Μαντάς – Πολάκης: Ήρθη η ασυλία του Κρητικού βουλευτή

Μαντάς – Πολάκης: Ήρθη η ασυλία του Κρητικού βουλευτή

Π. Μαντάς: «Θα κληθεί να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για τα ψεύδη του»

Νέα σκληρή κόντρα σημειώθηκε μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, και του βουλευτή της Ν.Δ., Περικλή Μαντά, μετά τις αλληλοκαταγγελίες στις οποίες είχαν προβεί στα social media και πριν οδηγηθούν τελικά στα δικαστήρια για να λύσουν τις διαφορές τους, καθώς η Βουλή αποφάσισε χθες με 260 ψήφους υπέρ έναντι δύο «κατά» και ενός «παρών» να αρθεί η ασυλία του κ. Πολάκη.

Όπως αναφέρει το newsit.gr, η συζήτηση χθες στην Ολομέλεια της Βουλής του εισαγγελικού αιτήματος για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, που αφορά στη μήνυση που του έχει καταθέσει ο Περικλής Μαντάς για συκοφαντική δυσφήμηση, εξελίχθηκε σε προσωπική βεντέτα μεταξύ του Κρητικού και του Μεσσήνιου βουλευτή.

Τι είπε ο Π. Πολάκης
Η μήνυση αναφέρεται σε αναρτήσεις στα social media που είχε κάνει ο κ. Πολάκης το Φεβρουάριο του 2023, κατηγορώντας τον ότι κατέχει μέσω συνεργάτιδάς του off shore εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ, καθώς και ότι από το 2019, εκμεταλλευόμενος ότι είναι κυβερνητικός βουλευτής, έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 650.000 ευρώ προς το Δημόσιο από την ατομική και εταιρική του δραστηριότητα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ανέφερε στη συζήτηση ότι «εγώ ζήτησα (εννοώντας στην Επιτροπή Δεοντολογίας) να αρθεί η ασυλία μου για να πάμε στο δικαστήριο, για να δούμε ποιος έχει δίκιο, αφού δεν “κουνιέται” ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας (για να συγκληθεί η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής) και η ΑΑΔΕ του κ. Πιτσιλή, ούτε η εφορία Καλαμάτας για να ελέγξουν αυτά που λέω», συμπληρώνοντας πως εάν αποδειχθεί ότι «έχω εγώ δίκιο, ο κ. Μαντάς θα πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να αποπεμφθεί».

Ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως «οι αιτήσεις άρσης ασυλίας μου έχουν εξελιχθεί σε θεσμό του κοινοβουλίου, μια χειμερινή και μια εαρινή. Είναι για γέλια η κατάσταση πλέον, καθώς είναι η 8η αίτηση άρσης ασυλίας, εκ των οποίων για τις προηγούμενες επτά δεν έχει υπάρξει καμία καταδικαστική απόφαση για συκοφαντική δυσφήμηση, εάν και εκκρεμούν ορισμένες – όλα θα βρεθούνε –, αλλά είναι αποτέλεσμα της εκδικητικής μανίας της Ν.Δ. και νομίζουν ότι με τις διαρκείς παραπομπές πρόκειται να υποστείλω τη σημαία ή να κάτσω φρόνιμος. Ξεχάστε το όμως αυτό, δε θα γίνει. Δεν είναι στο γονίδιό μου αυτό».

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση, είπε: «Εγώ δεν έχω προσωπικές διαφωνίες με τον κ. Μαντά, αλλά ως τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψα κάποια πράγματα για αυτόν και ζήτησα θεσμικά από τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ και από τον έφορο Καλαμάτας να παρέμβουν».

Συγκεκριμένα, παρατήρησε: «Ως τομεάρχης αποκάλυψα ότι ο κ. Μαντάς είχε για πολλά χρόνια στην κατοχή του με αχυράνθρωπο μπροστινό – που αποδεικνύεται από στοιχεία που κατέθεσα – off shore εταιρεία στα νησιά Μάρσαλ, κάτι που είναι παράνομο και που θα έπρεπε να είχε εκπέσει του αξιώματος του βουλευτή», επαναλαμβάνοντας τα όσα σχετικά είχε υποστηρίξει και στις αναρτήσεις του.

Επίσης, ο κ. Πολάκης επέμεινε και τις καταγγελίες που είχε κάνει για τις οφειλές του προς το Δημόσιο ύψους 650.000 με 700.000, που δεν είχε ρυθμίσει «πενιά», λέγοντας ότι αυτές τις πληροφορίες «τις βρήκα από τις ίδιες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας που τον Γενάρη του 2019 είχαν κάνει φέιγ βολάν το δικό μου τραπεζικό δάνειο των 100.000 ευρώ, που αποκληρώνεται κανονικά». Πρόσθεσε δε πως «μου έχουν έρθει και άλλες πληροφορίες για τη δανειοδοτική και χρεωστική επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Μαντά και θα πω μια μόνο κουβέντα: “Γηροκομείο Καλαμάτας”, και σταματώ εδώ – ξέρει ο κ. Μαντάς».

Ο κ. Πολάκης είπε ακόμα ότι «εγώ πήρα 100.000 ευρώ δάνειο γιατί τότε ζοριζόμουν και το γυρίζατε σε όλη την Ελλάδα και εδώ ο άλλος (εν. τον κ. Μαντά) χρωστάει 650.000 ευρώ και δεν τρέχει κάστανο. Δεν τον ρωτάμε, αλλά καταγγέλλουμε και άρουμε την ασυλία σε αυτόν που το καταγγέλλει».

Τόνισε δε πως «είναι η 8η προσπάθεια που κάνετε (εννοώντας η Ν.Δ.) για να με σπιλώσετε, αλλά και 108 να κάνετε, για να φτάσουμε στη θέση που έχετε στα ΜΜΕ της χώρας, εμείς πίσω δεν κάνουμε. Ψηφίστε ό,τι θέλετε».

Τι απάντησε ο Περικλής Μαντάς
Ο βουλευτής της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, από τη δική του πλευρά κατηγόρησε τον κ. Πολάκη για «πολιτικό κατήφορο που έχει ακολουθήσει εδώ, αλλά δε θα επιτρέψω ούτε και θα συμβάλλω στη μετατροπή της Ολομέλειας σε αίθουσα ποινικού δικαστηρίου. Αυτό που σήμερα ψηφίζουμε είναι το εάν θα μου δώσετε την ευκαιρία να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη τη δική μου και της οικογένειάς μου στην ελληνική δικαιοσύνη. Επίσης και για το εάν η πολιτική ζωή του τόπου θα συνεχίσει να τρέφεται από την ανθρωποφαγία, εάν επιτρέψουμε στη συκοφαντία, τις ύβρεις και τη λασπολογία να υπερισχύσουν του πολιτικού πολιτισμού, της γόνιμης αντιπαράθεσης και του κοινοβουλευτικού ευπρεπισμού».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο ο κ. Μαντάς ανέφερε: «Δεν είμαι πολιτικός γόνος, δεν έχω κληρονομήσει τη βουλευτική μου έδρα, δεν προέρχομαι από κάποια επιχειρηματική οικογένεια της Μεσσηνίας, αλλά είμαι ο Περικλής Μαντάς και προέρχομαι από το μεγαλύτερο τζάκι, αυτό της ελληνικής κοινωνίας, και η ζωή δε μου χαρίστηκε, αλλά κέρδισα κάθε της στιγμή, δίνοντας μάχες, που άλλες κέρδισα και άλλες έχασα».

Για την ουσία των καταγγελιών του κ. Πολάκη, ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε: «Συγγνώμη, κε Πολάκη, που θα σας χαλάσω τη ζαχαρένια», δηλώνοντας ότι «ουδέποτε, εγώ ούτε και μέλος της οικογένειάς μας, είχε offshore εταιρεία που ψευδώς αναφέρετε, ουδέποτε είχα σχέση με εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Ουδέποτε είχα κρυφά εισοδήματα. Καμία από τις επιχειρήσεις μου δεν είχε συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο. Δε διαχειρίστηκα ποτέ δημόσιο χρήμα. Δεν είχα την ευκαιρία να είμαι δήμαρχος και να αναγκάζομαι δήθεν να κρατώ την κοινωνία όρθια τηρώντας μαύρα ταμεία (εν. τη θητεία του κ. Πολάκη στο Δήμο Σφακίων). Ούτε είχα την ευκαιρία ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας να ελέγχομαι για παράνομες αναθέσεις στο ΚΕΛΠΝΟ. Κάθε επιχειρηματική μου δραστηριότητα ήταν απολύτως διαφανής και κάθε επιχειρηματική μου δραστηριότητα είχε έδρα την Ελλάδα».

Ο κ. Μαντάς είπε ότι οι οφειλές του στο Δημόσιο δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια πριν από το 2019 που εκλέχθηκε βουλευτής, ενώ δημιουργήθηκαν κυρίως κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, διέλυσαν την οικονομία και στραγγάλισαν τις ΜμΕ, αλλά, όπως σημείωσε, «τότε, δεν ήξερα ότι θα μπορούσα να φύγω στην Αμερική και με προσωπικές εγγυήσεις να πάρω δάνειο και να γίνω εφοπλιστής, αλλά το μάθαμε και αυτό…» (εν. την περίπτωση του κ. Κασσελάκη).

Ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι ως φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικά ενήμερος και «θα αναλάβω τα επιχειρηματικά βάρη». Για τη διευθέτησή τους είπε ο κ. Μαντάς: «Κινήθηκα σύμφωνα με τους νόμους και τα εργαλεία ρυθμίσεων που έφερνε κάθε φορά η Πολιτεία. Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι σε ρύθμιση σύμφωνα με τον εξωδικαστικό νόμο. Τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέχρι την οριστική διευθέτηση του συνόλου των οφειλών».

Ο βουλευτής τόνισε ότι ουδέποτε είχε ιδιαίτερη μεταχείριση λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας. «Ακολούθησα ό,τι επιβάλλει ο νόμος αποδεχόμενος τα βάρη, τις συνέπειες και τις προεκτάσεις του, όπως όλοι μας. Και η δικαστική διαδικασία που εφαρμόστηκε σε βάρος μου είναι αυτή που προβλέπεται. Το Δημόσιο έχει προβεί σ’ όλα τα μέτρα είσπραξης όπως προβλέπεται για κάθε πολίτη».

Ο κ. Μαντάς είπε ακόμα ότι «έχω υποχρέωση να αντισταθώ στην τοξικότητα που εκφράζει ο κ. Πολάκης, στην τοξικότητα που δηλητηριάζει την αλήθεια, την πολιτική του περιθωρίου. Να αντισταθώ στην πολιτική που γεννά μίσος, που έφτασαν μέχρι και στο παιδί μου, που δε δίστασαν να ενεργοποιήσουν υπόγειες διαδικασίες και των τρολ του κ. Πολάκη. Και εκείνων που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα για να πλήξουν τον αντίπαλό τους», και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η Νέμεσις σας καλεί».

«Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχολίασε ότι από τον κ. Μαντά «ακούσαμε μια απεραντολογία και καμία απολογία. Εάν είχαμε και την οποιαδήποτε αμφιβολία ότι στα όσα έχει καταγγείλει ο κ. Πολάκης ίσως να υπήρχε σκιά ότι ήταν ανακριβή, πλέον δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Μας μίλησε για τα πάντα, μέχρι και για τις ευθύνες της δικής μας διακυβέρνησης πρόλαβε να μας πει, αλλά όχι για την ουσία την υπόθεσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, από τη δική του πλευρά συνέδεσε τις καταγγελίες Πολάκη κατά Μαντά με τις αναφορές του κ. Σκουρλέτη για την ύπαρξη, όπως είπε, «των τρολ της υπόγας που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δολοφονούν χαρακτήρες, με υποδείξεις και προτροπές του Αλέξη Τσίπρα».

Πρόσθεσε ότι αυτό που αποφασίζει η Ολομέλεια δεν είναι η διακρίβωση των καταγγελιών ή όχι, αλλά εάν θα πάει ο κ. Πολάκης στο δικαστήριο για να αποδείξει τα όσα λέει, και κατέληξε: «Ο κ. Πολάκης μάς είπε ότι εάν αθωωθεί στο δικαστήριο ο κ. Μαντάς θα πρέπει να παραιτηθεί. Αλλά δε μας είπε, εάν δικαιωθεί ο κ. Μαντάς, εσείς, κε Πολάκη, θα παραιτηθείτε ή έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Στα τρολ του διαδικτύου αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζιος, ζητώντας από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές