Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών ο Ιατρικός Σύλλογος

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των  εργαστηριακών ιατρών ο Ιατρικός Σύλλογος

Ζητά την κατανόηση των πολιτών

Τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Από 1η Σεπτεμβρίου και για το προσεχές χρονικό διάστημα οι εργαστηριακοί ιατροί ξεκίνησαν δράσεις διαμαρτυρίας εναντίον της εφαρμογής του μέτρου του clawback, το οποίο, όπως τονίζουν, συνιστά ξεκάθαρη υφαρπαγή στο εισόδημά τους, ενώ διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των ιατρείων λόγω υπερχρεώσεως και εν δυνάμει χρεωκοπίας.

Το clawback είναι η υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από όλους τους ιδιώτες παρόχους της υγείας στον Οργανισμό λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Συμπαρίσταται ο Ιατρικός

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, εξελικτικά η συνέχιση εφαρμογής αυτού του μνημονιακού μέτρου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς λόγω αδυναμίας εκτέλεσης των εργαστηριακών τους εξετάσεων, ενώ θα επηρεάσει δυσμενώς την ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, πλήρως εναρμονισμένος  στις ξεκάθαρες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συμπαρίσταται στους εργαστηριακούς ιατρούς, ζητά από τους κλινικούς συναδέλφους να συνδράμουν και από τους πολίτες να κατανοήσουν το δίκαιο του αιτήματος που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα διαταράσσει την υψηλού επιπέδου υπηρεσία που διαχρονικά απολαμβάνουν», τονίζεται σε αυτή.

Σημειώνεται ότι λόγω του clawback στο τέλος του μήνα η υπέρβαση για όλη τη χώρα αφαιρείται από τις αμοιβές των εργαστηρίων που εκτέλεσαν τις εξετάσεις, παρά την απαγόρευση άρνησης εκτέλεσης από μέρους τους.

Η όλη πρακτική έχει οδηγήσει το σύνολο των εργαστηρίων στην υπερχρέωση.