Η εορτή του Προφήτου Ιωήλ στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η εορτή του Προφήτου Ιωήλ  στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Παρουσία πλήθους πιστών από την πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή τιμήθηκε η μνήμη του Προφήτου Ιωήλ στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς πλαισιωμένος από τους αρχιμανδρίτες Αλέξιο Σαραντόπουλο και Αλέξιο Αρώνη και τον πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Χατζή.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο π. Φίλιππος, κηρύττοντας το θείο λόγο, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Προφήτου Ιωήλ και εξήγησε το λόγο για τον οποίον ανήκει στους ελάσσονες προφήτες. Τόνισε πως το έργο του Προφήτου Ιωήλ χωρίζεται σε τρία μέρη. Κατά πρώτον καλεί σε μετάνοια την ανθρωπότητα, γράφοντας: «Και νυν λέγει Κύριος ο Θεός υμών επιστράφητε προς με εξ όλης της καρδίας υμών και εν νηστεία και… εν κλαυθμώ και εν κοπετώ και διαρρήξατε τας καρδίας υμών και μη τα ιμάτια υμών και επιστράφητε προς Κύριον τον Θεόν υμών, ότι ελεήμων και οικτίρμων εστι, μακρόθυμος και πολυέλεος» (Ιωήλ, Β’ 12-13).

Εν συνεχεία προφητεύει την έκχυση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος (Πράξ. στ’ 17) στη χριστιανική εκκλησία και συμπληρώνει το έργο του, επισημαίνοντας τα σημεία που θα προηγηθούν της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο π. Φίλιππος, «ο Προφήτης Ιωήλ μάς προτρέπει να ζούμε εν μετανοία, γευόμενοι της χάριτος των δωρεών του Θεού μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, ώστε πλήρεις χάριτος να γίνουμε συμμέτοχοι και συμπολίτες της Βασιλείας του Θεού δια της γνώσεως των σημείων που θα μας αποκαλύψει ο Κύριος κατά την Δευτέρα Παρουσία Του».

Περατωθείσης της Θείας Λειτουργίας μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, προς τους παρισταμένους αρχιμανδρίτες Αλέξιο Σαραντόπουλο και Αλέξιο Αρώνη, καθώς και προς τους συνεφημερίους αυτών, ένεκα του ότι οι εφημέριοι των ενοριών Αναστάσεως του Χριστού Καλαμάτας και Αναλήψεως του Κυρίου Καλαμάτας έχουν αναλάβει την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Ιεράς Μονής, σε συνεννόηση και άψογη συνεργασία με την καθηγουμένη Καλλινίκη και την υπόλοιπη Αδελφότητα.