Έριξε αυλαία το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις

Έριξε αυλαία το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας αφήνοντας  τις καλύτερες εντυπώσεις

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας έριξε αυλαία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και τα πιο όμορφα συναισθήματα σε συμμετέχοντες καλλιτέχνες, διοργανωτές και θεατές.

Να σημειωθεί πως διοργανώθηκε από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, με την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Π.Ε. Μεσσηνίας και το Δήμο Καλαμάτας, ενώ στηρίχτηκε από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, την Ισπανική Πρεσβεία, το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή: «Η τελευταία παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο “Ο Πειρατής και η Γοργόνα” παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στα παιδιά του Νηπιαγωγείου το “Περιβόλι της Γιαγιάς”, χθες το πρωί, ενώ υπολείπεται ακόμα μία δωρεάν παράσταση που θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου, το Νοέμβριο, όταν θα έχουν αρχίσει τα μαθήματα στους φοιτητές.

Έτσι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος όλων των δράσεων του φεστιβάλ, στη διάρκεια του οποίου δόθηκαν συνολικά 37 παραστάσεις σε μαθητές και κοινό, σε δυο θεατρικές αίθουσες και σε υπαίθριους χώρους.

Τα πρωινά στην εκπαιδευτική ζώνη συμμετείχαν 30 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με 1.550 μαθητές που παρακολούθησαν παραστάσεις.

Δόθηκαν δωρεάν παραστάσεις σε 5 ειδικά σχολεία και άλλες 4 δωρεάν παραστάσεις σε κοινό, στο Πάρκο ΟΣΕ και στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.

Οι θεατές όλων των ηλικιών που παρακολούθησαν τις απογευματινές παραστάσεις υπερβαίνουν τους 1.000.

Πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν 2 δωρεάν εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας-μαράκας (κούκλα κρουστό), στα οποία πήραν μέρος 44 εκπαιδευτικοί, και άλλα 3 δωρεάν εργαστήρια με το ίδιο θέμα σε 65 παιδιά-μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν τα παραπάνω εργαστήρια εκπαίδευσαν τους μαθητές τους στα σχολεία, κατασκευάζοντας εκατοντάδες κούκλες.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώθηκαν επίσης 5 εργαστήρια σε ενήλικες και παιδιά, συνολικού χρόνου 20 περίπου ωρών, στα οποία συμμετείχαν 80 εκπαιδευόμενοι.

Τα θέματα ήταν: 1. Κατασκευή και εμψύχωση φιγούρας Καραγκιόζη για παιδιά, 2. Χάρτινο θέατρο και μουσειακή αφήγηση παραμυθιού, για ενήλικες, 3. Σωματικό θέατρο και εμψύχωση θεατρικής κούκλας, για ενήλικες, 4. Κατασκευή μαριονέτας με ανακυκλώσιμα υλικά για παιδιά και 5. Εργαστήρι ρυθμού κρουστών με δάσκαλο το μουσικό Δημήτρη Σουρέα και σε συνεργασία με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, για παιδιά και ενήλικες.

Διοργανώθηκε μεγάλη παρέλαση με μουσική κρουστών, κούκλες, ξυλοπόδαρους και πλήθος κόσμου πάνω από 500 άτομα στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Καλαμάτας, στην οποία πήραν οργανωμένα μέρος δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία με γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το βράδυ του Σαββάτου 21/10 δόθηκε προς τιμή των καλλιτεχνών και των εθελοντών του φεστιβάλ μουσική εκδήλωση με το μουσικό συγκρότημα Ασσόδυο, στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου ΟΣΕ.

Στην παραμυθένια γιορτή του φεστιβάλ πήραν μέρος επιχειρηματίες από 82 καταστήματα σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας, οι οποίοι φιλοξένησαν θεατρικές κούκλες της Πειραματικής Σκηνής στις βιτρίνες τους, διαφημίζοντας το φεστιβάλ και τις δράσεις του.

Δέκα επιχειρηματίες παραγωγής τοπικών προϊόντων πρόσφεραν δείγματα της παραγωγής τους, τα οποία προσφέρθηκαν μέσα σε πάνινη τσάντα με το λογότυπο του φεστιβάλ σε όλους τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, προβάλλοντας την πλούσια παραγωγή της περιοχής μας.

Δεκαοκτώ χορηγοί επικοινωνίας τοπικών και εθνικών ΜΜΕ προέβαλαν τις δράσεις του Φεστιβάλ καθημερινά στον έντυπο Τύπο, στα ραδιόφωνα, στα τηλεοπτικά κανάλια και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Οι εκδηλώσεις εκτίμησης, θαυμασμού και αγάπης εκ μέρους των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών, ξένων και Ελλήνων, ήσαν ιδιαίτερα συγκινητικές.

Κατονόμασαν το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας ως το φεστιβάλ που διαθέτει “ψυχή”, κάτι που λείπει παντελώς από τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Έδωσαν άπειρες φορές συγχαρητήρια και ευχαριστίες για τη διοργάνωση, τη φιλοξενία, την περιποίηση, τα υπέροχα φαγητά που γεύτηκαν, την ομορφιά της πόλης και τη ζεστή ατμόσφαιρα που έζησαν εκ μέρους όλων των εθελοντών που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με αγάπη, υπομονή και ευγένεια.

Πήραμε μεγάλη δύναμη από τα λόγια τους, να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του επόμενου φεστιβάλ με αγάπη, μεράκι και φαντασία, να το παρουσιάσουμε βελτιωμένο και πιο πλούσιο σε Συμμετοχές, με υψηλή ποιότητα, αισθητική και ποικιλία καλλιτεχνική.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μας στήριξαν υλικά, ηθικά, πρακτικά και ουσιαστικά για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, τους εκπροσώπους της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, τους υποστηρικτές, τις Πρεσβείες, τους συνεργαζόμενους φορείς, τους χορηγούς προϊόντων και επικοινωνίας, όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και όλους τους τεχνικούς και εθελοντές που βοήθησαν στα φώτα, τον ήχο, τη φωτογράφιση, τη βιντεοσκόπηση, την ταξιθεσία, την υποδοχή, τη μετάφραση.

Ζήτω το Κουκλοθέατρο, ζήτω ο Πολιτισμός!».