Ποιητικές συναντήσεις στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας

Ποιητικές συναντήσεις στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός και κάνοντας αυτό που λέει το όνομά του, δίνει την ευκαιρία σε ενήλικες μαθητές να ζήσουν πολλές εμπειρίες και να έρθουν σε επαφή με διάφορα γνωστικά αντικείμενα, εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας. Η ποίηση είναι ένα ακόμη πεδίο κατάκτησης, αλλά και συνάντησης, όπως περιγράφει η διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, Γεωργία Γάλλου:

«Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε δύο δυναμικές γυναίκες που ζουν και εργάζονται στο νομό μας, δύο ποιήτριες που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους προσωπικές ποιητικές συλλογές. Πρόκειται για την Παναγιώτα Αντωνακοπούλου και την Κορνηλία Καδόγλου, που με χαρά δέχτηκαν την πρόσκλησή μας να μιλήσουν για την ποίηση και να υλοποιήσουμε μαζί μια σειρά από συναντήσεις ποίησης καθ’ όλη τη σχολική χρονιά στο σχολείο μας, που θα περιλαμβάνουν δράσεις και δραστηριότητες σχετικές με την ποίηση, με τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων μας μέσα από ένα εργαστήρι ποίησης.

Σκοπός μας είναι να έρθουν οι εκπαιδευόμενοι πιο κοντά με την ποίηση, να αποβάλλουν το φόβο και την αποστροφή για αυτή, να αποτελέσει το σχολείο σημείο αναφοράς και έμπνευσης στην ποίηση, να γνωρίσουν τις ποιήτριες και να έρθουν πιο κοντά και, τέλος, να μπορέσουν γραπτώς να εκφράσουν τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τα  βιώματά τους. Επιπρόσθετα, θελήσαμε να τους δώσουμε κίνητρα και ερεθίσματα ώστε να εμπλακούν με την ποίηση. Οι προσκεκλημένες μας μίλησαν για την ποίηση, για το τι είναι η ποίηση, για ποίηση και ψυχολογία, για ποίηση και επιστήμη και στο τέλος υπήρξε δραστηριότητα που συνδύαζε την τέχνη,  ζωγραφική με ποίηση, στην οποία συμμετείχαν ενθουσιασμένοι οι εκπαιδευόμενοι. Αποφασίστηκε να διαιρεθούν οι εκπαιδευόμενοι σε 3 ομάδες, ενώ σε επόμενες συναντήσεις θα δημιουργήσουν ένα ανθολόγιο ποίησης, ένα παραμύθι και ένα τραγούδι. Στη συνάντηση πήραν μέρος η διευθύντρια του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, Μπούλμπου Φωτεινή,  καθώς και μαθητές και καθηγητές από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας, στο πλαίσιο μιας αγαστής συνεργασίας των σχολείων που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, γιατί είναι όμορφο να ανταμώνουν και να επικοινωνούν τα σχολεία. Ήταν χαρά μας να συναντήσουμε αποφοίτους μας που πλέον φοιτούν στην επόμενη σχολική βαθμίδα, την Αθανασία, τη Γαρυφαλιά, τον Αβενίρ… και την Ξένια Καννά, που γράφει ποιήματα και αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο της όλης αυτής ποιητικής συνάντησης. 

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την παρουσία της Σούλας Φράγκου για τη φωτογραφική κάλυψη και του Κωνσταντίνου Δεληγιάννη, δημοσιογράφου».