Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο και απαξιώνει κάθε τι το δημόσιο»

Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται το κράτος  ως λάφυρο και απαξιώνει κάθε τι το δημόσιο»

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 3 χρόνια για να ρυθμίσει το ίδιο ζήτημα: την επιλογή διοικήσεων στους φορείς του δημόσιου τομέα», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. «Αλλά εδώ υπάρχει ένα βαθύτερο και ουσιαστικότερο ζήτημα: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί -όσα νομοσχέδια και να φέρει-  να θεσμοθετήσει συνθήκες διαφάνειας, αμεροληψίας και αξιοκρατίας στο Δημόσιο. Και ο λόγος είναι ένας: δεν πιστεύει σε αυτόν τον στόχο» πρόσθεσε.

«Ανάμεσα στο 2019 και στο 2023 είχαμε πολλές ευκαιρίες να “θαυμάσουμε” την αντίληψη και τις πράξεις της Νέας Δημοκρατίας για το κράτος, την ανεξαρτησία των θεσμών και τη δημόσια διοίκηση» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  «Ένα από τα πρώτα επεισόδια, ήταν η προκλητική και αλαζονική αλλαγή στα προσόντα του επικεφαλής της ΕΥΠ για να διοριστεί άτομο της -τότε- αρεσκείας του πρωθυπουργού» σχολίασε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι «εκείνη η χονδροειδέστατη παρέμβαση στην αξιοκρατική  διαδικασία κατέληξε στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την προσπάθεια συγκάλυψής του».

«Όσο κι αν θέλετε να δείξετε εκσυγχρονιστικό προφίλ, δυστυχώς δεν μπορείτε να ξεφύγετε από παλαιοκομματικές πρακτικές, αυτές ακριβώς που μας οδήγησαν την προηγούμενη δεκαετία σε μια πρωτοφανή, όχι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική κρίση» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της Δεξιάς, συνεχίζει να αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο». «Όπως ακριβώς κάνετε και στην οικονομία. Δημιουργείτε όλες εκείνες τις συνθήκες για αποδυνάμωση της δημόσιας διοίκησης και απόλυτη εξάρτηση από την πολιτική εξουσία, που οδηγεί τελικά σε πλήρη υποταγή σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

«Δεν πρόκειται περί αστοχίας ή διαχειριστικής ανεπάρκειας. Είναι ιδεολογική και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να απαξιώνει συστηματικά κάθε τι το Δημόσιο. Από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τα δημόσια αγαθά» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και αντιπαρέβαλλε «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πιστεύει σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό κράτος».

«Η σύγχρονη προοδευτική τάση της εποχής μας διεθνώς μιλάει για ένα κράτος – στρατηγό. Ένα κράτος που μεριμνά για τη δημιουργία θεσμικής μνήμης στη διοίκηση, που αντιμετωπίζει τις ανισότητες, διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και εγγυάται τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Ένα κράτος που, απέναντι στη λογική της συγκεντροποίησης και καρτελοποίησης της οικονομίας που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, σχεδιάζει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Ένα κράτος που φορολογεί με δίκαιο και προοδευτικό τρόπο ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις κοινωνικές ανάγκες στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην έρευνα, στην πολιτική προστασία. Ένα κράτος εν τέλει, ισχυρό και αποτελεσματικό, που λειτουργεί προς όφελος και όχι σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας» κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.