Μικρή ακόμα η κινητικότητα για αγορά πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσσηνία

Μικρή ακόμα η κινητικότητα για  αγορά πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσσηνία

Στο 1,42 – 1,40 ευρώ το λίτρο φτάνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσσηνία, με μία πολύ μικρή αύξηση από την έναρξη της διάθεσής του, που ήταν στο 1,39.

Οι πολίτες είναι συγκρατημένοι για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και λόγω της υψηλής τιμής, αλλά και λόγω του καλού καιρού που εξακολουθεί να επικρατεί στην περιοχή μας.

Ωστόσο, ο χειμώνας που έρχεται δεν ξέρουμε πόσο απρόβλεπτος θα είναι και οι εκτιμήσεις είναι πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δε θα αλλάξει ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστόδημος», Γιώργο Καπερώνη.

Μέσα στις ημέρες αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα «My Θέρμανση» της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης, την οποία για πρώτη φορά θα λάβουν και όσοι ζεσταίνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικό ρεύμα. Πάντως, το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων να δοθεί η επιδότηση στην αντλία, αντί του επιδόματος θέρμανσης, κάτι που θα έριχνε την τιμή περίπου 24 λεπτά, απορρίφθηκε.

Διατήρηση τιμής
Όπως σημείωσε ο κ. Καπερώνης, μέχρι τώρα δεν υπάρχει στη Μεσσηνία ιδιαίτερη ζήτηση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Η κινητικότητα είναι πολύ μικρή. Ο καιρός είναι ακόμα πολύ ζεστός για να σκεφτεί κανείς τη θέρμανση και η ζήτηση στην περιοχή μας ξεκινά αργότερα και κορυφώνεται λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τις προηγούμενες μέρες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσσηνία ήταν στο 1,42 ευρώ το λίτρο, ενώ για όσους παρέλαβαν Τετάρτη και Πέμπτη ήταν ελαφρώς μειωμένη στο 1,40 ευρώ το λίτρο.

Εκτίμηση του κ. Καπερώνη είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το επόμενο διάστημα θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, παρά τις αρχικές προβλέψεις που ήθελαν να υπάρχει αύξηση λόγω και του πολέμου, αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που την καθορίζουν.

Πάντως, οι εταιρείες εμπορίας κάνουν διάφορες προσφορές, αλλά και διακανονισμούς για την αγορά πετρελαίου, γι’ αυτό καλό είναι να γίνεται μια έρευνα αγοράς πριν από την παραγγελία.

Επίδομα θέρμανσης
Πάντως, η πλατφόρμα θα ανοίξει στα μέσα Νοεμβρίου και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2023 – 2024 που υπογράφηκε προβλέπει ότι μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους του επιδόματος που θα κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα my θέρμανση έως και τις 8 Δεκεμβρίου.

Όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023 από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνει έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Βέβαια, για όσους πέρυσι έλαβαν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς απέρριψαν ως καύσιμο θέρμανσης το φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Της Βίκυς Βετουλάκη