Παράταση μέχρι 13 Νοεμβρίου για τα έργα οδοφωτισμού στο οδικό δίκτυο

Παράταση μέχρι 13 Νοεμβρίου για  τα έργα οδοφωτισμού στο οδικό δίκτυο

Έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου που αφορά στη βελτίωση και τη συντήρηση του οδοφωτισμού σε δρόμους της Μεσσηνίας έχει ολοκληρωθεί, ενώ εγκρίθηκε παράταση μέχρι 13 Νοεμβρίου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 169.000 ευρώ και εκτελείται από τον ανάδοχο εργολάβο Αλέξανδρο Λαμπρινάκου με έκπτωση 28%.

Δολιοφθορές και παλαιότητα

Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και το έργο δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2022, ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ήταν το Σεπτέμβριο του 2022, ενώ η τελευταία εξέπνευσε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2023.

Με το έργο έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και επισκευής του ηλεκτροφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας. Πολλά δε τμήματα του δικτύου ηλεκτροφωτισμού χρειάζονταν συντήρηση, λόγω παλαιότητας ή λόγω δολιοφθορών. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος, εντοπισμός προβλημάτων ηλεκτροδότησης και αποκατάσταση αυτών, εφόσον ήταν δυνατό σε κόμβους που υποδείχθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία.

Εργασίες

Αυτή τη στιγμή το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%. Συγκεκριμένα, έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες και οι φθορές στο υπόγειο δίκτυο:

-Στην είσοδο και έξοδο της Κυπαρισσίας (αντικατάσταση υπόγειου καλωδίου, καμένων φωτιστικών, κ.λπ.)

-Στον κόμβο της Φαρακλάδας έχει τοποθετηθεί νέος ιστός οδοφωτισμού ύψους 12 μέτρων, σε αντικατάσταση «πεσμένου ιστού» από ατύχημα και έγινε συντήρηση στον υφιστάμενο εξοπλισμό

-Στον κόμβο του Δωρίου (τοποθέτηση νέου υπόγειου δικτύου σε αντικατάσταση φθαρμένου υφιστάμενου)

-Επίσης, έχουν γίνει διάφορες εργασίες στην έξοδο της Κυπαρισσίας, για τις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, στην είσοδο της Μεσσήνης, στη Βελίκα, στο Καλό Νερό και στην έξοδο της Καλαμάτας προς Μάνη επί της 1ης επαρχιακής οδού.

Τέλος, έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση βλαβών στην Τοπική Κοινότητα Σουληναρίου (τοποθέτηση τριών νέων ιστών, σε αντικατάσταση τσιμεντένιων και αντικατάσταση καλωδίων) και η αποκατάσταση του κόμβου στην περιοχή της Ανάληψης (αντικατάσταση στρεβλωμένου ιστού, αντικατάσταση καλωδίων).

Η παράταση ολοκλήρωσης του έργου ζητήθηκε για τη σύνδεση των πέντε πινακίδων μεταβλητών μνημάτων που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω ξεχωριστής σύμβασης προμήθειας. Μέχρι στιγμής έχει γίνει η τοποθέτηση μόνο των βάσεων των φωτεινών πινακίδων.

Παράλληλα, εκκρεμεί η έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, κυρίως για να συμπεριλάβει την αναθεώρηση του έργου με αντίστοιχη μείωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης, αλλά και εργασίες που δεν υπήρχαν στην αρχική σύμβαση. Γι’ αυτό από τον ανάδοχο ζητήθηκε παράταση κατά δυο μήνες.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε παράταση μέχρι 13 Νοεμβρίου του 2023.

Της Βίκυς Βετουλάκη