Στρασβούργο: Ετήσια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «Κατάσταση της ΕΕ το 2023»

Στρασβούργο: Ετήσια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «Κατάσταση της ΕΕ το 2023»

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλάει αυτή την ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την «Κατάσταση της ΕΕ το 2023» ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Στην ομιλία της για την «κατάσταση της Ένωσης το 2023», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να παρουσιάσει τις βασικές προτεραιότητες και τις εμβληματικές πρωτοβουλίες για το προσεχές έτος, αξιοποιώντας τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα που κατάφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια.

Η ομιλία αυτή είναι η τελευταία στο πλαίσιο της τρέχουσας νομοθετικής εντολής, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συζητήσεις που πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο, κατά την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλά ενώπιον των ευρωβουλευτών και συζητά μαζί τους το τι έπραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο χρόνο, τι σκοπεύει να κάνει το επόμενο έτος και το όραμά της για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the European Union – SOTEU).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών της ΕΕ, ζητούν από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να παρουσιάσει το έργο της για να βεβαιωθούν ότι αντιμετωπίζονται οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων». Μάλιστα, η συζήτηση για την «Κατάσταση της ΕΕ» επηρεάζει το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο έτος.

Η ομιλία αυτή της κ. φον ντερ Λάιεν θα είναι η τελευταία στο πλαίσιο της τρέχουσας νομοθετικής εντολής, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 και «είναι η ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να αξιολογήσουν την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και να σκιαγραφήσουν το όραμά τους για το μέλλον».

Επίσης, κατά τη συζήτηση για το SOTEU θα διαφανεί και η αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε στις προτεραιότητες που σκιαγράφησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2022, οι οποίες, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση «συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση», καθώς αφορούν «την απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την τήρηση του κράτους δικαίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κοινοποιήσει στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, και έναν πολυσέλιδο κείμενο στο οποίο περιγράφονται «τα επιτεύγματα 2022-2023», καθώς και σχετικό «Χρονολόγιο» με τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο χρόνο.