Χάλασε ο σκληρός σου δίσκος; Υπάρχουν λύσεις!

Χάλασε ο σκληρός σου δίσκος; Υπάρχουν λύσεις!

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με τον σκληρό δίσκο ή έχουμε χάσει προσωπικά αρχεία. Επομένως, γνωρίζουμε πως είναι εύκολο να απογοητευτείτε και να νιώσετε απελπισία. Πάρτε 2 βαθιές ανάσες και ηρεμήστε, καθώς υπάρχουν αρκετά εργαλεία και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πάρετε πίσω τα δεδομένα σας.

1.   Εκκίνηση σε λειτουργία αποκατάστασης

Αν ο σκληρός δίσκος σας ακόμα ανοίγει, μπορείτε να δοκιμάσετε να τον ξεκινήσετε σε λειτουργία αποκατάστασης, ώστε να προσπαθήσει να επισκευάσει μόνος του τα προβλήματα που προκαλούν την απώλεια δεδομένων. Αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα αποτελεσματική, αλλά είναι η πιο εύκολη, γρήγορη και απλή λύση.

2.    Χρήση λογισμικού ανάκτησης δεδομένων

Στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά λογισμικά ανάκτησης δεδομένων (δωρεάν ή μη) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από έναν κατεστραμμένο σκληρό δίσκο. Αυτά τα προγράμματα λειτουργούν αναζητώντας τα δεδομένα που έχουν διαγραφεί ή χαθεί λόγω βλάβης στο σκληρό δίσκο και προσπαθούν να τα επαναφέρουν. Σε αυτό το σημείο όμως να αναφέρουμε πως αυτό είναι εφικτό εφόσον δεν έχουν επανεγγραφεί δεδομένα στο σκληρό δίσκο.

3.   Επισκευή του σκληρού δίσκου

Αν ο σκληρός δίσκος σας έχει φυσική βλάβη, όπως καταστροφή των κεφαλών ανάγνωσης ή μηχανικών μερών, τότε, το πιθανότερο σενάριο είναι πως είναι μονόδρομος η επισκευή του για την ανάκτηση των δεδομένων σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε μια εξειδικευμένη εταιρεία με εμπειρία στην ανάκτηση δεδομένων και να τους παραδώσετε τον κατεστραμμένο σκληρό δίσκο σας, ώστε να τον επισκευάσουν και να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τα αρχεία σας.

4.   Σωστές αποφάσεις

Τέταρτο και πιο σημαντικό, είναι πως όταν ένας σκληρός δίσκος παρουσιάσει βλάβη, είναι κρίσιμο να μην πανικοβληθείτε και να προσπαθήσετε να πάρετε σωστές αποφάσεις για την ανάκτηση των δεδομένων σας. Μην ξεχνάτε, πως σε μια τόσο λεπτή δουλειά, οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να δυσκολέψει το έργο του εκάστοτε τεχνικού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως από όσα περισσότερα ‘’χέρια’’ περάσουν οι προβληματικοί σκληροί δίσκοι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες πλήρης αποκατάστασης και ανάκτησης των δεδομένων.

Τι να επιλέξω;

Όπως είδαμε παραπάνω λύσεις υπάρχουν. Είναι 100% αποτελεσματικές; Όχι πάντα, αλλά ανάλογα με την αξία των δεδομένων και την κρισιμότητα της εκάστοτε περίπτωσης θα πρέπει να λειτουργήσετε αναλόγως. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για κάποια σημαντικά αρχεία της δουλειάς σας που θέλετε οπωσδήποτε να ανακτηθούν, Αναζητήστε άμεσα την επαγγελματική συμβουλή ενός ειδικού στο data recovery. ώστε να αναλάβει την υπόθεση.

Αν από την άλλη είναι απλώς κάποια αρχεία της καθημερινότητάς σας, που δεν αξίζουν να επενδύσετε χρόνο και χρήμα για την επαναφορά τους, μπορείτε να πειραματιστείτε μόνοι σας με κάποια από τις υπόλοιπες προτάσεις.