Υπεροχή Δ. Πτωχού και προετοιμασία «μονομάχων» για τη β΄ Κυριακή

Υπεροχή Δ. Πτωχού και προετοιμασία «μονομάχων» για τη β΄ Κυριακή

Ίσως και λιγότερες από 350 ψήφους χρειαζόταν την Κυριακή ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, για να βαφτεί και αυτή η Περιφέρεια γαλάζια και να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Κάνοντας μια πολύ σημαντική πορεία, σε μικρό ομολογουμένως χρονικό διάστημα, και κερδίζοντας με σημαντική διαφορά τις τέσσερις από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, δεν κατάφερε τελικά να κόψει το νήμα του 43% και να εκλεγεί για ποσοστό μόλις 0,39%. Συγκέντρωσε συνολικά 42,61%

Ο βασικός του αντίπαλος, Πέτρος Τατούλης, χωρίς να έχει κομματική στήριξη, συγκέντρωσε ποσοστό 31,86% – επικράτησε μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας-, μένοντας αισθητά πίσω από τον πρωτοπόρο Δημήτρη Πτωχό, που όμως ήταν αρκετό για να τον συμπαρασύρει μαζί του σε ένα δεύτερο εκλογικό αγώνα, την προσεχή Κυριακή.

Αν και για πολλούς η δεύτερη αυτή μάχη θεωρείται ότι θα είναι εύκολη και θα γείρει άνετα προς τον κ. Πτωχό, οι συμμαχίες που «θα εξελιχθούν» όλες αυτές τις μέρες είναι σίγουρο πως θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές, από την πρώτη στιγμή που τα αποτελέσματα οριστικοποιήθηκαν, ξεκίνησαν να οργανώνονται, ενώ και οι δύο «μονομάχοι» στις δηλώσεις τους κάνουν «άνοιγμα» – κάλεσμα στους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν στις περιφερειακές εκλογές και μιλούν για συνεργασία.

Πάντως, να σημειωθεί πως, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στις περιφερειακές εκλογές, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου η αποχή έφτασε στο 46,42%. Η μικρότερη αποχή καταγράφηκε στη Αργολίδα (35,15%) και η μεγαλύτερη στη Λακωνία (57,07%)

Δ. Πτωχός: «Το πρώτο βήμα έγινε»
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Πτωχός τόνισε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα για να πάει η «Πελοπόννησος Μπροστά» έγινε την Κυριακή και ευχαρίστησε τους συμπολίτες του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον ίδιο και το συνδυασμό του.

Ακολούθως τόνισε: «Οι συμπολίτες μας είπαν όχι στην τοξικότητα, όχι στις ξεπερασμένες πολιτικές του χθες! Ναι στην αισιοδοξία, ναι στην αγάπη για τον τόπο μας. Ναι στο σχέδιο για να κάνουμε την Περιφέρειά μας, μια Περιφέρεια Πρότυπο. Μας χάρισαν ένα ποσοστό που ελάχιστοι περίμεναν.

Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια και να ευχαριστήσω όσους από τους συνυποψηφίους μου έδωσαν τον αγώνα τους με ήθος και δεν υπέκυψαν στον πειρασμό της λάσπης και του λαϊκισμού.

Και βέβαια, ευχαριστώ όλες και όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού μας για το σπουδαίο αγώνα, που είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση.

Κι αν φτάσαμε μόλις μία ανάσα από το να κριθεί οριστικά η εκλογή από την πρώτη Κυριακή, ειλικρινά δε μας πειράζει καθόλου που για λίγες ψήφους δεν έγινε χθες αυτό. Γιατί αυτή η εκλογική εκστρατεία μάς δίνει μεγάλη χαρά και ώθηση.

Κάθε μέρα που περνάει, γινόμαστε πιο δυνατοί. Έτσι θα συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα, για να φτάσουμε σε μια ακόμα μεγαλύτερη νίκη.

Με το ίδιο πάθος, το ίδιο πείσμα, τον ίδιο ενθουσιασμό. Και βέβαια, χωρίς να ακολουθήσουμε κανέναν στο δρόμο του κιτρινισμού και της λάσπης.

Πρώτον, γιατί τα πολιτικά μας ήθη είναι διαφορετικά.

Και δεύτερον, γιατί αύριο θα είμαστε στο ίδιο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας και των παιδιών μας.

Αυτή την πολιτική έχω μάθει να υπηρετώ, σε αυτή την πολιτική πιστεύω: στην πολιτική όπου ενώνουν τις δυνάμεις τους άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και εργάζονται μαζί για το συλλογικό καλό.

Αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Μαζί με όλες και όλους που νιώθουν την ίδια αγάπη για αυτόν τον τόπο, ό,τι κι αν ψήφισαν σήμερα. Τους καλώ να προχωρήσουμε μαζί. Όλοι μαζί να πάμε την Πελοπόννησο Μπροστά».

Πέτρος Τατούλης: «Πάμε να πετάξουμε οριστικά το σύστημα»
Από την πλευρά του, ο κ. Πέτρος Τατούλης κάνει ανοικτό κάλεσμα στους Πελοποννήσιους την Κυριακή να «πάμε όλοι μαζί για τη Μεγάλη Νίκη!» και τόνισε: «Ο λαός της Πελοποννήσου ψήφισε και με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη Νίκη την επόμενη Κυριακή!».

Ευχαρίστησε δε «όσους μας εμψύχωναν και μας αγκάλιαζαν σε κάθε μας βήμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, και επιβεβαίωσαν στις κάλπες την απόφασή τους για μια ανεξάρτητη και ισχυρή Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που μας δώσατε δύναμη να προχωρήσουμε μαζί, βάζοντας πάνω απ’ όλα την Πελοπόννησο!»

Ακολούθως, ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του, υπογραμμίζοντας:  «Το αποτέλεσμα έχει τη σφραγίδα αυτής της ισχυρής και ανεξάρτητης ομάδας»!

Κλείνοντας, απευθύνθηκε και στους υπόλοιπους υποψηφίους, λέγοντας: «Θέλω να συγχαρώ τους υποψήφιους περιφερειάρχες Μανώλη Μάκαρη, Δημήτρη Κουτσούλη, Νίκο Κουτουμάνο, Γιάννη Μιχαλόπουλο και Δήμητρα Λυμπεροπούλου που έδωσαν έναν έντιμο και δύσκολο πολιτικό αγώνα. Δεσμεύομαι πως από την 1η Ιανουαρίου θα συνεργαστούμε ουσιαστικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και να προωθήσουμε όλοι μαζί σύγχρονες πολιτικές για μια παραγωγική, εξωστρεφή, πράσινη, ασφαλή και ανθρωποκεντρική Πελοπόννησο.

Καλώ όλες τις Πελοποννήσιες και όλους τους Πελοποννήσιους να δώσουμε μαζί τη μάχη και τις επόμενες ημέρες, για να πετάξουμε οριστικά από την Πελοπόννησο το σύστημα που θέλει να ελέγχει την Περιφέρεια και να κάνει τις δουλειές του με τους υπαλλήλους του.

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη Ανατροπή. Πάμε για τη μεγάλη Νίκη, για μια Ανεξάρτητη, Προοδευτική και Δημοκρατική Πελοπόννησο. Να δημιουργήσουμε μαζί τη φωτεινή Πελοπόννησο του 2030».

Μ. Μάκαρης: «Θα είμαστε παρόντες»
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μανώλης Μάκαρης τόνισε: «Ευχαριστούμε τους 27.081 πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Ευχαριστούμε τη σπουδαία ομάδα των υποψηφίων μας που μπήκε μπροστά στο δύσκολο αγώνα με τόλμη και ανιδιοτέλεια.

Η παράταξή μας “Πρώτα η Πελοπόννησος” θα είναι παρούσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως τρίτη δύναμη, συμβάλλοντας θετικά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Πελοποννήσου προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα βάζοντας ως προτεραιότητα την Πελοπόννησο και τους ανθρώπους της».

Γ. Μιχαλόπουλος: «Δεν καταφέραμε να σπάσουμε το αντιδημοκρατικό φράγμα του 3%»
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Γιάννης Μιχαλόπουλος, ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την ψήφο τους το συνδυασμό του και στους 5 νομούς της Περιφέρειας.

Όπως σημείωσε: «Δώσαμε έναν ανιδιοτελή αγώνα με μεγάλες δυσκολίες και χωρίς οικονομικούς πόρους, αλλά δεν καταφέραμε να σπάσουμε το αντιδημοκρατικό φράγμα του 3% και να έχουμε εκπροσώπηση στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η εμπιστοσύνη, όμως, χιλιάδων συμπολιτών μας που μας ψήφισαν, μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο για να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους όσοι αγωνίζονται στην Πελοπόννησο. Η παράταξή μας θα συνεχίζει να μάχεται για ευρύτερη συμπόρευση με αριστερές ριζοσπαστικές συλλογικότητες, με τις οποίες άλλωστε πολλές φορές ανταμώσαμε σε κοινούς αγώνες.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρούσες και παρόντες στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον ενάντια στη νεοφιλελεύθερη Περιφερειακή Αρχή που θα προκύψει από τον επόμενο εκλογικό γύρο».

Της Βίκυς Βετουλάκη