Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας: Παρέμβαση για την καταπολέμηση του δάκου

Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας: Παρέμβαση για την καταπολέμηση του δάκου

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παραγωγών, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας επισημαίνει τα εξής σχετικά με την καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού της ελαιοκαλλιέργειας, του δάκου:

«Τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, αρκετές δραστικές ουσίες, που είχαν έγκριση τόσο στην ελιά όσο και σε άλλες καλλιέργειες, έχουν καταργηθεί.

Αναφορικά με την καλλιέργεια της ελιάς, έχουν καταργηθεί, μεταξύ άλλων, οι δραστικές Phosmet και Dimethoate. Η χρήση σκευασμάτων με τη δραστική ουσία Phosmet έχει απαγορευθεί από 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ για το Dimethoate από τις 17 Ιουλίου 2020.

Οι δύο αυτές ουσίες, λοιπόν, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον στην ελιά. Τυχόν ανίχνευση υπολειμμάτων αυτών των δύο ουσιών στο παραγόμενο ελαιόλαδο μπορεί να επιφέρει ποινές, οι οποίες μπορεί να συνίσταται είτε σε δυσκολία διάθεσης του προϊόντος είτε σε διάθεση αυτού σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ αυστηρή στην τήρηση των κανόνων που διέπουν τη χρήση των δραστικών ουσιών. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δε σηκώνει αλχημείες οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για την οικονομία της περιοχής.

Όλοι καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα του θέματος και είναι η στιγμή όπου ο καθένας μας (καταστήματα εμπορίας, γεωπόνοι και παραγωγοί) πρέπει να δείξει υπευθυνότητα.

Συνιστούμε, λοιπόν, στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση του δάκου, ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος όσον αφορά στις ημέρες από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή, εξασφαλίζοντας έτσι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και ανάλογης τιμής».