Ντέρμπι στους Δήμους της Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια

Ντέρμπι στους Δήμους της Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου έπεσε και στη Μεσσηνία, και από σήμερα οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα έχουν την ευκαιρία για κάποιες ώρες ξεκούρασης, αν και το μυαλό τους θα είναι, φυσικά, στο αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης.

Μάλιστα, αν κρίνουμε από τις τελευταίες πληροφορίες, σε ελάχιστους Δήμους της Μεσσηνίας θα έχουμε δήμαρχο από τον α’ γύρο των εκλογών, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η αίσθηση είναι ότι… πέφτουν κορμιά για μία κερδισμένη ψήφο, και οι δημοσκοπήσεις έδιναν και έπαιρναν ακόμα και την τελευταία επίσημη προεκλογική ημέρα.

Από την άλλη, στα κομματικά επιτελεία επιχειρούν να καταγράψουν την δυναμική των υποψηφίων τους σε ένα μάλλον αδιάφορο και βουβό κλίμα της κοινωνίας, κάτι που δυσκολεύει την ασφαλή πρόβλεψη για τα αποτελέσματα και πού μπορεί να ανατραπεί την Κυριακή, ανάλογα με τη συμμετοχή. 

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πάντως, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα… ντέρμπι, αφού ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Πτωχός, καταγράφει δυναμική στις δημοσκοπήσεις έναντι του Πέτρου Τατούλη, αλλά είναι σχεδόν σίγουρος ο β’ γύρος, όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ θα παίξουν ρόλο, ενώ ο απερχόμενος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την επιλογή του κ. Πτωχού από την Πειραιώς.

Δήμοι Μεσσηνίας

Όπως προαναφέραμε, ανάλογη εικόνα υπάρχει και στους Δήμους της Μεσσηνίας.

Σίγουρα το αξιοσημείωτο της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι έχουμε ελάχιστες γυναίκες. Μόνο στο Δήμο Τριφυλίας έχουμε παραπάνω από μία, αφού στη μάχη κατεβαίνουν τόσο η Χάιδω Παναγιωτοπούλου όσο και η Αικατερίνη Τσίγκανου, ενώ από μία γυναίκα έχουμε στο Δήμο Οιχαλίας  Παναγιώτα (Γιώτα) Γεωργακοπούλου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Δήμητρα Λυμπεροπούλου).

Από την άλλη πλευρά, είναι χαρακτηριστικό ότι αναγκαστική αλλαγή σκυτάλης, σε σχέση με το 2019, θα έχουμε μόνο στο Δήμο Δυτικής Μάνης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια και ο Δημήτρης Γιαννημάρας και ο Παναγιώτης Νίκας είναι εκτός κούρσας των αυτοδιοικητικών εκλογών και, μάλιστα, έπειτα από χρόνια.

Χρηστικές πληροφορίες

Η Μεσσηνία, λοιπόν, έχει μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη των νέων δημάρχων και περιφερειάρχη, με τους ετεροδημότες να αναχωρούν για τους προορισμούς όπου ψηφίζουν για τον πρώτο γύρο αυτή την Κυριακή και τους δικαστικούς αντιπροσώπους να οδεύουν προς τα εκλογικά τμήματα όπου έχουν διοριστεί.

Οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 7.00 π.μ. έως και τις 7.00 μ.μ. Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ, όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι νέες Δημοτικές Αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μάθε πού ψηφίζεις

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζουμε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και μαθαίνουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το νέο Συμβούλιο που θα προκύψει θα έχει 45 έδρες και ο μέγιστος αριθμός σταυρών που μπορεί να βάλει κάποιος ψηφοφόρος στη Μεσσηνία είναι τρεις (3). Ο δε αριθμός εδρών στο νομό είναι δώδεκα (12).

Στους Δήμους, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα έχει  35 δημοτικούς συμβούλους και ο μέγιστος αριθμός σταυρών που μπορεί να βάλει ο πολίτης είναι τέσσερις (4). Η Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας εκλέγει 32 συμβούλους και οι υπόλοιποι τρεις προέρχονται από τις Κοινότητες Αρφαρών, Θουρίας και Άριος.

Στο Δήμο Δυτικής Μάνης το νέο συμβούλιο θα έχει 19 συμβούλους, 13 από τη Δημοτική Κοινότητα Λεύκτρου και 6 από τη Δημοτική Κοινότητα Αβίας, ενώ ο αριθμός σταυρών που επιτρέπεται είναι τρεις (3).

Στο Δήμο Μεσσήνης η νέα σύνθεση του Σώματος θα έχει 29 δημοτικούς συμβούλους, με τη μεγάλη πλειοψηφία – 13- να εκλέγονται από τη Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης. Εδώ μέγιστος αριθμός σταυρών είναι τέσσερις (4).

Στο Δήμο Οιχαλίας το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει 19 μέλη με τα περισσότερα από την Κοινότητα Μελιγαλά, ενώ οι πολίτες έχουν μέγιστο δικαίωμα σταυρών τρεις (3).

Στο Δήμο Πύλου-Νέστορος θα έχουμε 25μελές Δημοτικό Συμβούλιο και μέγιστο αριθμό σταυρών τέσσερις (4).

Τον ίδιο αριθμό δημοτικών συμβούλων θα έχουμε και στο Δήμο Τριφυλίας και τον ίδιο αριθμό σταυρών (4).

Α.Π.