Δακοκτονία: Τι θα ισχύσει για το ελαιοκομικό έτος 2023-24

Δακοκτονία: Τι θα ισχύσει για το ελαιοκομικό έτος 2023-24

Στα 0,03 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου (30 ευρώ ανά τόνο) ορίστηκε η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-24, σύμφωνα με έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Να σημειωθεί ότι η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024 ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται (λαμβάνοντας ως τιμή αναφοράς το 1,524 ευρώ/λίτρο).

Ποιοι παραγωγοί δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας
Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σε περιοχές που εξαιρέθηκαν από την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της ΑΑΔΕ, στο οποίο αναγράφονται οι περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου πραγματοποιήθηκε η καταπολέμηση δάκου της ελιάς κατά το ελαιοκομικό έτος 2023-2024, οι ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι κατά το έτος 2023 άσκησαν τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας.

Για το λόγο αυτό οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ κατάσταση με τα ονόματα των καλλιεργητών αυτών κατά περιοχή. Αντίγραφο της σχετικής απόφασης θα παραδίδεται από το βιοκαλλιεργητή στον ελαιοτριβέα ως δικαιολογητικό για τη μη είσπραξη από αυτόν εισφοράς δακοκτονίας.

Επίσης, οι ελαιοκαλλιεργητές ελαιώνων οι οποίοι κατ’ αρχάς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αλλά μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2023 δεν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης, δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας για το έτος 2023.

Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ κατάσταση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ στις περιοχές των οποίων δεν εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης.