Η ευλογία του να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα της Καλαμάτας τον Οκτώβριο…

Η ευλογία του να κάνεις μπάνιο  στη θάλασσα της Καλαμάτας τον Οκτώβριο…

Λουόμενοι του φθινοπώρου μιλούν στο «Θ» για την αγαπημένη συνήθεια με τα πολλαπλά οφέλη

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου, όμως και φέτος στην Καλαμάτα «το καλοκαίρι» συνεχίζεται. Ειδικά η χθεσινή μέρα θύμιζε Ιούνιο και πολύς κόσμος, άνθρωποι κάθε ηλικίας, δεν έχασαν την ευκαιρία για μπάνιο. Η θάλασσα στα… πόδια μας είναι μια πραγματική ευλογία που δε βρίσκεις σε πολλά μέρη και σε τέτοια ποιότητα και ασφάλεια, κι αυτό είναι μάλλον κάτι που δεν εκτιμάμε όσο πρέπει. Τη θεωρούμε περίπου δεδομένη, με αποτέλεσμα να μην την αξιοποιούμε όσο μπορούμε, ενδεχομένως και με ένα «αχ, έπρεπε να είχα κάνει περισσότερα μπάνια φέτος»…

Το «Θ» είχε μέσα στην εβδομάδα την ευκαιρία για ένα… βιωματικό ρεπορτάζ. Συναντήσαμε ανθρώπους που συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη της θάλασσας και μετά το τέλος του καλοκαιριού, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το χειμώνα. Όλοι συμφωνούν ότι είναι μια συνήθεια που αξίζει να μπει στην καθημερινή μας ρουτίνα. Αν, πάντως, δελεαστήκατε και είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε, ας μην αποτελέσει το μπάνιο άλλοθι για αποχή από τις κάλπες την Κυριακή. Η άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος μπορεί να συνδυαστεί με μια εξόρμηση στη θάλασσα…


Καθημερινά από τον ποδηλατόδρομο στη θάλασσα η Όλγα

Το ρεπορτάζ άρχισε με την Όλγα, την οποία συναντήσαμε στις εκβολές του Νέδοντα, όπου μετρούσε το 64ο μπάνιο της. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Όλγα, κατά τις πιο ζεστές περιόδους και «για όσο πάει» ο καλός καιρός, ακολουθεί καθημερινά τον ποδηλατόδρομο από το κέντρο για να φτάσει στη θάλασσα, απολαμβάνοντας τόσο την ποδηλατοβόλτα, σε μια καταπράσινη διαδρομή, όσο και το μπάνιο. Μερικές φορές αλλάζει προορισμό, επιλέγοντας την Ανατολική Παραλία.

Στη θάλασσα η Όλγα βρίσκει ένα γλυκό νανούρισμα, την ηρεμία και τις ανάσες της για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής.


Η ηρωίδα κα Ελένη, το «ευχαριστώ» στον κόσμο και το γαλάζιο καταφύγιό της

Η κα Ελένη ήταν αρχικά πολύ διστακτική στην πρόταση να μας μιλήσει και να φωτογραφηθεί για το ρεπορτάζ. Όμως, μετά έγινε… χείμαρρος, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για μια ηρωίδα της καθημερινής ζωής, που βρήκε στην Καλαμάτα το λιμάνι της και στη θάλασσα μια πηγή δύναμης.

Το πρώτο που είχε ανάγκη να πει ήταν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην πόλη και τους ανθρώπους της, που την αγκάλιασαν και τη βοήθησαν με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που πέρασε το 2012 ο γιος της, Λάζαρος, 17 χρόνων σήμερα. Έπειτα και από έκκληση στις τοπικές εφημερίδες, γνωστοί και άγνωστοι σε εκείνη άνθρωποι, και κυρίως γυναίκες, τη στήριξαν τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, αλλά και με άλλους έμπρακτους τρόπους, σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, και νιώθει τεράστια ευγνωμοσύνη γι’ αυτό, εκφράζοντάς τη επανειλημμένα και εμφατικά.

Όσο για τη θάλασσα, προερχόμενη από περιοχή της αλβανικής ενδοχώρας, η κα Ελένη δεν είχε καμία εξοικείωση, το αντίθετο μάλιστα, καθώς «κουβαλούσε» παιδικό τραυματικό γεγονός παρ’ ολίγον πνιγμού. Η θάλασσα της Καλαμάτας, όμως, την κέρδισε σιγά σιγά και άρχισε να κολυμπάει, στην αρχή με τη βοήθεια πλευστικών μέσων και μετά πιο ελεύθερα και πιο βαθιά. «Πάλεψα πολλά πράγματα στη ζωή μου, και το νερό θα με σταματήσει; Ποιο είναι πιο κύμα από την αρρώστια του παιδιού μου;» εκμυστηρεύεται η ίδια για το πώς κατανίκησε τους φόβους της.

Και να τι κέρδισε: «Όταν είμαι στενοχωρημένη, λέω “δεν πάω λίγο στη θάλασσα;”. Και μόλις μπαίνω στο νερό ξεχνάω τα πάντα και μου φεύγει αυτή η “μαύρη” εικόνα»…


Ο κ. Φίλιππος λέει ότι είναι… τρέλα να μην επωφελείσαι από τη θάλασσα της Καλαμάτας

Πάνω από 100 μπάνια μετράει κάθε χρόνο ο κ. Φίλιππος και όσο συνεχίζεται η ευδία, τα μπάνια είναι απαρεγκλίτως στην καθημερινή του ρουτίνα, και να γιατί: «Οι λόγοι για τους οποίους συνεχίζω τα θαλάσσια μπάνια μετά την ημερολογιακή –το τονίζω αυτό!– λήξη της θερινής περιόδου, είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, εδώ, στην Καλαμάτα, απολαμβάνουμε, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, ένα παρατεταμένο καλοκαίρι, ενώ η ομορφιά της πόλης μας και της παραλίας της έλκουν κόσμο από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Όταν, λοιπόν, εσύ έχεις στην καθημερινή σου διάθεση μια πόλη στην οποία ο μέσος παραθεριστής έχει πρόσβαση για λίγες μόνο μέρες το χρόνο, ισοδυναμεί με… τρέλα να μην επωφελείσαι! Η θάλασσα κατά το τρίμηνο Σεπτέμβρη-Νοέμβρη είναι πεντακάθαρη, ο κόσμος πολύ μειωμένος και ο καιρός, συνήθως, αρκετά ευνοϊκός.

Το θαλάσσιο μπάνιο ως θεραπευτικός παράγοντας ψυχής τε και σώματος; Ασφαλώς, και ευτυχώς αυτό το ανακάλυψα πολύ νέος ακόμα! Ηρεμείς, στοχάζεσαι και ασκείσαι ήπια και ευχάριστα! Τι περισσότερο μπορεί να θελήσεις;».


Θύμιος Αλεξόπουλος: Τα φθινοπωρινά μπάνια τα πιο εύκολα και τα καλύτερα πριν από την ανατολή

Εδώ και πολλά χρόνια ο Θύμιος Αλεξόπουλος ξεκινά την ημέρα του σχεδόν καθημερινά με το ποδήλατό του από το κέντρο της Καλαμάτας και πηγαίνει στο «Φιλοξένια», όπου ακολουθεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής (ένα συνδυασμό τάι τσι, σουηδική και

διατάσεις), αλλά και μπάνιο χειμώνα-καλοκαίρι, ακολουθώντας ένα δρόμο υγείας και ευεξίας. Ο ίδιος, ο οποίος είναι παράλληλα δρομέας, ορειβάτης και πολλά άλλα, λέει για τη σχέση του με τη θάλασσα: «Στην Καλαμάτα μπορείς να κάνει μπάνιο όλο το χρόνο, αν έχεις χρόνο και διάθεση. Αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον μέρα-παρά μέρα, για να μη

χάνεται η συνήθεια. Το δέρμα μας αποτελείται από στρώματα κι όταν το συνηθίσουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να μην κρυώνουμε, έτσι όταν κάνουμε όλο το χρόνο μπάνιο, βοηθάει να μην αρρωσταίνουμε, δεν είναι… μεταφυσική.

Τα φθινοπωρινά μπάνια είναι και τα πιο εύκολα, γιατί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παραμένει υψηλή. Εγώ ήμουν από αυτούς που έμπαιναν στη

θάλασσα τον Αύγουστο, όμως άλλαξα συνήθειες όταν ανακάλυψα τα πρωινά μπάνια, πριν από την ανατολή του ηλίου. Τότε το περιβάλλον, τα βότσαλα και η άμμος είναι κρύα, αλλά η θάλασσα έχει υψηλότερη θερμοκρασία και νιώθεις ότι είσαι σε… πάπλωμα. Αυτή την εποχή είναι πολύ εμφανής αυτή η αίσθηση, όταν κάνεις μπάνιο στις κονταυγές, αλλά και το χειμώνα συνηθίζεις, απλώς χρειάζεται να σκεπαστείς και να αλλάξεις αμέσως».


Μαίρη Τσουλάκου: σαν να ξαναγεννιέμαι…

Δεν μπορείς να προσθέσεις σε όσα έχει να πει η Μαίρη Τσουλάκου για την επαφή με τη θάλασσα: «Η θάλασσα για μένα είναι φίλη, μάνα, πηγή χαλάρωσης και ευεξίας, είναι χαρά… Νιώθω τυχερή που ζω στην πόλη μας και τόσο γρήγορα και άμεσα φθάνω στην παραλία με το ποδήλατο ή με τα πόδια. Κολυμπώ όλο το χρόνο, όμως αγαπώ πλέον περισσότερο τη χειμερινή κολύμβηση, την οποία ανακάλυψα το 2021. Αγαπώ να κολυμπώ ιδιαίτερα το πρωί, ακόμη και το χειμώνα. Η θάλασσα που είναι ήρεμη εκείνη την ώρα μοιάζει για μένα με επιστροφή στη μήτρα της μητέρας… νιώθω σαν να κολυμπώ και πάλι στο αμνιακό υγρό… σαν να ξαναγεννιέμαι… Έρχομαι έτσι σε επαφή με πολύ εσωτερικά κομμάτια του εαυτού μου. Σε επαφή με την παιδικότητά μου που τόσο έχω ανάγκη ως προσωπικότητα για να αντιμετωπίζω τη ζωή με όρεξη και κέφι. Μέσα στη θάλασσα αφήνω να χαθούν όλα τα προβλήματα και τα άγχη μου… και η θάλασσα ως δια μαγείας τα εξαφανίζει όλα… Βοηθά σε αυτό και το τοπίο του χειμώνα με τα ιδιαίτερα χρώματα, το φως που διαρκώς μεταβάλλεται και τα σύννεφα… Ακόμα και η υφή του νερού της θάλασσας διαφέρει το χειμώνα… είναι σαν να σχίζεις το νερό… που εκτός από δροσερό, μοιάζει πιο πυκνό… αν μπορώ να το πω έτσι… η άδεια παραλία, δε, από ομπρέλες και ξαπλώστρες και η επαφή με την απλότητα της φύσης είναι έμπνευση!».


Στην Καλαμάτα και στη θάλασσα για ψυχική γαλήνη ο Γιάννης

Ο Γιάννης γνώρισε ως φοιτητής την Καλαμάτα και μαγεύτηκε από την ομορφιά της και όσα προσφέρει, αποφασίζοντας να παραμείνει μόνιμα. Την τελευταία 3ετία έχει μάθει να απολαμβάνει τη θάλασσα όλο το χρόνο, εκπληρώνοντας ένα στόχο που έθεσε στον εαυτό του. Κι αυτό το επίτευγμα και η αγαπημένη συνήθεια, τον «αποζημιώνει» με ψυχική γαλήνη.


Αγαπημένη εποχή για μπάνια το φθινόπωρο για τον Τόλη και τον Δημήτρη

Συναντήσαμε τον Τόλη και τον Δημήτρη χθες το πρωί στην παραλία μπροστά στην Ανάσταση. Συχνά μαζί, απολαμβάνοντας τις συζητήσεις τους, αλλά και μόνος του ο καθένας, δε χάνουν ευκαιρία για μπάνιο, με το φθινόπωρο να είναι η εποχή που προτιμούν. Μακριά από τη βαβούρα και τη μεγάλη πολυκοσμία και χωρίς την έγνοια που υπάρχει το καλοκαίρι αν θα βρουν ξαπλώστρα σε μαγαζί για να καθίσουν.

Την τελευταία 3ετία είναι αρκετά τακτικοί στις επισκέψεις τους στη θάλασσα, χωρίς να σταματούν τα μπάνια ούτε το χειμώνα, με μόνο αποτρεπτικό παράγοντα την κακοκαιρία και τον αέρα. «Η ευεξία που σου δημιουργεί, τα οφέλη για τον οργανισμό, η θετική διάθεση από τον καλό καιρό και η επαφή με το περιβάλλον» είναι τα στοιχεία που απολαμβάνει στη θάλασσα ο Τόλης.

Για τον Δημήτρη το μπάνιο συμπληρώνει συχνά το αθλητικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τρέξιμο, με συμμετοχή και σε αγώνες. Η ηρεμία είναι αυτό που αποζητάει και «κερδίζει» στη θάλασσα.


Αθηνά και Αλεξάνδρα μαζί για μπάνιο καθημερινά

«Είναι επιλογή μας και μας αρέσει πολύ» ήταν τα πρώτα λόγια της Αθηνάς, η οποία έκανε μπάνιο χθες το μεσημέρι μαζί με τη μικρή της κόρη, την Αλεξάνδρα. Ακόμη και τις ημέρες που δεν υπάρχει χρόνος, έστω και για μισή ώρα, το μπάνιο μπαίνει στο πρόγραμμα, ενώ η μικρή κάνει και μαθήματα κολύμβησης στο δημοτικό κολυμβητήριο. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που προτιμά για μπάνιο η Αθηνά, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μια πιο ανέμελη διάθεση και μια πιο φυσική αίσθηση, αφού δεν υπάρχει έντονη πολυκοσμία και αποσύρονται οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες από την άμμο. «Μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια» λέει χαρακτηριστικά η ίδια, τονίζοντας ακόμη πόσο όμορφη και πόσο ευλογημένος τόπος είναι η Καλαμάτα, όπου κατοικεί μόνιμα τα τελευταία 17 χρόνια.


Η παρέα της Μπούκας απολαμβάνει τη θάλασσα για καλή διάθεση και υγεία

Μια παρέα βγαλμένη σαν από παλιά ελληνική ταινία συναντήσαμε προχθές στην Μπούκα, όπου αρκετός κόσμος συνεχίζει να κάνει μπάνιο και θαλάσσια σπορ, αλλά τα παραλιακά μαγαζιά είναι ήδη κλειστά. Η κα Τασία, ο κ. Επαμεινώνδας, η κα Βούλα και ο κ. Γιώργος είχαν φροντίσει, όμως, για το κολατσιό τους, ενώ απολάμβαναν τη μεταξύ τους παρέα και, φυσικά, τη θάλασσα, τόσο την αγκαλιά της όσο και τη θέα της.

Η κα Τασία μάς είπε ότι την τελευταία διετία, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, πηγαίνει σχεδόν καθημερινά για μπάνιο, καθώς είναι από τις αγαπημένες της συνήθειες και θα συνεχίσει να το κάνει όσο ο καιρός διατηρείται καλός. Απολαμβάνει τη γαλήνη, την ηρεμία και την απεριόριστη θέα που δίνουν η απέραντη παραλία της Μπούκας και ο Μεσσηνιακός Κόλπος, συμβάλλοντας άμεσα και στην καλή ψυχολογική διάθεση.

Με καταγωγή από τη Μεσσήνη και ο κ. Γιώργος λείπει 55 χρόνια στην Αυστραλία, όμως περίπου τα μισά από αυτά επισκέπτεται ανελλιπώς τη γενέτειρα, ενώ η μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα έχει «μεταβιβαστεί» και στις επόμενες γενιές. Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη θα παραμείνει στη Μεσσηνία και θα συνεχίσει τα μπάνια για «όσο κρατάει ο καιρός», ενώ προγραμματίζει να επιστρέψει τον Απρίλιο. Η επαφή με τη θάλασσα δε λείπει στην Αυστραλία, αλλά για τον κ. Γιώργο δεν είναι καθόλου δελεαστικές οι συνθήκες εκεί, σε σύγκριση με την Μπούκα και εν γένει τις ελληνικές θάλασσες. Ακόμα και στο Κουίνσλαντ, το οποίο επιλέγει η οικογένεια για διακοπές, η θάλασσα δεν προσφέρεται για μπάνιο, καθώς υπάρχουν μεγάλα κύματα, αλλά και επικίνδυνα θαλάσσια πλάσματα, όπως σαλάχια και σκυλόψαρα, έτσι η μόνη ασφαλής επιλογή είναι οι πισίνες.

Στα κέρδη των μπάνιων και οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας, με τον κ. Γιώργο, την κα Βούλα και την κα Τασία να λένε… με ένα στόμα πόσο βοηθήθηκαν με σοβαρά προβλήματα στη μέση, στα γόνατα, καθώς και με την οστεοπόρωση.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη