Κατευόδιο στον αρχαιολόγο, καθηγητή Πέτρο Θέμελη

Κατευόδιο στον αρχαιολόγο,  καθηγητή Πέτρο Θέμελη

Ευχαριστούμε για την τεράστια και ανεκτίμητη κληρονομιά που αφήνεις στον τόπο μας και στους ανθρώπους του. Το ανασκαφικό, το αναστηλωτικό και το συγγραφικό σου έργο στην Αρχαία Μεσσήνη θα είναι φωτεινό παράδειγμα και πηγή γνώσης για τις επόμενες γενιές.

Μέσα από το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στο ευρύ κοινό, έφερες τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά ως διαρκές χρηστικό δώρο στην τοπική κοινωνία. Κατά τις συχνές πολυάνθρωπες εκδηλώσεις μουσικής και άλλων καλών τεχνών στον αρχαιολογικό χώρο, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πολίτες του κόσμου, γνώρισαν τις αρχαιότητες, τις αγάπησαν και συνειδητά πλέον ανέλαβαν τη συλλογική προστασία τους.

Δεν ξεχνάμε, επίσης, την πρωτοποριακή άποψή σου για την άρρηκτη σχέση των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη φύση και το περιβάλλον, μια αλήθεια που συνειδητοποιούμε πλέον βιωματικά στις συνθήκες πλανητικής υπερθέρμανσης και κλιματικής κρίσης. Μακάρι να αντιληφθούν και οι εκάστοτε κυβερνώντες την αξία της πρότασής σου για ενιαίο υπουργείο Πολιτισμού, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

Εκτός από την παρουσία σου, μας λείπει οδυνηρά και η σεμνότητα, η ανεκτικότητα, η γλυκύτητα του χαρακτήρα σου, καθώς και η φροντίδα σου για τους καλλιτέχνες και για τη νέα γενιά. Φροντίδα ίσως αυτονόητη, αφού οι καλλιτέχνες του σήμερα συγγενεύουν με τους δημιουργούς των αρχαιοτήτων του χθες, ενώ οι νέοι ελπίζουμε να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Καλό ταξίδι, αγαπητέ μας πρόεδρε και φίλε Πέτρο Θέμελη!

Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών
Κωνσταντίνος Ανδρέα Μαρκάκης
Αντιπρόεδρος