Καλαμάτα: Παρατάσεις για τα έργα της Ναυαρίνου και της Υπαπαντής

Καλαμάτα: Παρατάσεις για τα έργα της Ναυαρίνου και της Υπαπαντής

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με αντικείμενο την πορεία των έργων στη Μεσσηνία, έλαβε χώρα προχθές στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, οι συσκέψεις αυτές συγκαλούνται καθώς εν όψει της παράδοσης στη νέα Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει τα έργα που βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης είτε να ολοκληρωθούν είτε να συμβασιοποιηθούν.

Στη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης, λοιπόν, διαπιστώθηκε μια σχετική καθυστέρηση ως προς τα έργα στη Μεσσηνία, η βασική αιτία της οποίας -όπως δήλωσε ο Π. Νίκας- συνδέεται με το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν έχει ακόμα αποδώσει στην Περιφέρεια πιστώσεις άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί εκ νέου στη Μεσσηνία για την υπογραφή συμβάσεων διαφόρων έργων, μικρού προϋπολογισμού όπως επισήμανε.

Παρατάσεις σε έργα του ΒΑΑ Καλαμάτας

Στο μεταξύ, στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 του ΕΣΠΑ περνά η πλειονότητα των έργων του σχεδίου ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση) της Καλαμάτας, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στα εν λόγω έργα περιλαμβάνονται οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Αναγνωσταρά και στις πλατείες 23ης Μαρτίου και Υπαπαντής, καθώς και άυλα έργα κοινωνικού χαρακτήρα

Στο μεταξύ, με δύο σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Νίκα, παρατάθηκε η προθεσμία ολοκλήρωσης δύο έργων που εκτελούνται στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του σχεδίου ΒΑΑ που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, με την πρώτη απόφαση του περιφερειάρχη παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 η προθεσμία για την ανάπλαση της Ναυαρίνου, στο τμήμα από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα. Το συγκεκριμένο έργο, όπως είπε ο Π. Νίκας, είναι το μόνο του ΒΑΑ της Καλαμάτας το οποίο ολοκληρώνεται στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του ΕΣΠΑ.

Με τη δεύτερη απόφαση παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024 η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στην πλατεία Υπαπαντής. Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, στη νέα προγραμματική περίοδο δεν προβλέπονται για την Καλαμάτα δράσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ΒΑΑ, καθώς σε αυτό προορίζεται να υπαχθούν αστικά κέντρα της Περιφέρειας που δεν είχαν υπαχθεί την προηγούμενη φορά, δηλαδή η Τρίπολη, η Σπάρτη και το συγκρότημα Κόρινθος – Λουτράκι.