Αγορά εξοχικών κατοικιών: Η Μεσσηνία στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Αγορά εξοχικών κατοικιών: Η Μεσσηνία στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Την ακτινογραφία της αγοράς εξοχικής κατοικίας, με αξιοποίηση των στοιχείων από την πλατφόρμα του Spitogatou, έδωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Spitogatos, στο 24ο Συνέδριο Prodexpo το οποίο ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως επισήμανε, η ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα προέρχεται κατά 85% από το εσωτερικό και κατά 15% από το εξωτερικό, με τους περισσότερους ξένους ενδιαφερόμενους να προέρχονται από Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, το 20% των ακινήτων χαρακτηρίζονται ως εξοχικές κατοικίες. Φέτος καταγράφεται αύξηση στις ζητούμενες για πώληση τιμές κατά 4,7%, καθώς και οι αναζητήσεις για αγορά εξοχικών κατοικιών από το εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 15%.

Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» των αναζητήσεων για εξοχική κατοικία από χρήστες που ζουν εκτός Ελλάδας, και ακολουθούν Κυκλάδες, Καβάλα, τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας, τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά.

Αντίθετα, στην κορυφή των αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών για εξοχική κατοικία βρίσκονται τα νότια προάστια της Αθήνας και ακολουθούν υπόλοιπο Αττικής, προάστια Θεσσαλονίκης, Κυκλάδες, κέντρο Αθήνας, Εύβοια, Χαλκιδική, Μαγνησία, νησιά του Αργοσαρωνικού και Μεσσηνία.

Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πάρου, όπου το 73% του συνόλου των ακινήτων που καταχωρούνται προς πώληση χαρακτηρίζονται εξοχικές κατοικίες. Εκεί καταγράφεται άνοδος κατά 21% στις τιμές που ζητούνται σήμερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους να αναζητούν βίλες, μεζονέτες και penthouse.

Το πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή αποτίμηση της πραγματικής αξίας των ακινήτων περιέγραψε ο Luke Brucato, Chief Strategy Officer της Immobiliare.it Insights, που επισήμανε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται ισχυρή αύξηση τιμών, σε αντίθεση με την Ιταλία, τόσο σε βάθος έτους όσο και σε βάθος τριετίας.

«Σε μία τέτοια αγορά είναι κρίσιμη η χρήση των νέων τεχνολογιών για τη σωστή αποτίμηση των αξιών» σχολίασε, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα το εύρος των αποκλίσεων ανάλογα με την περιοχή είναι πολύ μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις οι αξίες των ακινήτων μπορεί να είναι υποτιμημένες ή υπερτιμημένες.

Η χρήση μοντέλων AVMs επιτρέπει στις τράπεζες να αποτιμήσουν σωστά τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και έτσι να βρίσκονται σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ΕΚΤ για πιο ακριβείς αποτιμήσεις.

«Τα νέα αυτά μοντέλα μπορούν να επικαιροποιήσουν την αξία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών» σημείωσε ο Brucato, συμπληρώνοντας ότι από τις καλύτερες εφαρμογές είναι η ικανότητα να γίνονται back testing σε περιοδική βάση. Οι διαδικασίες αυτές αποκαλύπτουν και πόσο «πράσινα» είναι τα ακίνητα, δίνοντας έτσι στις τράπεζες την ευκαιρία να παρέμβουν και να εκσυγχρονίσουν τα ακίνητά τους ώστε αυτά να μη χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους.