Κλειστά τα φυσικοθεραπευτήρια αύριο και στη Μεσσηνία

Κλειστά τα φυσικοθεραπευτήρια αύριο και στη Μεσσηνία

Απεργούν για τα μέτρα rebate και clawback του ΕΟΠΥΥ

Κλειστά θα είναι αύριο Τετάρτη και στη Μεσσηνία τα φυσικοθεραπευτήρια, έπειτα από απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα rebate και clawback του ΕΟΠΥΥ.

Στην 24ωρη απεργία που έχει κηρυχτεί συμμετέχει το Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας – Λακωνίας των Φυσικοθεραπευτών.

«Όσο ένας καφές»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ως μέτρο αντίδρασης στα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back), με πρώτη αντίδραση την απεργία και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, καλεί σε απεργία και τους φυσικοθεραπευτές του δημοσίου και του λοιπού ιδιωτικού τομέα.

Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για «τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρα των claw-back και rebate που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους εξηγούν: «Το 2013 υπήρξε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, παράλληλα ανακοινώθηκαν και άλλα επαίσχυντα μέτρα, με τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατου ορίου) για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, και την κάθε υπέρβαση του θεσπισμένου ορίου πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας πίσω το ποσό της “υπέρβασης”.

Με άλλα λόγια, όταν αρρωσταίνουν περισσότεροι ασφαλισμένοι και παραπεμφθούν για φυσικοθεραπεία από τους γιατρούς, τότε οι φυσικοθεραπευτές “τιμωρούνται” με οριζόντια ποσοστιαία επιστροφή των ποσών που εισπράττουν κατά 20%, 30% ή και 40%, επειδή προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους! Δηλαδή, εργάζονται με μια συμφωνημένη τιμή συνεδρίας 15 ευρώ και στο τέλος επιστρέφουν μεγάλη ποσοστιαία αναλογία από αυτά που εισέπραξαν, δουλεύοντας στην ουσία 2, 3 ή και 4 μήνες το χρόνο δωρεάν και η συνεδρία καταλήγει σε πραγματική αποζημίωση στα 5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένας καφές»!

Αιτήματα

Οι φυσιοθεραπευτές απαιτούν:

-Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων

-Την άμεση κατάργηση του νόμου για το Claw-back και το Rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών.