ΕΤΒΑ: «Πράσινο φως» για το επενδυτικό πλάνο και στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

ΕΤΒΑ: «Πράσινο φως» για το επενδυτικό  πλάνο και στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Αναβάθμιση υποδομών με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η διαδικασία έγκρισης των επενδυτικών προτάσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώθηκε στην πλατφόρμα διαβούλευσης και ψηφοφορίας της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Σύμφωνα με την ΕΤΒΑ, οι ιδιοκτήτες γης, μετά την ενημέρωση που οργάνωσε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., συμμετείχαν στην ψηφοφορία των έργων στο πλαίσιο της Δράσης “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα” της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα/Βιομηχανικές Περιοχές.

Ένα από τα 14 Επιχειρηματικά Πάρκα είναι η Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά.

Από την ΕΤΒΑ δε, το καλοκαίρι εγκρίθηκε και η τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας Α’ (Σπερχογείας) και της Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας Β’ (Μελιγαλά).

Ολοκλήρωση διαβούλευσης

Η διαβούλευση για την έγκριση του έκτακτου προϋπολογισμού της Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας Μελιγαλά, με τους ιδιοκτήτες γης της περιοχής, ολοκληρώθηκε τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο έκτακτος προϋπολογισμός που τέθηκε σε διαβούλευση αφορά σε προτεινόμενα σημαντικά έργα ανάταξης και αναβάθμισης υποδομών της περιοχής και η έγκρισή του κρίνεται σκόπιμη, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιχορήγησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίησή τους.

Μέσα στο Σεπτέμβριο οι ιδιοκτήτες γης της Βιομηχανικής Περιοχής Μελιγαλά είχαν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά να συμμετέχουν στη διαβούλευση και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα προτεινόμενα έργα, τις σχετικές εκτιμώμενες δαπάνες, τον εκτιμώμενο χρόνο διενέργειάς τους και τον τρόπο χρηματοδότησης και επιμερισμού τους.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. έχει θέσει ως έναν  από τους βασικούς της στόχους να προχωρήσει σε επενδύσεις με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των βιομηχανικών πάρκων, ενώ έχει σχεδιάσει αντίστοιχα τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών σε 14 από τις  ΒΙ.ΠΕ. που διαχειρίζεται.

Η εν λόγω αναβάθμιση, που υποστηρίζεται και από χρηματοδοτήσεις, περιλαμβάνει ένα σύνολο τεχνικών έργων και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Αναβάθμιση υποδομών

Συγκεκριμένα, και για τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, έχουν σχεδιαστεί έργα που θα προάγουν τις υπάρχουσες γερασμένες υποδομές και θα συντελέσουν στην ψηφιακή ανάπτυξή τους, συμβάλλοντας στη συνολική εξοικονόμηση των πόρων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Είναι σαφές ότι τα έργα αυτά θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στα ακίνητα, ενώ και στην καθημερινή λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, καθώς σε βάθος χρόνου, θα προκύψουν ωφέλειες στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους και σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά τους κόστη, χάρη στην ενεργειακή εξοικονόμηση που συνεπάγονται οι αλλαγές στις υποδομές.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των έργων για κάθε πάρκο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διακήρυξης της δράσης και του νομοθετικού πλαισίου για τους οργανωμένους υποδοχείς.

Σκοπός της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι η στέγαση της παραγωγικής επιχειρηματικότητας σε οργανωμένες περιοχές με σύγχρονες ενεργειακές, ψηφιακές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες επαναλαμβανομένων εσόδων, εκπληρώνοντας τα κριτήρια ESG για τη δημιουργία επιχειρηματικής αξίας και ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εργαζόμαστε εντατικά και με συνέπεια στο σχεδιασμό της αναβάθμισης των υποδομών των πάρκων προς όφελος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, του κλάδου της μεταποίησης, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Στα πάρκα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δραστηριοποιούνται 1.600 εταιρείες με 35.000 εργαζομένους, συμβάλλοντας στο 6% του ΑΕΠ της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό προσβλέπουμε και επιδιώκουμε την αγαστή, αμοιβαία, ειλικρινή και εμπράγματη συνεργασία με τους ιδιοκτήτες εκτάσεων, αλλά και με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς τους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΤΒΑ.

Της Βίκυς Βετουλάκη