Πλαστήρα: “Κίτρινη κάρτα” από Περιφέρεια για την καθυστέρηση της ανάπλασης

Πλαστήρα: “Κίτρινη κάρτα” από Περιφέρεια για την καθυστέρηση της ανάπλασης

“Καμπανάκι” για την καθυστέρηση του έργου ανάπλασης της οδού Πλαστήρα “χτύπησε” στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στο σχετικό δελτίο Τύπου από την Τρίπολη γίνεται λόγος για ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, μια και η παρέμβαση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας επρόκειτο να συζητηθεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ανάπλασης στην οδό Πλαστήρα, ως προ ημερησίας διάταξης θέμα.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έχει παρέλθει, οι ανάδοχοι ζητούν παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, εισηγείται να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Οκτώβρη, διότι αυτό προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με τις παρατάσεις και τις οριακές προθεσμίες των έργων.

Οι ανάδοχοι αιτιολογούν το αίτημα της παράτασης μέχρι το τέλος του χρόνου επισημαίνοντας ότι δεν ήταν δυνατό να κατασκευάσουν τον κόμβο στη συμβολή της Νέδοντος με την Πλαστήρα το διάστημα που πέρασε, λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπλαση της οδού Πλαστήρα
Από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας το έργο της ανάπλασης στην οδό Πλαστήρα (ο δρόμος από τον Νέδοντα μέχρι τον πρώην προσφυγικό καταυλισμό του Κορδία) παρουσιάζεται ως ένα από εκείνα που κατασκευάστηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή του προς το Δήμο Καλαμάτας τονίζει ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσής του είναι “ιδιαίτερα μεγάλη” και ζητά “ταχύτατες ενέργειες”, για να τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου και να μην κριθεί εκπρόθεσμο σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα του ΕΣΠΑ, από το οποίο προέρχεται η χρηματοδότηση.

Οι εργασίες που δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη αφορούν τμήμα του ποδηλατόδρομου, από το γήπεδο των παλιών σφαγείων μέχρι τον Νέδοντα και την Αρτέμιδος, καθώς και τον κόμβο στη συμβολή της Νέδοντος με την Πλαστήρα.

Οι συγκεκριμένες εργασίες αφαιρέθηκαν από το έργο όταν έφτασε στο Δήμο η μελέτη του “Μορέα” για τη διαπλάτυνση της κοίτης του Νέδοντα, στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας. Κι αυτό, γιατί με τη διαπλάτυνση της κοίτης περιοριζόταν ο χώρος για την κατασκευή του κόμβου.

Για την αφαίρεση αυτών των εργασιών υπήρχε έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμος, όμως παρενέβη ο περιφερειάρχης Π. Νίκας για να γίνει το έργο όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, δεδομένου μάλιστα ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δε γνωμοδότησε θετικά σχετικά με τη μελέτη του “Μορέα” για το Νέδοντα, όπως δε γνωμοδότησε θετικά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου επισημαίνονται τα εξής: “Μέχρι την 31η του ερχόμενου Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει περατωθεί ως προς το συνολικό του αντικείμενο το έργο ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, στην Καλαμάτα, επί της πορείας ολοκλήρωσης του οποίου ζητεί ενημέρωση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με σχετικό έγγραφό του προς το Δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο, η καθυστέρηση του οποίου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια στο πλαίσιο της Στρατηγικής ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) του Δήμου Καλαμάτας και θα πρέπει να έχει τελειώσει ως τις 31 Δεκεμβρίου.

“Παρακαλούμε όπως μετά το πέρας των διαδικασιών έγκρισης της παράτασης του χρονοδιαγράμματος της εργολαβίας κατασκευής, μας ενημερώσετε έγκαιρα και για την ολοκλήρωση της υλοποίησης του συνολικού φυσικού αντικειμένου της διακήρυξης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της πράξης, με τις απαραίτητες ενέργειες στο ΟΣΠ (Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα) του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020” σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο του περιφερειάρχη Π. Νίκα.

Α.Π.