ποιοι θα είναι οι άξονες που ο Πέτρος Τατούλης πιστεύει πως πρέπει να ορισθούν για την επόμενη 5ετία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να δουν οι πολίτες της Περιφέρειας να γίνεται κάτι διαφορετικό;
Στην Πελοπόννησο θέσαμε ήδη τις βάσεις τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, όταν επενδύσαμε δύο δισ. ευρώ σε υποδομές -ένα ασύλληπτο νούμερο σε σχέση με το παρελθόν-, λύσαμε ζητήματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων με ένα πρωτοποριακό χρηματοδοτικό σχήμα για εκείνη την εποχή, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό ενιαίο brand, τη «Μυθική Πελοπόννησο», φέραμε την Πελοπόννησο στις πρώτες θέσεις από τις τελευταίες που βρισκόταν στις εξαγωγές προϊόντων και αυτή η δυναμική της οικονομίας οδήγησε σε θεαματική αύξηση του περιφερειακού ΑΕΠ και σημαντική μείωση της ανεργίας.

Ο στόχος της επόμενης περιόδου είναι να συνεχίσουμε, αφενός, τις μεγάλες παρεμβάσεις μας στις υποδομές, με προτεραιότητα την ορθολογική διαχείριση υδάτων, που έχει μείνει πίσω στην Πελοπόννησο, παλεύοντας και με το τέρας της κλιματικής αλλαγής, και από την άλλη πλευρά να εξασφαλίσουμε ποιότητα ζωής για τους συμπολίτες μας μέσα από το τρίπτυχο: «Δουλειά για όλους και αύξηση εισοδήματος – Κοινωνική προστασία και συνοχή – Ποιότητα Ζωής και Ασφάλεια».

Κάτω από αυτήν την ατζέντα έχουμε επιχειρησιακό σχεδιασμό κοστολογημένο για όλα τα κρίσιμα θέματα με ξεκάθαρο προοδευτικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Ήδη στο διαδικτυακό κόμβο και στα social media της «Νέας Πελοποννήσου» αναρτούμε καθημερινά έναν άξονα προγραμματικής παρέμβασης και ανοίγουμε το διάλογο με τους πολίτες. Άλλωστε, έχω ζητήσει εδώ και καιρό να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος, ένα ντιμπέιτ, όπου όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, να προβάλλουμε τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας στους πολίτες. Κάποιοι δεν έχουν πει ακόμη ούτε μισή κουβέντα. Και είμαι απολύτως βεβαίως ότι δε θα πουν κιόλας. Με ενδιαφέρει απόλυτα η Πελοπόννησος να είναι πρωτοπόρος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να απαντήσω ξεκάθαρα στο ερώτημά σας. Είμαι έτοιμος να οδηγήσω την Πελοπόννησο στη νέα της σελίδα. Εγγύηση είναι το έργο μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας και η διαδρομή μας. 

Της Βίκυς Βετουλάκη