Χαρίτσης για «Γλυπτά του Παρθενώνα»: Προσβλητική στάση του Σούνακ, λανθασμένοι χειρισμοί Μητσοτάκη

Χαρίτσης για «Γλυπτά του Παρθενώνα»: Προσβλητική στάση του Σούνακ, λανθασμένοι χειρισμοί Μητσοτάκη

Λόγο για προσβλητική στάση του Σούνακ και λανθασμένους χειρισμούς Μητσοτάκη, όσον αφορά στα «Γλυπτά του Παρθενώνα», κάνει λόγο ο βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Ειδικότερα, σχολιάζει: «Η προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού,  Ρίσι Σούνακ, έναντι της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα. Φανερώνει πώς αντιμετωπίζουν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης την πολιτική: ως υπόθεση συμβολικών κινήσεων που υπονομεύουν το διάλογο και τη σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Δυστυχώς, ο κύριος Μητσοτάκης έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης στην κατεύθυνση αυτή. Εδώ και μήνες έχει μετατρέψει το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε υπόθεση εσωτερικής κατανάλωσης προαναγγέλλοντας μια “λύση”, δίχως να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ούτε καν για αυτήν και μπαίνοντας σε επικίνδυνες ατραπούς όσον αφορά στην κυριότητα. Όταν μετατρέπεις ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε παιχνίδι εντυπωσιασμών, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με την ίδια συνταγή. Και αυτό πρέπει να γίνει μάθημα. Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα εγγράφεται σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση ενάντια στις κληρονομιές της αποικιοκρατίας και στην ανάγκη θεραπείας των τραυμάτων της σε όλα τα επίπεδα. Και για αυτό, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με σοβαρότητα, σταθερό σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες. Όχι με διαρροές και επικοινωνιακές κινήσεις».