Βγήκαν οι πρώτες ντομάτες Τριφυλίας στο 1 ευρώ

Βγήκαν οι πρώτες ντομάτες  Τριφυλίας στο 1 ευρώ

Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας από την περιοχή της Τριφυλίας. Η τιμή παραγωγού παραμένει σε σταθερά επίπεδα στο 1 ευρώ το κιλό, όμως τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει μια μικρή άνοδος.

Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος των εισαγωγών ντομάτας από Τουρκία, ενώ οι τελευταίες παρτίδες που ήρθαν από τη γειτονική χώρα στη Λαχαναγορά της Αθήνας είχαν τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό. Πάντως, με την εμφάνιση στην αγορά της ντόπιας ντομάτας οι έμποροι αναγκάστηκαν να πωλήσουν με χασούρα τα τελευταία φορτία τουρκικής ντομάτας στο 1 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι από 1/9-6/10 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 7.803 τόνους (έναντι 2.897 τόνων το 2022), εκ των οποίων από Τουρκία 5.225 (έναντι 2.119 τόνοι πέρσι). Βέβαια, οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγοράζουν τουρκικές ντομάτες.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να μην τρώμε τουρκικές ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας και υπολειμμάτων, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια κηπευτικών της χώρας.

Αυτά είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας, η έλλειψη εργατών γης και η αύξηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Οι λύσεις αυτών των προβλημάτων θα ενθαρρύνουν τους παραγωγούς υπαίθριας και θερμοκηπιακής  ντομάτας να αυξήσουν τα στρέμματα φυτεύσεων και τις ποσότητες για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση».