Τα 1.557 ευρώ το τ.μ. αγγίζει η τιμή των ακινήτων στη Μεσσηνία

Τα 1.557 ευρώ το τ.μ. αγγίζει η τιμή των ακινήτων στη Μεσσηνία

Τα στοιχεία για το Γ’ τρίμηνο από το δίκτυο του Spitogatos

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των ακινήτων και στη Μεσσηνία, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία.

Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στο νομό το γ’ τρίμηνο του 2023 άγγιξαν σε αύξηση ακόμη και το 14,30%. 

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών, στη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2023 η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση έφτανε στα 1.557 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κατά τα στοιχεία, για το ίδιο διάστημα το 2022 οι τιμές έφταναν στα 1.361 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.

Γιατί θα συνεχιστεί το ράλι στις τιμές

Σταθερά σε ανοδική τροχιά θα παραμείνει η ελληνική αγορά ακινήτων, παρά την αντίθετη πορεία σε άλλες αγορές διεθνώς. Σε ανάλυσή της η Alpha Bank αναφέρει ότι η πορεία της αγοράς ακινήτων χαρακτηρίζεται από ισχυρά αποτελέσματα βάσης (base effects) και επηρεάζεται από παράγοντες που συνδέονται με την πλευρά τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, όπως:

(i) η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης από το 2017 και η θεαματική περαιτέρω ισχυροποίησή τους την τελευταία τριετία

(ii) η ανοδική τροχιά που ακολουθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα

(iii) η αύξηση των επενδύσεων, ειδικότερα σε κατασκευές, αλλά και των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) σε ακίνητα

(iv) η ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας διαμοιρασμού

(v) το πρόγραμμα Golden Visa το οποίο έδωσε κίνητρα σε πολίτες τρίτων χωρών για απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ-27) και

(vi) η συσσώρευση αποταμιευτικών πόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Α.Π.