Ιδιοκτήτες Αγίας Τριάδας: «Ούτε οι Ρομά αξίωσαν ισχυρισμό πως τα ακίνητα είναι δικά τους»

Ιδιοκτήτες Αγίας Τριάδας: «Ούτε οι Ρομά αξίωσαν ισχυρισμό πως τα ακίνητα είναι δικά τους»

Για αυθαίρετα συμπεράσματα, αναληθείς ερμηνείες και λογικά άλματα κάνουν λόγο οι 19 ιδιοκτήτες καταπατημένων ακινήτων στην Αγία Τριάδα, όσον αφορά στον ισχυρισμό του Ελληνικού Δημοσίου ότι οι Ρομά έχουν αποκτήσει δικαίωμα χρησικτησίας επί των ακίνητων τους.

Μάλιστα, κατηγορούν το Ελληνικό Δημόσιο ότι με τη θέση του αυτή, την οποία ανέπτυξε για να αντικρούσει την αγωγή των ιδιοκτητών, διαστρεβλώνει την αλήθεια και προσπαθεί να οδηγήσει το Δικαστήριο σε εσφαλμένη κρίση.

Αναφερόμενος στο θέμα ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, που είχε πρωτοστατήσει για τη δημιουργία νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, το οποίο είχε ανακοινώσει και επίσημα ο τότε υπουργός, είπε ότι δε λαμβάνει θέση σε ό,τι αφορά τα δικαστικά ζητήματα, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο είναι αυτό που έδωσε τα συγκεκριμένα ακίνητα στους προσφεύγοντες πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν φόρους και ακόμα δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν, γιατί είναι καταπατημένα.

Αποποίηση ευθυνών
Σε νέο αναλυτικό τους υπόμνημα οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για απίστευτο θράσος του Ελληνικού Δημοσίου, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα τους δόθηκαν με απαλλοτρίωση, είναι οι μόνοι που τα δηλώνουν στο Κτηματολόγιο και στις δημόσιες Αρχές, φορολογούνται γι’ αυτά και καταβάλλουν τέλη και ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «μολονότι ούτε οι ίδιοι οι Ρομά προβάλλουν σχετική αξίωση ή ισχυρισμό, το Ελληνικό Δημόσιο ειλικρινά εγκληματεί ισχυριζόμενο ότι φταίμε που δεν πήραμε το νόμο στα χέρια μας».

Χαρακτηρίζουν αναμφισβήτητες τις παραλείψεις του Δημοσίου μέσω της Αστυνομίας και των αρμόδιων υπουργείων, καθώς, μολονότι οφείλουν, δεν επιβάλλουν το νόμο, ανέχονται αυθαίρετες κατασκευές, παράνομες καταπατήσεις, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας και του Δήμου Καλαμάτας, οι προσφεύγοντες ιδιοκτήτες τονίζουν ότι με τις θέσεις που αναπτύσσουν ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ευθύνη αυτοί, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν έχει ευθύνη αυτό, αλλά ότι ευθύνεται ο Δήμος… Έτσι, όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ευθύνη, αλλά ότι δεν είναι δική τους.

Σχετικά με τις θέσεις που έχει κοινοποιήσει κατά καιρούς ο Συνήγορος του Πολίτη και επικαλούνται τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και η Περιφέρεια με το Δήμο, οι ιδιοκτήτες σημειώνουν ότι ο χαρακτήρας του είναι συμβουλευτικός, ενώ επισημαίνουν ότι το σχέδιο πόλης Καλαμάτας, το οποίο εμπεριέχει τα συγκεκριμένα ακίνητα και την πολεοδόμησή τους, έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, που είναι νόμος του κράτους. Καλούν, δε, τους φορείς να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το Συνήγορο του Πολίτη, που είναι κομμάτι του Ελληνικού Δημοσίου.

Μπιρμπίτα
Τέλος, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες απαντούν για το θέμα της κατασκήνωσης της Μπιρμπίτας. Όπως σημειώνουν, η εν λόγω κατασκήνωση δημιουργήθηκε με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου για να στεγάσει όλους τους Ρομά και να λύσει και το πρόβλημα της Αγίας Τριάδας.

Διευκρινίζουν, όμως, ότι η Μπιρμπίτα καταστράφηκε εξαιτίας του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου και της Περιφέρειας, κι αυτοί ευθύνονται που οι Ρομά της Αγίας Τριάδας δεν έχουν πού να μετακινηθούν.

Επικαλούνται, μάλιστα, την έκθεση των ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία συντάχθηκε το 2018 και αποδίδει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα για την καταστροφή της κατασκήνωσης.

Της Βίκυς Βετουλάκη