Με τιμή 1,39 ευρώ το λίτρο ξεκίνησε προχθεές στη Μεσσηνία η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Με τιμή 1,39 ευρώ το λίτρο ξεκίνησε προχθεές στη Μεσσηνία η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Ανύπαρκτο ακόμα το ενδιαφέρον καταναλωτών να γεμίσουν τις δεξαμενές τους

Πρεμιέρα, αλλά με… ακριβό εισιτήριο, έκανε χθες το πετρέλαιο θέρμανσης και προς το παρόν οι Μεσσήνιοι δεν «ψήνονται» να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.

Η τιμή που θα κυριαρχούσε στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων δεν έγινε γνωστή παρά μόνο όταν άνοιξε χθες το πρωί η αγορά, καθώς, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστόδημος», Γιώργος Καπερώνης, οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς.

Τελικά, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης χθες στη Μεσσηνία ήταν μεταξύ 1,39 – 1,40 ευρώ το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι φέτος από το κράτος δεν υπάρχει η επιδότηση τιμής «στην αντλία», όπως πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι επιβαρύνεται περαιτέρω η τσέπη πολιτών και επιχειρηματιών.

Δεν ξεκίνησαν οι παραγγελίες

Από χθες τα πρατήρια καυσίμων στη Μεσσηνία άρχισαν να παραλαμβάνουν ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης προς διάθεση. Οι τιμές δεν μπορούσαν να προσδιορισθούν τις προηγούμενες μέρες, ενώ, όπως είπε ο κ. Καπερώνης, αυτές μεταβάλλονται συνεχώς. «Είχαμε μια πτώση μέχρι πριν από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά μετά οι διεθνείς τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν, ενώ παρέσυραν και τις τιμές εδώ», πρόσθεσε.

Πάντως, καθώς ο καιρός στην περιοχή μας είναι ακόμα πολύ καλός, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο να προμηθευτεί από τώρα πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Καπερώνης, άλλες χρονιές από την αρχή της περιόδου διάθεσης υπήρχε ενδιαφέρον για να βάλουν πετρέλαιο στις δεξαμενές. «Έχει κοπεί και η επιδότηση που έδινε η κυβέρνηση απευθείας στην αντλία και αυτό ήταν ένα ισχυρό κίνητρο. Φέτος δεν υπάρχει αυτή η ενίσχυση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Υπάρχει, όμως, το επίδομα θέρμανσης στον πολίτη, το οποίο έχουν βελτιώσει λίγο φέτος, αλλά και πάλι δεν είναι τόσο ικανοποιητικό. Η Μεσσηνία, για παράδειγμα, είναι στη ζώνη που παίρνει τα λιγότερα χρήματα», εξήγησε ο κ. Καπερώνης.

Τέλος, σημείωσε ότι οι πρατηριούχοι το έχουν πει και στο παρελθόν, το ζητούν και τώρα: να υπάρξει μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ή το ΦΠΑ, ώστε η Πολιτεία έμπρακτα να βοηθήσει και τον επαγγελματία και τον πολίτη, και να υπάρχει θετικός αντίκτυπος από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Επίδομα θέρμανσης

Εκτός από τις καλές καιρικές συνθήκες που ευνοούν την περιοχή μας, πολλοί έχουν γεμάτες δεξαμενές από πέρυσι, καθώς αγόρασαν πετρέλαιο την άνοιξη, στη λήξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου, όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πώς θα κινηθούν οι τιμές στη συνέχεια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει (μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί) και εξαρτάται από την πορεία των διεθνών τιμών, αλλά και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ξεκίνησε πάνω από 1,4 ευρώ το λίτρο και στη λήξη της περιόδου υποχώρησε κάτω από ένα ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, έχει γίνει γνωστό ότι η καταβολή του θα ξεκινήσει από τα 100 και θα φτάσει έως και τα 800 ευρώ, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες θα φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Το ετήσιο εισόδημα για να χορηγηθεί το επίδομα διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

-Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στα 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στα 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται και πάλι στα 27.000 ευρώ.

-Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ

-Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες θα είναι τα εξής:

*από 27.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο

*από 30.000 σε 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα

*από 33.000 σε 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα

*από 36.000 σε 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα

*από 30.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο

*από 33.000 σε 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα

από 36.000 σε 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα

*από 39.000 σε 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα

Τέλος, τα περιουσιακά κριτήρια για τους άγαμους δικαιούχους είναι στα 200.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους στα 300.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη