Αντίο στο σπουδαίο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη

Αντίο στο σπουδαίο  αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη

Με αφορμή την απώλεια του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, πραγματοποιήθηκε χθες κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Στη διάρκειά της συζητήθηκε το ψήφισμα που εξέδωσε το Σώμα, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, σε έκτακτη συνεδρίαση την 30ή Οκτωβρίου, μετά το θάνατο του Πέτρου Θέμελη, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, επίτιμου δημότη Καλαμάτας, ψηφίζει ομόφωνα: Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, να καταθέσει στεφάνι στη σορό του, να παραστεί αντιπροσωπεία στην εξόδιο ακολουθία, να τιμηθεί με την ονοματοθεσία μιας οδού στην πόλη της Καλαμάτας, να υποστηριχθεί η πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του Πειραματικού 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας για τη μετονομασία του σε “Πειραματικό 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας- Πέτρος Θέμελης” και να τιμήσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τη μνήμη του εκλιπόντος για την προσφορά του στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, τον πολιτισμό και τη Μεσσηνία».

Να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση είχαν κληθεί οι βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Σαμαράς Αντώνιος, Χρυσομάλλης Μιλτιάδης, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μαντάς Περικλής και Χαρίτσης Αλέξης, καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας κ.κ. Μπένος Σταύρος, Κουτσούλης Γεώργιος και Νίκας Παναγιώτης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, διαδικτυακά δηλώσεις έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Στο πολυσχιδές  έργο του εκλιπόντος, εκτός από το βουλευτή, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης, ο οποίος πρότεινε τη μετονομασία του Αρχαιολογικού Μουσείου σε Αρχαιολογικό Μουσείο – Πέτρος Θέμελης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος σχολίασε με σκωπτικό ύφος τον ελάχιστο χώρο που διέθεσαν  τα αθηναϊκά Μέσα στο θάνατο του μεγάλου αρχαιολόγου, σε αντίθεση με την υπερπροβολή θανάτου Αμερικανού ηθοποιού, ο Βασίλης Τζαμουράνης, η Μαρία Οικονομάκου, ο Ανδρέας Ζαγάκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι στο ψήφισμα προστέθηκε και η πρόταση του πρώην δημάρχου Γιώργου Κουτσούλη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Την οδύνη του για το θάνατο του σημαντικού αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Πέτρου Θέμελη εξέφρασε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Όπως σημείωσε, “εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη μου για το θάνατο του καθηγητή αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος αφιερώθηκε στην ανασκαφή και στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Αφήνει ένα εξαιρετικά μεγάλο έργο που συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι το θαύμασαν. Θα τον θεωρούμε πάντα Μεσσήνιο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα”. 

Δήμαρχος Καλαμάτας
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η είδηση του θανάτου του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη βύθισε στο πένθος την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

Ο Πέτρος Θέμελης αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστήμη και στον τόπο μας, φέρνοντας στο φως την Αρχαία Μεσσήνη, την οποία αγάπησε ολόψυχα. Η Αρχαία Μεσσήνη “αναστήθηκε” με την άοκνη εργασία του και μετουσιώθηκε σε έναν αρχαιολογικό χώρο υπόδειγμα.

Η Καλαμάτα, της οποίας είχε ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης, τον αποχαιρετά με σεβασμό και αγάπη. Η Μεσσηνία μας τον ευγνωμονεί για το σπουδαίο έργο και την ιστορική και πολιτισμική παρακαταθήκη που αφήνει. Αιωνία του η μνήμη!».

Σωματείο «Διάζωμα»: «Ο δικός μας Πέτρος»
Στη δική του ανακοίνωση το Σωματείο «Διάζωμα» αναφέρει: «Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας Πέτρος Θέμελης, πνεύμα, σώμα και αίμα του Σωματείου “Διάζωμα”. Θρηνούμε την απουσία του. Υμνούμε την παρουσία του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11.00 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου στην Αθήνα. Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 2.00 μ.μ. θα ακολουθήσει η ταφή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης”.

Για το θάνατο του Πέτρου Θέμελη εξέδωσε συλλυπητήριες ανακοινώσεις πλήθος σωματείων. Μεταξύ άλλων, αναφέρουμε την ανακοίνωση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, όπου ο εκλιπών υπήρξε επίτιμο μέλος και του Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο σημειώνει ότι τιμώντας τη μνήμη του, θα προχωρήσει σε δωρεά προς την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, στην οποία ο εκλιπών υπήρξε πρόεδρος.
Α.Π.