28η Οκτωβρίου: Χαμόγελα στην εστίαση, κατήφεια στα καταλύματα

28η Οκτωβρίου: Χαμόγελα στην εστίαση, κατήφεια στα καταλύματα

Διψασμένους για εξορμήσεις, αλλά πολύ συγκρατημένους στα έξοδα, βρίσκει το φετινό φθινόπωρο τους Έλληνες, κι αυτό ήδη φαίνεται με το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου, που κινείται ιδιαίτερα υποτονικά για τη Μεσσηνία και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία.

Βασική τάση πλέον είναι ο κόσμος να κάνει εξορμήσεις είτε αυθημερόν, είτε έχοντας εξασφαλίσει διαμονή σε συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, είτε αναζητώντας κράτηση την ημέρα άφιξής του, προκειμένου να πετύχει καλύτερη τιμή δωματίου.

Χαμηλό ποσοστό κρατήσεων

Οι κρατήσεις στη Μεσσηνία σε επίπεδο ξενοδοχείων για το πρώτο «τριήμερο» (στην ουσία διήμερο) της φετινής φθινοπωρινής σεζόν, της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρη Καραλή, δυστυχώς δεν ξεπερνούσαν μέχρι χθες το 30-35%. Η ζήτηση και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι υποτονικά, παρότι ο καιρός προβλέπεται αρκετά καλός για την περιοχή μας.

Το όποιο ενδιαφέρον, όπως είπε ο κ. Καραλής, επικεντρώνεται στο κέντρο του νομού, την Καλαμάτα, για τέτοιες μικρές εξορμήσεις εκδρομέων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, μετά την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου τα περισσότερα ξενοδοχεία στην περιφέρεια της Μεσσηνίας έχουν κλείσει. Σύντομα δε, θα κλείσει και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των καταλυμάτων, καθώς τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα δεν επιτρέπουν τη συνεχή λειτουργία τους με τόσο χαμηλές πληρότητες.

Τα καταλύματα με βραχυχρόνια μίσθωση εξακολουθούν να είναι καθοριστικός παράγοντας, πρόσθεσε ο κ. Καραλής, για τη δημιουργία προβλημάτων σε ό,τι αφορά την επιβίωση των ξενοδοχείων. «Υπάρχουν επιπτώσεις κοινωνικές και οικονομικές. Πρέπει να δουν το θέμα πιο σοβαρά. Παρότι έχουν μηνύματα από το εξωτερικό, όπου παίρνονται  ριζοσπαστικές αποφάσεις, η δική μας χώρα δεν το αντιλαμβάνεται. Αυτά τα καταλύματα λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα έξοδα. Ένα σπίτι διαμορφώθηκε πρόχειρα και νοικιάζεται όσο όσο. Εγώ, όμως, για παράδειγμα, πρέπει να έχω μίνιμουμ 9 άτομα προσωπικά για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο, συν την επιβάρυνση των ανελαστικών εξόδων. Άρα, τα πράγματα στη ζυγαριά δεν είναι ίσα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

«Βγαίνει ο κόσμος με τον καλό καιρό»

Η εστίαση στην Καλαμάτα, από την άλλη πλευρά, περιμένει ένα καλό Σαββατοκύριακο, με τη βοήθεια κυρίως του καιρού. Όπως είπε και από το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος, βασικό ρόλο πλέον παίζει ο καλός καιρός στην περιοχή μας και όχι η αργία. Και ο ίδιος έχει την αντίληψη ότι οι κρατήσεις στην Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου είναι περιορισμένες.

«Ο καιρός φαίνεται ότι θα είναι καλός. Υπάρχει μια ελπίδα για καλή κίνηση, αλλά αυτό δεν έχει φανεί στα ξενοδοχεία. Πολλοί κανονίζουν να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους για να μειώσουν τα έξοδα. Ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούν κράτηση ακόμα και την ίδια ημέρα με την ελπίδα να πετύχουν χαμηλότερη τιμή. Τελευταία δε, βλέπουμε πάρα πολλούς που κάνουν αυθημερόν εξορμήσεις. Ξεκινούν ακόμα και από την Αθήνα νωρίς το πρωί και φεύγουν αργά το απόγεμα. Για τον Αθηναίο, δύο και δυόμισι ώρες ταξίδι δεν είναι πρόβλημα. Ο κόσμος φοβάται το φετινό χειμώνα και τα έξοδα που τον περιμένουν με την ακρίβεια που υπάρχει σε όλα και φυλάγεται. Ο κόσμος στην Καλαμάτα θα βγει τη βόλτα του. Πάντα ο καλός καιρός βοηθάει», κατέληξε ο κ. Ζαγάκος.

Της Βίκυς Βετουλάκη