Αποφόρτιση των τιμών ελαιολάδου διεθνώς καταγράφουν οι εκτιμήσεις του USDA

Αποφόρτιση των τιμών ελαιολάδου  διεθνώς καταγράφουν οι εκτιμήσεις του USDA

Επαρκεί η φετινή σοδειά για τη ζήτηση

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανέλθει σε 3 εκατομμύρια τόνους, ένα επίπεδο σχεδόν ίσο με την κατανάλωση.

Η παραγωγή, σύμφωνα με τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, αναμένεται να αυξηθεί κατά 15-16% σε σύγκριση με τους 2,5 εκατομμύρια τόνους της ελαιοκομικής περιόδου 2022/2023, η οποία έτσι περνά στην ιστορία ως η χειρότερη περίοδος των τελευταίων 10 ετών.

Παραγωγή

Σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φθάσει τους 1,80 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024, αριθμός υψηλότερος από την προηγούμενη περίοδο, όταν ήταν 1,40 εκατομμύρια τόνοι.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου σε τρίτες χώρες, το USDA προβλέπει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να φτάσει τους 310.000 τόνους, 16.000 τόνους για τις ΗΠΑ και 755.000 τόνους για τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις αποφορτίζουν αισθητά τις προβλέψεις των τιμών ελαιολάδου, με τις τιμές χονδρικής πώλησης στην Ισπανία να φτάνουν τα 7,5 ευρώ/kg για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παγιώνοντας μια πτώση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν ήταν κοντά στα 9 ευρώ/kg.

Πτώση τιμής

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η πτώση της τιμής του παρθένου ελαιολάδου, η οποία έφτασε στα 6,5 ευρώ/kg, με τάση που είναι πιθανό να την οδηγήσει γύρω στα 6 ευρώ/kg. Το λάδι αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε μίγματα με έξτρα παρθένο για τη δημιουργία μιγμάτων που πωλούνται ως έξτρα παρθένο στην προώθηση. Η πτώση της τιμής σε περίπου 6 ευρώ/kg είναι, επομένως, καθοριστική για να φτάσει το λάδι ΕΕ στο ράφι στα 6,99 ευρώ/λίτρο.

Είναι πιθανό ότι το νέο επίπεδο τιμών χονδρικής δε θα επιτευχθεί πριν από το Δεκέμβριο-Ιανουάριο, όταν θα έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα, όχι μόνο για το επίπεδο της ισπανικής παραγωγής, αλλά και για τις ποσότητες των διαφόρων ελαιολάδων (έξτρα παρθένο, παρθένο, λαμπάντε) που διατίθενται στην αγορά.

Πηγή: teatronaturale.it