Save Your Hood: Το νερό ξέθαψε την παλιά χωματερή στον κόμβο της Γιάλοβας

Save Your Hood: Το νερό ξέθαψε την παλιά χωματερή  στον κόμβο της Γιάλοβας

«Πνίγηκε» στα σκουπίδια το ρέμα Ξεριάς

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας ο Βασίλης Σφακιανόπουλος αποφάσισε να κάνει ένα κάλεσμα μέσω της σελίδας του στο Facebook για εθελοντικό καθαρισμό στα Τουρκοβούνια. Τότε συγκεντρώθηκαν έξι άτομα, μαζεύοντας και απομακρύνοντας 3.600 λίτρα σκουπιδιών,

Κάπως έτσι στις 15 Νοεμβρίου 2020 δημιουργήθηκε το Save Your Hood, με τον κόσμο να το αγκαλιάζει και τους εθελοντές να είναι πλέον πάνω από 37.000, ενώ τις 5.000 αγγίζουν οι δράσεις που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα.

Μία από αυτές αφορά και στην καταγραφή σημείων όπου γίνεται ή γινόταν στο παρελθόν παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων, με τη Μεσσηνία μέχρι σήμερα να έχει «δώσει 11 τέτοια σημεία» και το έλεγχο να μην έχει ολοκληρωθεί.

Το βίντεο της ντροπής
Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, δημοσιεύτηκε στο instagram και ειδικότερα στο λογαριασμό Saveyourhood.gr ένα βίντεο, τουλάχιστον ντροπιαστικό, καθώς έδειχνε «ένα ρέμα πνιγμένο στα σκουπίδια», με την περιγραφή να αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε μια έκταση πάνω από 2 χιλιόμετρα, η κοίτη του ρέματος είναι πλημμυρισμένη από εκατοντάδες χιλιάδες σκουπίδια, που προέρχονται από μια κλειστή πλέον χωματερή». Επίσης, σημειωνόταν ότι πρόκειται για το ρέμα Ξεριά, που βρίσκεται κοντά στον κόμβο της Γιάλοβας.

Βλέποντας αυτές τις εικόνες, το «Θάρρος» επικοινώνησε σχετικά με τον Βασίλη Σφακιανόπουλο. Όπως μας είπε, «πρόκειται για ένα απαράδεκτο σκηνικό, που δυστυχώς εκτείνεται σε πάρα πολύ μεγάλη έκταση, με το βίντεο να δείχνει μόνο κάποια πολύ μικρά αποσπάσματα».

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε ο κ. Σφακιανόπουλος και ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Δήμο Πύλου- Νέστορος, όπως μας είπε, αναφέρουν ότι πρόκειται για την παλιά χωματερή της Πύλου, η οποία πριν από χρόνια έκλεισε και την «αποκατέστησαν».

Αυτό, σχολίασε, σημαίνει ότι «έριξαν πάνω στα σκουπίδια χώμα και ας ήταν κοντά ρέμα», ενώ έκλεισαν και την πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Με τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή, ωστόσο, στις 11 Οκτωβρίου το ρέμα γέμισε νερό και έφτασε στα τοιχώματα της χωματερής, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να απλωθούν παντού.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο σημείο υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών, «με το τείχος της χωματερής που έχει αγγίξει το ρέμα να είναι περίπου 240 μέτρα».

Ο κ. Σφακιανόπουλος, που ανέβηκε στη χωματερή και περπάτησε θέλοντας να δει την έκτασή της, σημείωσε ακόμη ότι είναι πολύ μεγάλη, όμως πλέον έχει «αποκατασταθεί», αφού έχουν βγει θάμνοι και πολύ πυκνή βλάστηση. Ανά πάσα στιγμή, συμπλήρωσε, όμως, και άλλα σκουπίδια της χωματερής μπορεί να καταλήξουν στο ρέμα, αφού το τείχος έχει καταρρεύσει και έτσι σε κάθε νεροποντή θα συμβαίνει το ίδιο.

Το Save Your Hood στο σημείο και η καταγραφή
Ρωτώντας για το πώς βρέθηκε η ομάδα των εθελοντών στην περιοχή, απάντησε ότι το περιστατικό στον Ξεριά συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε παρατήρησαν από τον κεντρικό δρόμο κάτι σαν παράνομη χωματερή. Μία από τις δράσεις του Save Your Hood, εξήγησε, είναι η καταγραφή παράνομων σημείων για εναπόθεση μπαζών. Έτσι, αφού είδαν το σημείο, αποφάσισαν να πλησιάσουν, με τους εθελοντές να χωρίζονται σε δύο ομάδες και, τελικά, να διαπιστώνουν ότι όλα αυτά τα σκουπίδια βρίσκονταν σε ρέμα.

Το Save Your Hood και η δράση του
Γυρνώντας τον Βασίλη Σφακιανόπουλο πίσω, στη δημιουργία του Save Your Hood, μας είπε ότι η ιδέα ήταν πολύ απλή. Συγκεκριμένα, πρωτοβουλίες ανθρώπων σε επίπεδο γειτονιάς, με το Save Your Hood πλέον να τις ενισχύει και να τις ενδυναμώνει. «Το πιο απλό που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε εθελοντής», σχολίασε, «είναι να καθαρίσει. Οπότε οι τοπικές ομάδες καθαρίζουν πάρκα, δάση, ποτάμια, γειτονιές, δρόμους, τα πάντα».

Σε αυτό το πλαίσιο, επομένως, αφού πλέον η ομάδα είναι μεγάλη και δυνατή, αποφασίστηκε και η καταγραφή των προβλημάτων της χώρας σε επίπεδο παράνομων εναποθέσεων, επιχειρώντας να σταματήσουν ανάλογα φαινόμενα.

Οι καταγραφές στη Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 11 σημεία, ενώ σε όλη τη χώρα οι αριθμοί ξεπερνούν κάθε φαντασία, όμως περίπτωση σαν αυτή του Ξεριά η ομάδα δεν είχε ξανασυναντήσει.

Άλλες παράνομες χωματερές που έχουν καταγράψει είναι στους Γαργαλιάνους και τρεις στην Κυπαρισσία, με την τελική λίστα να μην έχει ολοκληρωθεί.

Τι γίνεται μετά τον εντοπισμό και την καταγραφή
Μετά την καταγραφή των παράνομων χώρων σε μια περιοχή, συντάσσεται αναφορά. Τότε, όπως μας εξήγησε κ. Σφακιανόπουλος, όπως έχει δείξει η εμπειρία, καθαρίζεται ένα σημείο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά δημιουργείται αλλού ένα άλλο. Για να αποφευχθεί αυτό, η ομάδα θέλει να έχει μια ευρύτερη εικόνα της περιοχής, ώστε αν δημιουργηθεί ένα νέο σημείο, να γίνει αντιληπτό.

Η ευθύνη πολιτών, Δήμων και η λύση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σχολιάζοντας το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Σφακιανόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για μια μπερδεμένη περίπτωση, αφού και οι πολίτες και ο εκάστοτε Δήμος και η Περιφέρεια έχουν πολύ ουσιαστικό κομμάτι και αλληλοεπιδρούν: «Ο δημότης δημιουργεί απορρίμματα. Άρα, έχει τεράστια σημασία ο ίδιος να έχει καλύτερη αντιμετώπιση και νοοτροπία πάνω σε αυτό. Να σας πω ότι σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε πολίτες, ακόμα και σήμερα, να πετούν σκουπίδια σε ρέματα και δάση, μια συνέχεια του παρελθόντος που είχε επικρατήσει.

Από εκεί και πέρα, ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν οι πολίτες. Σε πολλές περιπτώσεις δε, δεν έχει και την κατάλληλη αντίληψη ώστε να κάνει μια σωστή προσέγγιση».

Αναφερόμενος, τέλος, στις νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Σφακιανόπουλος παρατήρησε: «Αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι να μικραίνουν τις αποστάσεις μέχρι να καταλήξουν σε χωματερή, αφού στη χωματερή καταλήγουν προς το παρόν αυτά τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται. Άρα, ίσως, σε επίπεδο Δήμου και γενικά Δημοσίων Φορέων, υπάρχει ένα μικρότερο κόστος μεταφοράς και εργατικού δυναμικού και άλλων, αλλά αν η πλειονότητα των πολιτών δεν αλλάξει νοοτροπία, θα είναι δώρον άδωρον και πάλι θα καταλήγουν στο φυσικό τοπίο».

Όσο για το αν ο κόσμος αλλάζει νοοτροπία, ο κ. Σφακιανόπουλος απάντησε: «Θεωρώ ότι ναι αλλάζει, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς. Σε σημεία που έχουμε κάνει δράση επανειλημμένα, η νέα ροή απορριμμάτων έχει μειωθεί δραματικά».


Παναγιώτης Καρβέλας: «Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Δήμος»
Σχολιάζοντας από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, το όλο ζήτημα, είπε ότι πρόκειται για έναν παλιό σκουπιδότοπο που καταργήθηκε πριν από το 1980, με το Δήμο να μην έχει καμία εμπλοκή.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω των πλημμυρικών φαινόμενων, σε συνδυασμό με εργασίες που εκτελούνται από την Intrakat.

Σχετικά με τις εργασίες που θα γίνουν, είπε ότι αρχικά θα τις κάνει η Intrakat, ενώ ταυτόχρονα, εκεί που έχουν γίνει ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα παρέμβει η Περιφέρεια. Ο Δήμος, συμπλήρωσε, θα βοηθήσει αν του ζητηθεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα γίνει ό,τι πρέπει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο σημείο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση