Συνεχίζουν το ράλι ανόδου τα ενοίκια στη Μεσσηνία

Συνεχίζουν το ράλι ανόδου  τα ενοίκια στη Μεσσηνία

Τέταρτος Νομός στη χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση

Τέταρτος νομός στη χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στα ενοίκια είναι η Μεσσηνία, σε σύγκριση των τιμών του δευτέρου τριμήνου του 2023 με το αντίστοιχο πέρυσι. Η εταιρεία Pricefox.gr παρουσίασε στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών για την Ελλάδα, αλλά και ανά πόλη για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί συνολικά στη χώρα 58% αύξηση στα ενοίκια. Τα δε ενοίκια τα τελευταία 8 χρόνια αυξάνονται συνεχώς και δυσκολεύουν όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, αφού σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί αρκετά για να γεφυρώσουν το χάσμα.

Τέταρτη η Μεσσηνία
Το Pricefox.gr δημοσιοποίησε στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών. Το 2015 σημειώθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ενοικίων της τελευταίας 12ετίας.

Από τότε κάθε χρόνο αυξάνονται και έφτασαν το 2023 να είναι πάνω από 58% μεγαλύτερες σε σχέση με το 2015. Το 2019 σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των ενοικίων, αγγίζοντας σχεδόν το 10%, ενώ το 2021 κράτησε σχετικά σταθερές τις τιμές των ενοικίων με οριακή αύξηση 1,22%. Από το 2021 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν πάνω από 13% αθροιστικά.

Συγκρίνοντας τη μεταβολή των τιμών των ενοικίων του δεύτερου τριμήνου του 2023 με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, βλέπουμε μεγάλες μεταβολές σε πολλούς νομούς της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, στο Νομό Κέρκυρας η αύξηση στις τιμές των ενοικίων είναι μακράν η μεγαλύτερη, ξεπερνώντας το 40%.

H Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζει, στο σύνολό της, τη μεγαλύτερη αύξηση, με το Νομό Ηλείας να σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση αγγίζοντας σχεδόν το 30% και με τους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας να σημειώνουν αύξηση άνω του 22%.

Ειδικότερα η Μεσσηνία έρχεται τέταρτη στην πανελλήνια κατάταξη, συγκεντρώνοντας ποσοστό αύξησης των ενοικίων μέσα σε ένα χρόνο της τάξεως του 22,5%, ακολουθεί η Λακωνία με 22,30% και προηγείται το Κιλκίς με 24,40%.

Στο άλλο άκρο της λίστας βλέπουμε ότι στις Κυκλάδες σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των τιμών κατά 16,4%, με το Νομό Καρδίτσας να ακολουθεί στο 8,6%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με μικρές σχετικά αυξήσεις, μικρότερες του 8%.

Χρονοβόρα διαδικασία
Η αναζήτηση σπιτιού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και σημαντική απόφαση για ένα νοικοκυριό. Έτσι το Pricefox προσφέρει στην ιστοσελίδα του έναν πρακτικό οδηγό με έξυπνες συμβουλές, ώστε να διαλέξουμε σπίτι κατάλληλο για τις ανάγκες μας.

Σύμφωνα με αυτό, τα πέντε πιο σημαντικά κριτήρια για να αποφασίσετε είναι: ο προϋπολογισμός σας, η τοποθεσία του σπιτιού, αν θα είναι επιπλωμένο, η ενεργειακή του κλάση και η γενικότερη κατάστασή του.

Είναι κανόνας πλέον ότι όσο λιγότερες ανέσεις θέλετε, τόσο χαμηλότερο ενοίκιο θα βρείτε. Όσο περισσότερες ανέσεις προσφέρει η τοποθεσία του σπιτιού, τόσο ανεβαίνει το ενοίκιο, ενώ συνήθως τα επιπλωμένα σπίτια έχουν και υψηλότερο ενοίκιο.

Επίσης, όσο μεγαλύτερη η ενεργειακή κλάση του σπιτιού, τόσο μεγαλύτερο και το ενοίκιο.

Της Βίκυς Βετουλάκη