ΝΕ ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει για να διατηρηθούν τα τραπεζικά καταστήματα σε ευαίσθητες περιοχές

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει για να διατηρηθούν τα τραπεζικά καταστήματα σε ευαίσθητες περιοχές

Με αφορμή το κλείσιμο του καταστήματος της ΕΤΕ στους Γαργαλιάνους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Παρά τα υπερκέρδη των συστημικών τραπεζών συνεχίζεται η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και η μείωση του προσωπικού, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση, μιας και το δίκτυο των ΑΤΜ παραμένει συρρικνωμένο και όπου υπάρχει, δε συντηρείται επαρκώς.

Σειρά έχει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους, σε μια περιοχή καθαρά αγροτική, με σοβαρές παρενέργειες στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού.

Οι αποφάσεις των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών δεν είναι επιχειρηματικές αποφάσεις ανεπίδεκτες πολιτικής παρέμβασης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όποτε τη συμφέρει, αφού: Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα των φορολογουμένων. Έχουν λάβει κρατική ενίσχυση σε μορφή εγγυήσεων της τάξης των 17 δισ. ευρώ μέσω του σχεδίου “ΗΡΑΚΛΗΣ”.

Οι κάθε τύπου αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τους ανέρχονταν σε 16 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022, αντιπροσωπεύοντας το 65% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.

Η τραπεζική χρηματοδότηση (προς μεγάλες επιχειρήσεις) εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο προβλέπεται η διάθεση προς τις επιχειρήσεις, με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, δημόσιων δανειακών πόρων ύψους 12,7 δισ.

Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο δίκαιο αίτημα του Συμβούλιου της Κοινότητας Γαργαλιάνων και του Εμπορικού Συλλόγου και καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να διατηρηθούν τα τραπεζικά καταστήματα σε ευαίσθητες περιοχές, σε νησιά, σε αγροτικές περιοχές, σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, ώστε να μην αποκλείονται από την πρόσβαση στον τραπεζικό σύστημα οι συνταξιούχοι και οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι στην ψηφιακή τεχνολογία».