Βασίλης Τζαμουράνης: Ανοιχτή επιστολή προς υποψήφιους δημάρχους της Μεσσηνίας

Βασίλης Τζαμουράνης: Ανοιχτή επιστολή προς υποψήφιους  δημάρχους της Μεσσηνίας

Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους δημάρχους της Μεσσηνίας για άμεση και στενή συνεργασία, με στόχο την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νομού, απέστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Βασίλης Τζαμουράνης.

Όπως αναφέρει σε αυτή: «Αγαπητοί/αγαπητές συνυποψήφιοι/ες δήμαρχοι,

η άμεση και στενή συνεργασία όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, με στόχο την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νομού μας και την ορατή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνδημοτών μας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια για την ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης, που ήδη στερεί πολύτιμα εργατικά χέρια από τους κρίσιμους τομείς της αγροτικής μας παραγωγής και του τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας που εμείς επιδιώκουμε, μπορούν να “θεσμοθετηθούν”: 1) μια τακτική συνάντηση όλων των δημάρχων και 2) η σύσταση μιας διαπαραταξιακής διαδημοτικής επιτροπής, που αφενός θα μελετά και θα προτείνει λύσεις για τα προβλήματα και, αφετέρου, θα προωθεί κοινές δράσεις προς όφελος όλων των Μεσσηνίων.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η διαδημοτική συνεργασία είναι επιβεβλημένη και για έναν επιπρόσθετο λόγο, καθώς πολλοί δημότες ζουν σε διαφορετικό Δήμο από αυτόν όπου έχουν την περιουσία τους ή από αυτόν όπου εργάζονται. Ειδικά πολλοί μόνιμοι κάτοικοι Καλαμάτας έχουν αγροτική περιουσία σε άλλον Δήμο (ή Δήμους) της Μεσσηνίας, ενώ δεν είναι λίγοι και οι Καλαματιανοί που εργάζονται εποχιακά σε τουριστικές επιχειρήσεις άλλων μεσσηνιακών Δήμων. Ταυτόχρονα, μόνιμοι κάτοικοι των υπόλοιπων Δήμων της Μεσσηνίας διατηρούν ακίνητη περιουσία και επιχειρήσεις στην Καλαμάτα. Αυτές οι σχέσεις αλληλεξάρτησης δημιουργούν νέες σύνθετες ανάγκες, που αρχικώς πρέπει να καταγραφούν και στη συνέχεια να ικανοποιηθούν, μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες που ξεπερνούν τα παλαιά όρια των στατικών Δήμων και Κοινοτήτων.

Εξυπακούεται ότι η ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία των Δήμων της Μεσσηνίας δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει ούτε την κυβέρνηση ούτε την Περιφέρεια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση διαδημοτικών έργων. Αντιθέτως, η διαδημοτική συνεργασία πρέπει να προωθεί, μέσω καινοτόμων δράσεων, τα κοινά μεσσηνιακά συμφέροντα.

Για παράδειγμα, οι Δήμοι μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, που θα διοργανώνεται σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Μεσσηνίας (Αρχαία Μεσσήνη, Περιστεριά, Κάστρα Μεθώνης, Πύλου και Κορώνης, παλιά Καρδαμύλη κ.λπ.).

Επίσης, οι παραθαλάσσιοι Δήμοι μπορούν να συνεργαστούν για την ανάδειξη μιας ταξιδιωτικής διαδρομής στις ακτές της Μεσσηνίας. Αντίστοιχη ταξιδιωτική διαδρομή μπορεί να σχεδιαστεί και στην ορεινή Μεσσηνία. Οι δε μεσσηνιακοί δρόμοι του λαδιού και του κρασιού είναι ακόμη μια πρωτοβουλία που μπορεί να προωθήσει τη διαδημοτική συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι ο Δήμος του 21ου αιώνα πρέπει να ξεπερνά τα στενά όρια της επικράτειάς του με εξωστρεφείς συνέργειες, που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών με αμοιβαίο όφελος. Γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στην πράξη, ισότιμα, για το μέλλον της Μεσσηνίας. Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία!».