Δηλώσεις, φήμες και σενάρια «καλύπτουν» τις υποψηφιότητες Δ. Πτωχού και Π. Τατούλη

Δηλώσεις, φήμες και σενάρια «καλύπτουν» τις υποψηφιότητες Δ. Πτωχού και Π. Τατούλη

Για το β’ γύρο των εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ελάχιστες μέρες έμειναν πριν ανοίξουν και πάλι οι κάλπες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου οι πολίτες να επιλέξουν αυτόν που θα ηγηθεί για τα επόμενα πέντε (χρόνια) της περιοχής.

Ο Δημήτρης Πτωχός, που στηρίζεται από τη Ν.Δ. και βρέθηκε πολύ κοντά στη νίκη από τον πρώτο γύρο, ήδη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα υπερκομματικό προφίλ, αλλά αυτό δε γνωρίζουμε εάν πείθει τους πολίτες, μιας θα έχει και πάλι στο πλευρό του σήμερα τον πρόεδρο της Ν.Δ. και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να πετύχει την απόλυτη συσπείρωση των “γαλάζιων” ψηφοφόρων.

Από την άλλη πλευρά, ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ένας υποψήφιος “αντάρτης” στα πλευρά της Ν.Δ., αλλά μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική υποψηφιότητα. Έτσι, με τη σειρά του προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να σταθούν στο πλευρό του, προκειμένου να μην κερδίσει τις εκλογές ένας καθαρά κομματικός υποψήφιος.

Βέβαια, σε τέτοιες αναμετρήσεις μεγάλη σημασία έχει και η συμπεριφορά των άλλων κομμάτων προς τους δύο μονομάχους.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ο Μανώλης Μάκαρης δεν έχει προβεί σε δήλωση προτίμησης, αν και ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης έριξε, τις προηγούμενες μέρες, μια… ρουκέτα περί στήριξης υποψηφίων εκτός Ν.Δ., την οποία έτρεξε να… αποκρούσει η Κουμουνδούρου.

Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο επικεφαλής που στηρίχτηκε από το κόμμα Δημήτρης Κουτσούλης να αφήνει ελεύθερους τους ψηφοφόρους του, δημιουργώντας, όμως, έτσι διάφορους συνειρμούς, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ένα μεγάλο κομμάτι του θα συνταχθεί στο πλευρό του κ. Τατούλη, μια και στο συνδυασμό του βρίσκονται αρκετά στελέχη του.

Από την άλλη, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Γιάννης Χριστόπουλος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, σε ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης αναφέρει: “Επιλέγω με τη βούλησή μου, δε χρειάζεται να μου υποδείξουν οι σωτήρες. Καταλαβαίνω την αγωνία κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να είναι στην κορνίζα της εξουσίας την επόμενη ημέρα, στις επαναληπτικές εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι διαχρονική αυτή η συμπεριφορά.

Αδέλφια, δε χρειαζόμαστε χειραγώγηση οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας, μη μας υποτιμάτε. Μην αντιγράφετε πρακτικές σωτήρων της Ν.Δ.

Σε ό,τι με αφορά θα ψηφίσω Π. Τατούλη με μοναδικό λόγο το γεγονός ότι ως αυτοδιοικητικός με προσβάλλει η θέση του πρωθυπουργού πως πρέπει να βγουν δεξιοί να κάνουν τις δουλειές που θα τους υποδεικνύει η κυβέρνηση, και ότι μόνο με αυτούς μπορεί να συνεργαστεί.

Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός, θεμέλιο της Δημοκρατίας. Ιεραρχεί προτεραιότητες σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοτών, εκτελεί έργα για τους δημότες, δε λειτουργεί ως διεκπεραιωτής συμφερόντων με έργα άχρηστα, εφαρμόζει την άμεση δημοκρατία με τη συμμετοχή των δημοτών, λειτουργεί τα συλλογικά όργανα.

Οι πολίτες αβίαστα, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, επιλέγουν σε τοπικό επίπεδο εκπροσώπους ικανούς, αυτόφωτους, που θα διεκδικήσουν το καλύτερο για τον τόπο τους. Αλλιώς ας γυρίσουμε στο διορισμένο νομάρχη. Δεν είναι τυχαίος ο ετερόκλητος συνασπισμός παραγόντων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα”.

Βέβαια, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτιμούν να κρατούν ουδέτερη στάση.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και τις άλλες αριστερές παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές, είναι σίγουρο ότι κατά σειρά προηγούνται η αποχή, το άκυρο και το λευκό, ενώ έμμεσα, αλλά ξεκάθαρα, η παράταξη της Δ. Λυμπεροπούλου στέκεται στο πλευρό του Π. Τατούλη.

Α.Π.