Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μεσσήνιος Αναστάσιος Τσώνης

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μεσσήνιος Αναστάσιος Τσώνης

Την προσεχή Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, θα μεταδοθεί ζωντανά, από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, η συνεδρία υποδοχής του Μεσσήνιου Αναστάσιου Α. Τσώνη, ομότιμου και διακεκριμένου καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, θα παρουσιάσει τον καθηγητή Αναστάσιο Α. Τσώνη, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Τυχαιότητα: Μια ιδιότητα των μαθηματικών και φυσικών συστημάτων».

Περίληψη ομιλίας
Σε αυτή την ομιλία ο καθηγητής θα μιλήσει για τον ορισμό της τυχαιότητας και τις πηγές της τυχαιότητας στο μαθηματικό σύστημα, καθώς και στο φυσικό σύστημα. Θα ξεκινήσει τη συζήτηση για την τυχαιότητα κοιτάζοντας αποκλειστικά το επίσημο μαθηματικό σύστημα, όπου παρατηρείται ότι ακόμη και σε αυτό το καθαρό και αυστηρά λογικό σύστημα δεν μπορεί κανείς να καταργήσει την τυχαιότητα.

Οι κανόνες και η τυχαιότητα αναμειγνύονται μεταξύ τους και εμπεριέχονται στην έννοια του άπειρου. Παραμένοντας μέσα στο μαθηματικό σύστημα, θα συζητήσει στη συνέχεια τις τρεις πιθανές πηγές τυχαιότητας: τυχαιότητα λόγω αδυναμίας εύρεσης των κανόνων, τυχαιότητα λόγω αδυναμίας άπειρης ισχύος (χάος) και τυχαιότητα λόγω στοχαστικών διεργασιών.

Στη συνέχεια, θα περάσει από το μαθηματικό σύστημα στο φυσικό μας κόσμο, όπου θα ανακαλύψουμε ότι η τυχαιότητα, μέσω του κβαντομηχανικού χαρακτήρα των μικρών κλιμάκων, μέσω του χάους, και λόγω του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, είναι επίσης εγγενής ιδιότητα της φύσης.

Στη συνέχεια θα υποστηρίξει ότι η τυχαιότητα στο φυσικό κόσμο είναι συνεπής με τις τρεις πηγές τυχαιότητας που προτείνονται από το μαθηματικό σύστημα. Τέλος, θα προτείνει την αρχή της ελάχιστης προσπάθειας ή την αρχή της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας ως τη βασική αρχή πίσω από αυτόν το συνδυασμό.