Δράσεις ευαισθητοποίησης από το Νοσοκομείο Καλαμάτας για τον καρκίνο του μαστού

Δράσεις ευαισθητοποίησης από το Νοσοκομείο Καλαμάτας για τον καρκίνο του μαστού

Στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, τα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης, Μελιγαλά, Πύλου και Φιλιατρών, τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Μελιγαλά, Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας, όπως και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, οι οποίες περιλαμβάνουν:

•κλινική εξέταση

•εκπαίδευση για την αυτοεξέταση του μαστού

•ενημέρωση για την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου από εξειδικευμένο ιατρικό (γυναικολόγοι/ μαιευτήρες του Γ.Ν. Μεσσηνίας) και νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και επισκέπτριες υγείας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού.

Οι δράσεις απευθύνονται σε όλο το γυναικείο πληθυσμό του νομού και ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 69.

Επισημαίνεται ότι οι γυναίκες που προλαμβάνουν να διαγνωστούν έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού, έχουν πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία μετά τη διάγνωσή τους που φτάνει το 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αντιδιαστολή, οι γυναίκες των οποίων η διάγνωση γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο εκδήλωσης του καρκίνου έχουν πιθανότητα επιβίωσης μόνο 38%.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δευτερογενούς πρόληψης και ορίζεται ως «το σύνολο των μέτρων που οδηγεί στην έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη παρέμβαση, ώστε να ελεγχθεί η νόσος και να μειωθεί η αναπηρία εξαιτίας της».

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, προβλέπεται η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), στο οποίο εμπεριέχονται δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων των πολιτών για τον καρκίνο του μαστού (Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά).

Αναλυτικά, οι δράσεις είναι ως εξής:
-Δευτέρα 30/10, 9.30 έως 14.00

Κυπαρισσία: στο εξωτερικό γυναικολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Μεσσήνη: στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεσσήνης

Μελιγαλάς: στο Πνευματικό Κέντρο Μαρία Κάλλας

Πύλος: στην οικία “Τσικλητήρα” (δίπλα από το Δημαρχείο)

-Τρίτη 31/10

Καλαμάτα:  Κεντρική Πλατεία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, 10.00 έως 15.00

Φιλιατρά: στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, 9.30 έως 14.00.