Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Π. Νίκα και Στ. Αναστασόπουλου

Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Π. Νίκα και Στ. Αναστασόπουλου

Το παρελθόν που… ξύπνησε και ο… Μορέας έφεραν τη σύγκρουση

Το αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα, του οποίου πρόσφατα εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρά τις αρχικές αντιδράσεις του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήταν η αφορμή. Η ουσία, όμως, βρίσκεται στην υποβόσκουσα εδώ και αρκετό διάστημα αντιπαράθεση μεταξύ του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Όλοι θυμόμαστε την έντονη αντίθεση του πρώτου, όταν αντικαταστάθηκε από αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, αλλά και την έντονη αντίδραση του δεύτερου, όταν ο κ. Αναστασόπουλος συναντήθηκε -κατόπιν πρωτοβουλίας του- με τον αρμόδιο υπουργό για το μείζον θέμα των εργατών γης.

Έτσι, φτάσαμε στο προχθεσινό φραστικό επεισόδιο, δείγμα, ίσως, και της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της πλειοψηφίας της Περιφερειακής Αρχής, μετά και τα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Το επεισόδιο
Προχθές ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας κάλεσε δημοσίως τον αντιπεριφερειάρχη, Στάθη Αναστασόπουλο να παραιτηθεί, εφόσον έχει πια άλλη γνώμη για το έργο του Μορέα στον Νέδοντα της Καλαμάτας από αυτή που ψήφισε πριν από ένα χρόνο.

Με την τοποθέτησή του ο Στάθης Αναστασόπουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το απόγευμα της Τετάρτης, τάχθηκε υπέρ του έργου του Μορέα, λέγοντας ότι η πρέπει να γίνει κάτι για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας, καθώς και ότι δεν πρέπει να χαθεί η χρηματοδότηση των 80.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασόπουλος άλλαξε στάση από τη στιγμή που είναι πολύ πιθανό να τροποποιηθούν τα δεδομένα με τα έργα επί της κοίτης του Νέδοντα, μια και εκκρεμεί η οριστική μελέτη του έργου, αλλά και από το γεγονός ότι παρά τη βοήθεια που έχει προσφέρει προς τον κ. Νίκα, ο τελευταίος δε του συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο.

 “Θα είμαι δύο μήνες περιφερειάρχης. Όποιος δε θέλει να είναι συνεργάτης μου και μάλιστα αμειβόμενος, να παραιτηθεί αμέσως. Ψηφίσαμε, ακολουθήσαμε μια γραμμή” απάντησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και υπογράμμισε ότι “απαγορεύεται” να αλλάξει αυτή η γραμμή. Διαφορετικά, σχολίασε, θα πρέπει όποιος έχει άλλη γνώμη να προχωρήσει σε “άμεση παραίτηση, για να μην το κάνω εγώ”…

Ο επίμαχος διάλογος
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σχολίαζε τις αναφορές του περιφερειάρχη, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, και ο Παναγιώτης Νίκας τού είπε: “Σταμάτα, θρασύτατε”. “Ποιος είναι θρασύς;”, αναρωτήθηκε ο Στάθης Αναστασόπουλος και ο περιφερειάρχης απάντησε: “Εσύ”. “Σου επιστρέφω το χαρακτηρισμό” ανταπάντησε ο αντιπεριφερειάρχης και ο Παναγιώτης Νίκας συνέχισε: “Να παραιτηθείς αμέσως”. Ο Στάθης Αναστασόπουλος, όμως, είπε: “Όχι δεν παραιτούμαι, να το κάνετε εσείς”.

Στο σημείο εκείνο, προκειμένου τουλάχιστον να διασωθούν τα προσχήματα, υπήρξε παρέμβαση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος διέκοψε τη συνεδρίαση, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να πέσουν οι τόνοι.

Πλέον, μετά τη δημόσια αντιπαράθεση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με έναν εκ των αντιπεριφερειαρχών του, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα και στο αν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αν στην αντιπαράθεση εμπλακεί η παράταξη του κ. Πτωχού, της οποίας ο κ. Αναστασόπουλος είναι βασικό στέλεχος, καθώς στις πρόσφατες εκλογές κατέκτησε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας.

Η θέση του περιφερειάρχη για το έργο
«Η άποψή μου είναι ότι μόνο με συνεννόηση μπορούμε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στην αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας και στο έργο του Μορέα στον Νέδοντα. Γι’ αυτό πρότεινε διαβούλευση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος κ.ά., για να πουν και αυτοί τη γνώμη τους.

“Εγώ δε θέλω να έρθει η εποχή και να κλαίμε επειδή ξεπατώσαμε μια πόλη, με 100 καταστήματα από τη μία και την άλλη πλευρά ενός ξεροπόταμου (του Νέδοντα) που δε μας έχει δώσει ποτέ, ούτε το 2016, κινδύνους”.

Επίσης, παρατήρησε ότι “80.000.000 ευρώ (σ.σ. το κόστος του έργου στην Καλαμάτα) αρκούν για να λύσουμε το αντιπλημμυρικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Χωρίς συνεννόηση, τόνισε ο κ. Νίκας, “είμαι βέβαιος ότι θα υποβληθεί ορυμαγδός προσφυγών και προς της Ευρωπαϊκή Ένωση και προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει σε αυτόν τον τόπο. Να έχουν τη βεβαιότητα και αυτοί που εξελέγησαν ότι δε θα είναι με μία κυβέρνηση στην πενταετία. Για όποιον έχει πολιτική εμπειρία, αυτά τα ξέρει πάρα πολύ καλά”.
Α.Π.