«Ξελαρυγγιάστηκαν» να φωνάζουν για τα κενά οι γιατροί του νοσοκομείου

«Ξελαρυγγιάστηκαν» να φωνάζουν  για τα κενά οι γιατροί του νοσοκομείου

Νέα κραυγή αγωνίας από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας

Για πολλοστή φορά μέσα στα τελευταία χρόνια βγάζουν κραυγή αγωνίας οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ Μεσσηνίας, με το σωματείο τους σε νέα ανακοίνωση να τονίζει πως, αν δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις, θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου λόγω εξάντλησης των συναδέλφων τους και εξώθησής τους σε ιατρικά λάθη!

Όπως υπογραμμίζει με μελανά χρώματα το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών, σε πλείστες περιπτώσεις κατά το παρελθόν έχουν αναφερθεί στην υποστελέχωση του νοσοκομείου, η οποία πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια, ειδικά για συγκεκριμένες ειδικότητες.

Σοβαρές ελλείψεις

Συγκεκριμένα, οι γιατροί περιγράφουν:

«-Οι Παθολογικές κλινικές βρίσκονται στα όρια της ανοχής τους. Με τρεις ειδικούς παθολόγους εκάστη (επί έξι προβλεπομένων), 40 κλίνες και μέρα παρά μέρα γενική εφημερία, οι συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Η παραμικρή προοπτική άδειας (κανονικής ή αναρρωτικής) προκαλεί “τρόμο”, καθώς το πρόγραμμα εφημεριών είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Και κάτι τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων προ των πυλών, καθώς μία εκ των συναδέλφων μπαίνει στο μήνα τοκετού της και, όπως είναι φυσικό θα απουσιάσει για αρκετό διάστημα. Μοναδική λύση η βοήθεια από τους ειδικούς παθολόγους της Κυπαρισσίας (που βέβαια, και αυτή υποστελεχωμένη είναι) με την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, στον ανώτερο και ελκυστικότερο βαθμό, να είναι μονόδρομος.

-Οι δύο εκ των πέντε ακτινολόγων του νοσοκομείου συνταξιοδοτούνται σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών, κάτι που λόγω συσσωρευμένου υπολοίπου αδειών σημαίνει πως, πρακτικά, ήδη βρίσκονται εκτός δραστηριοτήτων του τμήματος. Τούτο μεταφράζεται σε δυσχέρεια εκπλήρωσης του εφημεριακού έργου, αλλά και σε διακοπή λειτουργίας κάποιων τμημάτων του ακτινολογικού, όπως είναι ο μαστογράφος, που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών.  Πάνω σε όλα αυτά προστίθενται και κάποια σποραδικά εντέλλεσθε προς τους συναδέλφους να εφημερεύσουν σε γειτονικά νοσοκομεία!

Στελέχωση… χθες

-Οι νεφρολόγοι με δύο βάρδιες αιμοκάθαρσης καθημερινά, καθημερινή εφημέρευση και επικούρηση στην κάλυψη της μονάδας της Κυπαρισσίας είναι μόνο τρεις. Στην τελευταία, προ ολίγων μηνών, προκήρυξη προβλέφθηκε μια θέση νεφρολόγου, αλλά η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Οι ασθενείς όμως τι θα γίνουν; Κάτι περισσότερο θα ξέρουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών νεφρολογικών κέντρων, οι μονάδες των οποίων έχουν αισίως φτάσει τις τρεις στην πόλη μας!

-Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει υποστελεχωμένο (5 υπηρετούντες συνάδελφοι έναντι 9 προβλεπομένων) τη στιγμή που η τελευταία προκήρυξη για έναν ιατρό γενικής ιατρικής για το τμήμα απέβη άγονη. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους, ενώ επιβαρύνει και το εφημεριακό έργο των ειδικών συναδέλφων των τμημάτων (ειδικά των Παθολόγων, Χειρουργών και Ορθοπαιδικών), οι οποίοι θα πρέπει, πέραν των υποχρεώσεων στις κλινικές τους, να βοηθούν τους ιατρούς των ΤΕΠ στην εφημερία».

Ακολούθως, το σωματείο επισημαίνει ότι με όλα αυτά όλοι αντιλαμβάνονται ότι η λειτουργία τόσων κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου απειλείται σοβαρά, διακυβεύοντας, με τη σειρά της, τη λειτουργία ολοκλήρου του ιδρύματος.

«Οι συνάδελφοι των συγκεκριμένων τμημάτων, αλλά και όλοι μας, με αίσθημα ευθύνης για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με ασφάλεια, για τους πολίτες της Μεσσηνίας, τείνουμε κραυγή αγωνίας προς πάντα υπεύθυνο. Η συνέχεια οποιασδήποτε αδράνειας στην κάλυψη των κενών θα θέσει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου λόγω εξάντλησης των συναδέλφων και εξώθησή τους σε ιατρικά λάθη. Χρειάζονται ενέργειες… χθες. Οτιδήποτε άλλο, αλλού στοχεύει», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Β.Β.