Συνέντευξη του Βασίλη Τζαμουράνη στο «Θ» για τις εκλογές στο Δήμο Καλαμάτας

Συνέντευξη του Βασίλη Τζαμουράνη στο «Θ» για τις εκλογές στο Δήμο Καλαμάτας

Το πολιτικό κόστος δε θα μας εμποδίσει να προχωρήσουμε σε έργα -τομές

Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που είχαν οι πολίτες γι’ αυτή. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα ΜΕΤΑ”, Βασίλης Τζαμουράνης, στο “Θ”, το ισοζύγιο της θητείας της κρίνεται αρνητικό, αφού η μόνη της έγνοια ήταν η μικροπολιτική και η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων… των ψηφοφόρων της. Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας και ποιες λύσεις προτείνετε για την αντιμετώπισή τους;
Αδιαμφισβήτητα, μεγάλα προβλήματα είναι: α) Το έλλειμμα κατοικιών και τα ακριβά ενοίκια, εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων. Εμείς θα εφαρμόσουμε άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, τα πολεοδομικά σχέδια της Κηπούπολης, της Ανατολικής Παραλίας, και εντός της πενταετίας τις πολεοδομικές μελέτες Βέργας, Μικρής Μαντίνειας και Ασπροχώματος.

β) Το κυκλοφοριακό, εξαιτίας της έλλειψης μελέτης για την αξιοποίηση και τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και αξιόπιστης συγκοινωνίας. Προτεραιότητά μας είναι η σύνταξη κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής μελέτης για την επίλυση των προβλημάτων. Από καιρό δε, έχουμε καταθέσει «Δύο λύσεις για τη στάθμευση στο κέντρο της Καλαμάτας» (https://kalamatameta.gr/paremvaseis).

γ) Η τουριστική υπανάπτυξη, εξαιτίας της μικρής ταξιδιωτικής σεζόν, του ελλείμματος ξενοδοχειακών κλινών και, φυσικά, των αναξιοποίητων υποδομών του Αεροδρομίου και του Λιμανιού. Θα εφαρμόσουμε τα πολεοδομικά σχέδια για τις ξενοδοχειακές ζώνες (ιδίως στη Δυτική Παραλία), θα αυξήσουμε τις δαπάνες για τη στοχευμένη τουριστική προβολή, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναδείξουμε τον προορισμό του Δήμου Καλαμάτας.

δ) Η μη φιλικότητα της Καλαμάτας απέναντι σε ευπαθείς ομάδες, ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, αλλά και γενικά στους πεζούς – καθώς μεταξύ άλλων, παραμένουν συχνά κατειλημμένες οι ράμπες αναπήρων και τα πεζοδρόμια. Θα εφαρμόσουμε άμεσα τους κανονισμούς του Δημοτικού Συμβουλίου, απελευθερώνοντας ράμπες – πεζοδρόμια – πεζόδρομους, όπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη.

ε) Η δημογραφική συρρίκνωση των χωριών και ο κίνδυνος ερημοποίησης του Ταΰγετου. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ πιστεύει ότι Δήμος δεν είναι μόνο η Αριστομένους και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να γίνουν όλοι οι οικισμοί του Δήμου ζωντανές γειτονιές της Καλαμάτας.

ζ) Η επάρκεια αλλά και η τιμή του νερού, τα συστήματα ύδρευσης. Σήμερα το νερό κοστίζει διπλάσια στους δημότες, καθώς το 50% της ποσότητας που αγοράζει η ΔΕΥΑΚ από το Σύνδεσμο χάνεται σε διαρροές, λόγω παλαιότητας του συστήματος. Ένα σύγχρονο υδραγωγείο με νέες δεξαμενές και αγωγούς (που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει…) θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά στους καταναλωτές.

–Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα ταλαιπωρούν τους πολίτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι εσείς θα τα καταφέρετε εκεί που άλλοι δεν είχαν αποτελέσματα;
Αισιοδοξούμε, αφενός, γιατί είναι ώριμες οι συνθήκες και, αφετέρου, γιατί δε φοβόμαστε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος – όπως το φοβάται η σημερινή Δημοτική Αρχή, που επιλέγει την απραξία, ακόμα και σε τομείς που θα μπορούσε να αποδώσει κάποιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων καθυστερεί τραγικά, με συνέπεια να μένουν αναξιοποίητες τόσες περιουσίες και να αυξάνονται τα ενοίκια μέσα στην πόλη – επειδή η Δημοτική Αρχή μάλλον δε θέλει να συγκρουστεί με μικροσυμφέροντα ορισμένων ιδιοκτητών που την πιέζουν.

Φαντάζεστε, όμως, πώς θα ήταν η Καλαμάτα, αν οι παλιότερες Δημοτικές Αρχές είχαν υποκύψει στις πιέσεις και δεν είχαν εφαρμόσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή δεν είχαν διανοίξει τη Νέα Είσοδο, τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, τη Βασιλέως Γεωργίου… Και φανταστείτε πώς θα είναι στο εγγύς μέλλον η Καλαμάτα αν δε διανοιχθεί και η υπόλοιπη οδός Κρήτης. Εμείς, λοιπόν, δε φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, γι’ αυτό θα υλοποιήσουμε άμεσα όσα δεν τόλμησε η νυν Δημοτική Αρχή.

Οι αρμοδιότητες και οι πόροι που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να αλλάξουν την εικόνα μιας πόλης, όπως η Καλαμάτα, ή απαιτείται και σύμπραξη με άλλους φορείς;
Οι ανάγκες μιας πόλης και ενός Δήμου είναι ακόρεστες, γι’ αυτό απαιτείται η δραστήρια αξιοποίηση όλων των εν δυνάμει πηγών χρηματοδότησης. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε σε βάθος προς αυτή την κατεύθυνση με την Περιφέρεια, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε επίσης διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα επιδιώξουμε -και σε κάποιους τομείς θα θεσμοθετήσουμε- τη στενή συνεργασία με όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου Καλαμάτας: Θα συζητούμε μαζί τους σε τακτική βάση και θα επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις τους.

Ταυτόχρονα με την αποδοτική αξιοποίηση όλων των πόρων θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου, χωρίς να επιβαρύνουμε με νέους φόρους τους δημότες. Θα αξιοποιήσουμε αποδοτικά και τις υποδομές του Δήμου Καλαμάτας, προσθέτοντας έσοδα που με τη σειρά τους θα επενδυθούν σε νέες υποδομές και ανταποδοτικές δράσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι μένει ουσιαστικά αναξιοποίητο το Μέγαρο Χορού, που μπορεί να γίνει άμεσα το Πολιτιστικό Κέντρο ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις και συνέδρια. Για την αξιοποίηση του Μεγάρου αλλά και του Ανοιχτού Θεάτρου (όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, την οποία θα τρέξουμε με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς από τους σημερινούς…), θα προκηρύξουμε αμέσως διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη διευθυντή που θα αναλάβει τη λειτουργία τους.

Τεχνοκράτη μάνατζερ χρειάζεται και η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, για να μετατραπεί σε αγροτοδιατροφικό εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου. Για να το πούμε με ένα σύνθημα: Θέλουμε να κάνουμε την Καλαμάτα πολιτιστική και γαστρονομική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου – και θα τα καταφέρουμε.

–Από τη μέχρι τώρα επαφή σας στις γειτονιές και στις Κοινότητες του Δήμου, τι ζητούν περισσότερο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες να διαθέτει ο νέος δήμαρχος;
Οι δημότες θέλουν πρώτα απ’ όλα ένα δήμαρχο που δεν έχει εξαρτήσεις. Που δε φοβάται το πολιτικό κόστος. Που ενδιαφέρεται κυρίως για την εξυπηρέτηση των δημοτών, του κοινωνικού συνόλου. Θέλουν ένα δήμαρχο που είναι δίπλα τους στην πράξη, όχι μόνο στα χαμόγελα. Που βλέπει και ακούει τα προβλήματα και δίνει συγκεκριμένες αποτελεσματικές λύσεις, όχι αερολογίες κι υποσχέσεις.

Ζητούν ένα δήμαρχο που προνοεί για τις κύριες ανάγκες όπως η ύδρευση, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, και δεν τον προσπερνούν μονίμως οι εξελίξεις. Που κατασκευάζει νέα έργα και υποδομές για το παρόν και για το μέλλον. Που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με μετρήσιμο όφελος για τους δημότες – κι όχι για τις φωτογραφίσεις της στιγμής.

Όλοι οι πολίτες, ειδικά στα χωριά, ζητούν ασφάλεια, μείωση της παραβατικότητας. Ζητούν καλή συγκοινωνία. Ζητούν τις προϋποθέσεις για να ασκούν ανεμπόδιστα τις δραστηριότητές τους (π.χ. αγροτική οδοποιία για την πρόσβαση στις καλλιέργειες!). Και αυτονόητα ζητούν αστικές κοινωνικές παροχές, όπως οι παιδικοί-βρεφικοί σταθμοί ή η «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και προσβασιμότητα για όλους, σε ολόκληρο το Δήμο.

Πάνω απ’ όλα, ζητούν ισονομία και ίσες ευκαιρίες – χωρίς ρουσφέτια. Δίχως όλα αυτά, ο Δήμος μας δεν είναι πραγματικά ενιαίος. Δεν έχει κοινωνική συνοχή. Κι έτσι δεν μπορεί και ν’ αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του, ούτε στο κέντρο ούτε στις κοινότητες. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι αξίζουμε περισσότερα.

–Πώς κρίνετε την υποψηφιότητα του Θανάση Βασιλόπουλου;
Θα τη χαρακτήριζα καταρχάς αναμενόμενη, αφού η Δημοτική Αρχή επί 4 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε σκληρά μόνο για την ανανέωση της θητείας της. Έχοντας, όμως, ως αυτοσκοπό την επανεκλογή, αδιαφόρησε για τα μεγάλα θέματα του Δήμου και ασχολήθηκε μόνο με μικροέργα που ικανοποιούν ανάγκες μεμονωμένων ψηφοφόρων.

Προκαλεί, πάντως, τουλάχιστον έκπληξη η συμμετοχή στο ίδιο ψηφοδέλτιο συμβούλων και στελεχών άλλων παρατάξεων, που ενώ μέχρι χθες ασκούσαν αυστηρή κριτική στη Δημοτική Αρχή για όλα αυτά τα ζητήματα, τελικώς αποφάσισαν να γίνουν συνοδοιπόροι της. Δε θέλουμε να σχολιάσουμε τα κίνητρά τους ούτε να κάνουμε δίκη προθέσεων.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ κρίνει μόνο πολιτικές θέσεις και όχι ανθρώπους. Γι’ αυτό και πάντοτε ασκούμε πολιτική κριτική στη Δημοτική Αρχή, και δεν ενδιαφερόμαστε για τα παραπολιτικά, που ενδεχομένως να μας πρόσφεραν παραπάνω δημοσιότητα, αλλά δεν ωφελούν το Δήμο.

Και μια ευχή για την προεκλογική περίοδο που διανύουμε;
Πιστεύουμε πως οι δημότες δε θα αποφασίσουν τυχαία πάνω από την κάλπη το συνδυασμό που θα ψηφίσουν. Ότι θα αναλογιστούν τις πολλές ευκαιρίες που χάθηκαν, με συνέπεια να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες δυνατότητες του Δήμου Καλαμάτας, με σημαντικό κόστος για όλους μας. Ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι θα δουν και θα μετρήσουν την πραγματικότητα με τη δική τους κρίση, πίσω από τις επικοινωνιακές καταιγίδες. Και κυρίως, ότι δε θα φοβηθούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, κάτι πιο αξιόπιστο, για τους ίδιους και για τον τόπο μας.

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να μελετήσουν τις προτάσεις της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ και τους διαβεβαιώνουμε ότι εμείς δε θα φοβηθούμε το πολιτικό κόστος της εφαρμογής τους. Γιατί απλούστατα, δε βάζουμε την επανεκλογή μας πάνω από τα συμφέροντα των δημοτών και το μέλλον της πόλης. Θέλουμε να συνεισφέρουμε με γνώση, μακρόχρονη εμπειρία, εργατικότητα, όραμα και, κυρίως, αποτελεσματικότητα, στην Καλαμάτα που αγαπάμε. Πιστεύουμε απόλυτα ότι ο Δήμος Καλαμάτας, η πόλη μας, αλλά και οι Κοινότητες, όλοι μας, αξίζουμε πολύ περισσότερα από τη σημερινή στασιμότητα! Και μαζί θα τα αποκτήσουμε.
Α.Π.