Επιτυχής η χθεσινή ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Καλαμάτα

Επιτυχής η χθεσινή ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Καλαμάτα

Ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες παράλληλες δράσεις

Σειρά της Καλαμάτας ήταν χθες για την πραγματοποίηση του ετήσιου σεμιναρίου, ανάμεσα σε εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα 120 σχολεία που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο εν λόγω πρόγραμμα (το οποίο «συστήθηκε» για πρώτη φορά το 2016), από τη Μεσσηνία λαμβάνουν μέρος το Γενικό Λύκειο Αρφαρών και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος & καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Φωτεινή Ασδεράκη, η οποία βρέθηκε χθες στην ημερίδα, η δράση πραγματοποιείται σταδιακά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά: «Το επίκεντρο αυτού του προγράμματος για φέτος είναι η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ταυτόχρονα στο επίκεντρο τίθεται και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση. Είναι πολύ ωραίο, γιατί λαμβάνουν μέρος καθηγητές, αλλά και μαθητές και η έμφαση δίνεται στην ενεργή πολιτειότητα: δηλαδή στο πώς μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες και να κατανοήσουν το δύσκολο σύστημα διακυβέρνησης της Ε.Ε. Τα παιδιά θα κάνουν δράσεις και καλούμε και τους φορείς της πόλης και τους γονείς να συμμετέχουν στις δράσεις που θα διοργανώσουν τα ίδια τα παιδιά (junior ambassadors του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) στο επόμενο διάστημα».

Χρ.Μ.