Με 410 εκατομμύρια ξεκινά τη θητεία του ο Δ. Πτωχός

Με 410 εκατομμύρια ξεκινά  τη θητεία του ο Δ. Πτωχός

Τα ποσά των ΕΣΠΑ στα χέρια των νέων Περιφερειαρχών

Στη σκιά της απορρόφησης του ΕΣΠΑ– και όχι μόνον- διεξήχθη η πολιτική κόντρα  κατά τις αυτοδιοικητικές κάλπες, και θα κλιμακωθεί, ειδικά αν τα καιρικά φαινόμενα απειλούν την ανθρώπινη ζωή και τις υποδομές.

Οι αντεγκλήσεις, για τους κοινοτικούς πόρους, θα  αποτελούν ένα από τα βασικά διακυβεύματα των επόμενων εκλογών. Ως εκ τούτου, η πολιτική κριτική θα έχει στο μενού την πρόοδο σε έργα, επενδύσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που παρουσιάζει το in.gr ανά περιφερειακό πρόγραμμα, η Αττική θα λάβει από τα μεγαλύτερα ποσά. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, ενώ το συνολικό ποσό για τις Περιφέρειες ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, η συνολική χρηματοδότηση ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. 410.088.431) εκ των οποίων τα 348.575.163 προβλέπονται από κοινοτική χρηματοδότηση.

Κατά τα στοιχεία, ως προς τη συνολική χρηματοδότηση, η οποία είναι το άθροισμα της εγκεκριμένης κοινοτικής χρηματοδότησης και της εθνικής συμμετοχής, η Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή ο νέος περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, διαθέτει προϋπολογισμό 1,44 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο, για το 2023-2025, έχει προϋπολογίσει ότι η Ελλάδα, στο περιφερειακό πρόγραμμα, θα έχει απορρόφηση κατά 80% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και αναμένεται στα 5,3 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγούν πηγές στο in.gr, και γνώστες της διαδικασίας, τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ακολούθησαν τις απαιτήσεις των νέων κανονισμών και τη μεθοδολογία της Ε.Ε., που λαμβάνει υπόψη ΑΕΠ, πληθυσμό, ανεργία, εκπαίδευση κ.λπ.