Ανάκτηση βίντεο από κινητό: Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει;

Ανάκτηση βίντεο από κινητό: Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει;

Έχει συμβεί σε όλους μας. Να διαγράψουμε κατά λάθος ένα αγαπημένο βίντεο ή ακόμα και όλο τον φάκελο που το περιέχει στο κινητό. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Είναι δυνατή η ανάκτηση βίντεο από κινητό και αν ναι, πώς;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι, ναι, είναι δυνατή η ανάκτηση βίντεο από κινητό. Όμως, έχει ορισμένους περιορισμούς. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να είμαστε σίγουροι ότι θα επαναφέρουμε το βίντεο αν έχει διαγραφεί. Το αν τελικά θα τα καταφέρουμε και πόσο δύσκολη θα είναι η διαδικασία εξαρτάται κατά βάση από τρεις παράγοντες. Και αυτό ισχύει τόσο για τα κινητά Android όσο και για τα iPhone.

Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις παράγοντες; Για να τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Χρόνος από τη διαγραφή

Ο κυριότερος ίσως παράγοντας ευκολίας της ανάκτησης βίντεο στα κινητά είναι ο χρόνος διαγραφής τους και το διάστημα που έχει παρέλθει μέχρι την αναζήτησή τους από το χρήστη. Και αυτό επειδή σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των κινητών υπάρχει φάκελος που διατηρεί τις διαγραμμένες φωτογραφίες και βίντεο.

Έτσι, μπορείτε να τα δείτε εκεί και να πατήσετε ανάκτηση, για να μπουν ξανά στο φάκελο με τη ροή των φωτογραφιών.

Ωστόσο, τα διαγραμμένα βίντεο διατηρούνται στον φάκελο «Πρόσφατες διαγραφές» μόνο για 30 ημέρες. Ύστερα, διαγράφονται μόνιμα, οπότε δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν από εσάς στο κινητό.

Η ύπαρξη back up

Το εφεδρικό αρχείο μπορεί να βρίσκεται στο Google Drive ή Google Photos στα κινητά με λειτουργικό Android ή αντίστοιχα στο iCloud ή στο iTunes για τα iPhone. Όταν τα βίντεο είναι αποθηκευμένα στο cloud, τότε μπορείτε να τα προσεγγίσετε και από το κινητό και να τα κατεβάσετε εκ νέου, ώστε να τα έχετε τοπικά.

Διαφορετικά, θα προσεγγίσετε το εφεδρικό αρχείο μέσω υπολογιστή, όπου μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο βίντεο που ψάχνετε ή να φορτώσετε ολόκληρο το εφεδρικό αρχείο στο κινητό.

Data recovery

Αν η διαγραφή έχει γίνει για περισσότερο από 40 ημέρες πριν και ταυτόχρονα δεν υπάρχει back up, τότε ο βαθμός δυσκολίας ανάκτησης του βίντεο μεγαλώνει. Εδώ πλέον μιλάμε για τη διαδικασία του data recovery που απαιτεί τη συνδρομή τεχνικών με εμπειρία.

Υπάρχουν στην αγορά προγράμματα που υποστηρίζουν ότι δωρεάν μπορούν να βρουν διαγραμμένα αρχεία, κάνοντας ένα απλό scanning, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν γίνεται σχεδόν ποτέ. Το scanning γίνεται μεν, όμως δεν βρίσκει διαγραμμένα βίντεο και εικόνες. Επιπλέον, τέτοια προγράμματα μπορεί να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από το καλό που θα προκαλέσουν.

Έτσι, λοιπόν, το αν θα καταφέρετε να βρείτε τα διαγραμμένα σας βίντεο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το αν θα συνεργαστείτε με εξειδικευμένους τεχνικούς στην ανάκτηση δεδομένων. Εφόσον αυτοί έχουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορούν να ψάξουν βαθιά στο κινητό και να βρουν με απόλυτη ασφάλεια το βίντεο που ψάχνετε.

Φυσικά, η βοήθεια των τεχνικών πρέπει να έρθει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και χωρίς να έχουν μεσολαβήσει απελπισμένες προσπάθειες με διάφορα προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας που μειώνουν σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας της ανάκτησης.