Λόγια σκόρπια κι ανάκατα: Η Βιολογία των ποιημάτων και ένα Σκαθάρι…

Λόγια σκόρπια κι ανάκατα: Η Βιολογία των ποιημάτων και ένα Σκαθάρι…

Το πρώτο που μου ξύπνησε την περιέργεια όταν το είδα, καθότι περίεργο άτομο, όπως πιθανόν θα ξέρετε πως είμαι, ήταν ένα σκαθάρι με κάτι μαύρες βούλες στην πλάτη του, που το έλεγαν «Μόριμο», ήταν πένθιμο και λέει ότι ήταν επισκέπτης το καλοκαίρι (θερινός).

Το σκαθάρι αυτό, λοιπόν, «έντυνε» το εξώφυλλο ενός μικρού βιβλίου. Περίεργος είμαι, το ξεφύλλισα. Τι ανακάλυψα; Μια συλλογή με ποιήματα… Πολλές όμορφες λέξεις ταχτοποιημένες όπως τους πρέπει… Αγάπη, έρωτας, απογοήτευση, ελπίδα, ευτυχία, αναζήτηση, επανάσταση, συναίσθημα, θυμός, ρομαντισμός, φυγή, ταξίδι κι άλλα πολλά μέσα στις 33 σελίδες αυτού του μικρού βιβλίου με το πένθιμο σκαθάρι γαντζωμένο στην πόρτα του.

Έφτασα στο οπισθόφυλλο. Αυτό κι αν μου κίνησε την περιέργεια! Ένα μικρό βιογραφικό του ανθρώπου που έβαλε τις λέξεις σε αυτή την όμορφη σειρά που διάβασα.

Βιολόγος το επάγγελμα, περίμενα φιλόλογος.

Και για να καταλάβετε τι εννοώ και γιατί ήμουν πιο περίεργος στην περιέργειά μου, σας παραθέτω τι είναι ο Βιολόγος.

Βιολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται επαγγελματικά με τη Βιολογία (Βιολογικές Επιστήμες, Βιοεπιστήμες, Επιστήμες Ζωής), δηλαδή, μελετά το φαινόμενο της ζωής σε επίπεδο μοριακό, κυτταρικό, ιστολογικό, οργανικό, κοινωνικό και οικολογικό. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς.

Κρατήστε αυτό (μοριακό, κυτταρικό, ιστολογικό, οργανικό, κοινωνικό και οικολογικό) που είναι η έρευνα της δημιουργίας της Ζωής…

Καθόλου ποιητικό θα έλεγα.

Και από το ίδιο άτομο, αυτό το μικρό βιβλίο που είναι η έρευνα της δημιουργίας της ψυχής… Ποιητικότατο.

Μ’ αρέσει πολύ η περιέργειά μου… Όσο μεγαλώνω, με ανακαλύπτω.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Υ.Γ. Αν είστε περίεργοι κι εσείς, ο «Μόριμος» βρίσκεται σε βιβλιοπωλείο εδώ στην Καλαμάτα. Και δεν κάνω διαφήμιση. Πρόταση κάνω…

Τα λέμε πάλι…