Αλαλούμ με τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης

Αλαλούμ με τις πληρωμές  της βασικής ενίσχυσης

Παραίτηση του ΔΣ στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ

Την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αίτημα που δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό από τον πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Σημανδράκο.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥπΑΑΤ, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος τόσο από το πώς εξελίχθηκε η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία εντοπίζονται σωρεία προβλημάτων, όσο και από τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πληρωμές δεν ευθύνεται μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και άλλοι αρμόδιοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση αυτή έχει σχέση, εκτός από τις δυσλειτουργίες στην τελευταία πληρωμή, και με έγγραφα διοικητικών αρχών που έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία εκθέτουν τον Οργανισμό – και κατ’ επέκταση τη χώρα- εντός κι εκτός συνόρων.

Αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη Δράμα στα μέσα του Οκτώβρη, καθώς είχε δηλώσει ότι «δε θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο».

Μάλιστα, είχε ανακοινώσει διαφάνεια, καλύτερη οργανωτική δομή και σεβασμό στα χρήματα των αγροτών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσο για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως είχε δηλώσει, «ενώ ήταν άριστη η κατεύθυνση για ένταξη στο gov.gr, στη συνέχεια δεν έγιναν τα βήματα που έπρεπε, από τον Οργανισμό», ανακοινώνοντας ότι με διατάξεις που θα φέρει θα καταργηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν δεύτερες πλατφόρμες ορισμένα ΚΥΔ. «Οι διπλοχρεώσεις σε βάρος των αγροτών θα τελειώσουν», είπε χαρακτηριστικά.