Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στην Ινδία το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στην Ινδία το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης στην Ινδία καταχωρήθηκε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας», «στις 31 Οκτωβρίου 2023 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Γεωγραφικών Ενδείξεων του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Κυβέρνησης της Ινδίας η καταχώριση της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Η Ινδία είναι η επόμενη μεγάλη αγορά στην οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας” κατάφερε, έπειτα από μια πολυετή και απαιτητική διαδικασία, το εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ “Καλαμάτα” να προστατεύεται έναντι απομιμήσεων και να απαιτούνται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το όνομα (Καλαμάτα) και την περιοχή προέλευσης (Μεσσηνία).

Αυτή η προστασία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ινδική αγορά θα αποτελέσει στο μέλλον στόχο των ελληνικών εξαγωγών, μιας και η Ινδία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα, με 1,36 δισεκατομμύρια κατοίκους. Συνεπώς, είναι ένα παράθυρο στο μέλλον.

Προστατεύουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ “Καλαμάτα” παγκοσμίως, και διασφαλίζουμε τη μοναδικότητά του ανοίγοντας καινούργιους δρόμους και προοπτικές συνεργασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα. Σειρά το επόμενο διάστημα έχει και η “Ελιά Καλαμάτας” ΠΟΠ, μετά μια σειρά χωρών στις οποίες έχουμε πετύχει την προστασία της.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τον καταλυτικό τους ρόλο, την καθοδήγηση και την υποστήριξη, την προϊσταμένη και τα στελέχη του Τμήματος ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον πρέσβη της Ελλάδας στο Νέο Δελχί και τα στελέχη του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ινδία, τη συμβουλευτική εταιρεία IMPRUS και τη δικηγορική εταιρεία De Penning & De Penning στο Chennai της Ινδίας».