Εκδήλωση και διαγωνισμός μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ελιά»

Εκδήλωση και διαγωνισμός μαγειρικής  «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ελιά»

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς”, διοργανώνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου εκδήλωση με τίτλο «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» στο ξενοδοχείο Rex (12.00-14.30).

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στην τοπική κοινωνία και απευθύνεται κυρίως σε γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Κύριος σκοπός είναι η ένταξη στο καθημερινό γεύμα των μαθητών/τριών υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της βρώσιμης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και του επίσης ΠΟΠ Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου Καλαμάτας.

Κατά την εκδήλωση θα γίνουν:

α) ενημέρωση από την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Δημητρίου του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφή των παιδιών

β) παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων της Λακωνίας με βάση την ελιά και το λάδι από το ΚΕΠΕΑ Μολάων και

γ) διαγωνισμός μαγειρικής, όπου στα διαγωνιζόμενα πιάτα θα έχει χρησιμοποιηθεί ως υλικό η βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας (ακόμα και σε επεξεργασμένη μορφή όπως πατέ ή μαρμελάδα) στις κατηγορίες: α. ορεκτικό, β. κυρίως πιάτο, γ. επιδόρπιο. Αν επιπλέον η συνταγή περιέχει ως υλικό το λάδι, θα πρέπει να είναι το ΠΟΠ Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας.

Στο διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν γονείς/κηδεμόνες -μη επαγγελματίες εστίασης- οι οποίοι θα έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον 4 μερίδες σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και θα τις παρουσιάσουν με το σκεύος παρασκευής τους (ταψί/κατσαρόλα/κ.ά.). Κάθε πιάτο θα κριθεί από επιτροπή εκπαιδευτικών σεφ από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και το ΙΕΚ Ορίζων, ώστε να βραβευτούν τα καλύτερα πιάτα κάθε κατηγορίας.

Ο διαγωνισμός δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα είτε από πλευράς διοργανωτών είτε από πλευράς συμμετεχόντων, αλλά αποσκοπεί στην ανάδειξη του τοπικού προϊόντος και την ενθάρρυνση των νοικοκυριών στην επιλογή της επιτραπέζιας ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας στην καθημερινή διατροφή. Το δε ξενοδοχείο Rex θα προσφέρει τη χρήση της αίθουσας και των υλικών εστίασης. Η εταιρεία Agrovim θα προσφέρει τα βραβεία (ελαιόλαδο και ελιές) και η ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ καλάθι με εκλεκτά χειροποίητα αγροτικά προϊόντα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι οι γονείς/κηδεμόνες να έχουν κάνει σχετική αίτηση μέχρι τις 24/11 στο σύνδεσμο: https://forms.gle/Z3co9QSCuSa8FC5D6 ή στο τηλέφωνο 2721096062 (καθημερινά 13.00-16.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ημερομηνία αίτησης) μέχρι τον αριθμό των 40 διαγωνιζόμενων. Η δε συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν.

Τέλος, θα δημιουργηθεί μπουφές με όλα τα διαγωνιζόμενα πιάτα, ώστε οι συμμετέχοντες να κάνουν γευσιγνωσία όλων των πιάτων με στόχο τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους χρήσης της επιτραπέζιας ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά κυρίως να ανταλλάξουν τις συνταγές που εκτέλεσαν με σκοπό τη δημιουργία ελαιο-γαστρονομικής κοινότητας από μη επαγγελματίες και ψηφιακής συλλογής με τις αντίστοιχες συνταγές.