«Νάρκη» στη γεωργία της Μεσσηνίας η έλλειψη 3.000 εργατών γης

«Νάρκη» στη γεωργία της Μεσσηνίας  η έλλειψη 3.000 εργατών γης

Έλλειψη αγροτικού προσωπικού και ακρίβεια προβληματίζουν -και- τους Αγροτικούς Συλλόγους Γαργαλιάνων και Φιλιατρών

Καθώς η ακρίβεια θεριεύει, η εγχώρια παραγωγή κηπευτικών, φρούτων, ελαιολάδου και γάλακτος τίθεται εν αμφιβόλω, αφού από τα χωράφια, τα θερμοκήπια και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λείπουν τουλάχιστον 70.000 εργάτες.

Οι αγρότες εκπέμπουν SOS υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί το Νο 1 πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή, ενώ τονίζουν ότι η εγκατάλειψη της καλλιέργειας συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή και, κατ’ επέκταση, αύξηση των τιμών, η οποία εντέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή. Ειδικότερα, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας, μια περιοχή όπου υπάρχει «τρύπα» 3.000 εργατών γης.

Έτσι, με κοινή τους επιστολή 16 Αγροτικοί Σύλλογοι της χώρας καλούν την κυβέρνηση σε σύγκλιση διυπουργικής σύσκεψης για τα προβλήματα της ακρίβειας, αλλά και την ανάγκη εύρεσης μόνιμης λύσης στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Την επιστολή υπογράφουν κι αυτοί των Γαργαλιάνων και Φιλιατρών.

Συγκεκριμένα η επιστολή τους αναφέρει: «Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ΑΚΡΙΒΕΙΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Για αυτό το φαινόμενο ΔΕΝ ευθύνεται η “εισαγόμενη” ακρίβεια, όπως απέλπιδα η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει, με σκοπό να καλύψει τις δικές της ευθύνες.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, με επαναλαμβανόμενες αναφορές μας, σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα φέρει σειρά ανατιμήσεων αλλά κυρίως θα επιφέρει δυσμενείς καταστάσεις στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αγροτικά προϊόντα.

Σήμερα, δυστυχώς επαληθεύεται με το χειρότερο τρόπο η πρόβλεψή μας αφού προς απογοήτευση όλων των αγροτών, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό και προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρο για αυτό το θέμα.

Έκαστος υπουργός από τα συναρμόδια υπουργεία, διαχρονικά αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετική ερμηνεία αυτό το ζήτημα, προσπαθώντας κυρίως να διατηρήσει απόσταση από την εμπλοκή του σε αυτό το δύσκολο θέμα, κάνοντας ολοένα και δυσκολότερη την εξίσωση και, κατά συνέπεια, την επίλυσή του.

Τονίζουμε ότι η προσπάθειά μας για να αφουγκραστείτε αυτό το πρόβλημα είναι διαρκής, ενώ έχουμε ζητήσει και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε τα εμπλεκόμενα υπουργεία, επιτέλους, να χαράξουν μία κοινή γραμμή.

Δυστυχώς, επικρατεί η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν μικρό-κομματικά συμφέροντα ώστε να μη θίγουν ιδεοληψίες ορισμένης μερίδας της κυβερνώσας παράταξης (σε σχέση με την πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού), ενώ παράλληλα υπονομεύεται εντέχνως η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα του κράτους, και τα οποία καταλήγουν ως πόροι διατήρησης της επιδοματικής πολιτικής. Και αναφέρουμε για μια ακόμα φορά την κατάσταση:

-Ζητάμε επανειλημμένα από το υπουργείο Εργασίας να αλλάξουν οι όροι εργασίας για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α., ως κίνητρο για απασχόληση τους στον πρωτογενή τομέα, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθούν με υπαλληλικό προσωπικό τα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το υπουργείο Εξωτερικών να στελεχώσει επαρκώς τις ελληνικές Πρεσβείες για την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων απόκτησης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα, καθώς και να αλλάξει το καθεστώς εξέτασης (συνέντευξη) σε υπηκόους τρίτων χωρών, απομονώνοντας έτσι τις “γκρίζες” πρακτικές που συχνά αναφέρονται, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να τροποποιηθούν οι διατάξεις στον Κώδικα Μετανάστευσης ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το υπουργείο Οικονομικών την τροποποίηση στη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και άδειας Διαμονής ώστε οι μετακλητοί εργάτες να αποκτήσουν αυτά τα απαραίτητα στοιχεία πριν εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δρομολογήσει εξελίξεις, με πίεση προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά μάταια έως σήμερα.

Όλα τα παραπάνω (και άλλα πολλά) παραμένουν άλυτος γρίφος και πραγματικά αναρωτιόμαστε αν: “Υπάρχει κάποιος υπουργός που να βάζει σε αυτήν την εξίσωση τη λέξη ΑΓΡΟΤΗΣ… Ενδιαφέρει την κυβέρνηση το γεγονός ότι η έλλειψη εργατικού προσωπικού ευθύνεται που υπολειτουργούν όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και που αναπόφευκτα θα φέρει έλλειψη αγροτικών προϊόντων; Ενδιαφέρει την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα ΠΕΙΝΑΣΕΙ αν δεν αλλάξει η πολιτική σε αυτό το θέμα;”.

Σας καλούμε, λοιπόν, έστω και την ύστατη στιγμή, να ορίσετε ΑΜΕΣΑ διυπουργική σύσκεψη, με συμμετοχή αγροτικών φορέων και με αποκλειστικά αντικείμενα τη χάραξη ενιαίας πολιτικής για τη μόνιμη διευθέτηση σε αυτά το πολύπαθο θέμα.

Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο και αντίθετα με τους προκάτοχους σας που διακαώς απέτρεπαν, να πραγματοποιηθεί επιτέλους αυτή η διυπουργική σύσκεψη.

Τέλος, σας επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στα αγροτικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα των δικών σας επιλογών – και ΟΧΙ των αγροτών – και αν δεν παρέμβετε άμεσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τότε η ελληνική κοινωνία θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις».